Laihduttaminen voi pienentää rintasyövän riskiä

Suomessa joka vuosi noin 4000 naista sairastuu rintasyöpään – toisin sanoen yksi kymmenestä naisesta. Vaikka rintasyöpäsairastuvuus on kasvanut jatkuvasti, ovat ennusteet valoisammat kuin aikaisemmin. Lähes 90 % potilaista on elossa viiden vuoden kuluttua sairauden toteamisesta. Tähän ovat auttaneet tehostetut seulonnat, syövän varhaisempi toteaminen, parantuneet hoidot ja niiden tehokkaampi kohdentaminen.

Suomen Syöpäyhdistyksen ylilääkärin Matti Rautalahden mukaan syöpien määrä lisääntyy huolestuttavasti jatkossakin, sillä suuret ikäluokat ikääntyvät ja syövän syntymiseen vaikuttavat tekijät – kuten liikunnan vähäisyys ja ylipaino – yleistyvät. Rintasyöpä todetaan useimmin 45-60-vuotiailla. Keskimääräinen diagnoosi-ikä on noin 60 vuotta.

Elintavat remonttiin

Rintasyöpään sairastuminen on monen tekijän summa. Siihen vaikuttavat hormonaaliset tekijät, elintavat eli ravinto, liikunta, tupakointi ja alkoholin käyttö sekä perinnöllisyys. Rautalahti muistuttaa, että vaaratekijöistä tunnetaan vasta vain puolet. Toinen puoli on vielä tuntematonta ja tutkimuksen alla.

Suurin rintasyövän riskiryhmä ovat yli 45-vuotiaat, jotka käyttävät pitkäaikaista vaihdevuosien hormonikorvaushoitoa. Myös vaihdevuosien jälkeisen ylipainon ja sen aiheuttamien hormonitoiminnan muutosten uskotaan altistavan rintasyövän kehittymiselle.

Ylipaino lisää monen muunkin syövän vaaraa. Jo noin puolet suomalaisista on ylipainoisia eli ylittää painoindeksin 25. Matti Rautalahden mukaan tutkimukset osoittavat, että runsas vihannesten, hedelmien, marjojen ja kokojyväviljan syöminen vähentää syöpien vaaraa. Ruokavaliolla voi vaikuttaa rintasyövänkin kehittymiseen.

Paino hallintaan jo nuorena

– Ravitsemuksella, liikunnalla ja monipuolisella aktiivisuudella on valtavan suuri merkitys terveyteen. Laihdutus ja kuntoliikunta ovat hyviä keinoja ennaltaehkäistä erilaisia elintasosairauksia. Pidempiaikainen sopiva painonhallinta pienentää sairastumisen riskiä, toteaa myös lääkäri Tommi Vasankari.

– On tärkeää saada paino ja elämäntavat hallintaan ajoissa sekä huolehtia, että painoindeksi pysyisi läpi elämän suositusten tasolla. Toki vielä vaihdevuosien aikaankin kannattaa pudottaa ylipainoaan, Matti Rautalahti muistuttaa.

Etenkin keskivartalolihavuus lisää erilaisia sairastumisriskejä. Jo 5-10% painonpudotuksella on terveydellistä merkitystä.

Suomessa on meneillään laajamittainen tutkimus liikunnan ja painonhallinnan merkityksestä syövän uusiutumisessa. Siinä noin 600 naisen tutkimusjoukossa tutkitaan mm. pienentääkö säännöllinen liikunta uusimisen riskiä.

– Elintasosairauksien riskit ovat tiedossa. Tulevaisuudessa elintapaohjaus ja -hoidot tulevat yhä merkityksellisemmiksi, vahvistaa Tommi Vasankari.

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest