Keventäjä kysyy:
Hei, minulla on kilpirauhasen vajaatoiminta ja siihen lääkityksenä Thyroxin. Vaikka olen vähentänyt herkuttelua reippaasti, paino ei vain putoa. Onko kilpirauhasen vajaatoiminnan kanssa näin vaikeaa, jopa mahdottoman tuntuista, laihduttaa?
Keventäjien lääkäri Kirsi Pietiläinen vastaa:
Useat kilpirauhasen vajaatoimintaa potevat kokevat laihdutuksen vaikeaksi. Koska sama ihminen ei voi testata laihdutusta ilman kilpirauhassairautta, on tietenkin mahdotonta tietää, johtuuko tunne sairaudesta.
Jos lääkitysmäärä on normaali, ainakaan sen perusteella ei ole syytä epäillä, että olisi kyse kilpirauhashormonin puutteesta. TSH -labrakoe määrää ollaanko sopivalla tasolla. Sen pitäisi olla 1–-2.
Hyvä, että olet jo vähentänyt herkkujen syöntiä. Ilmeisesti energiarajoitus ei vielä riitä laihtumiseen. Hyvin tarkkaa yksilöllistä energian tarvetta on vaikeaa antaa. Keventäjät -ohjelma laskee arvioin ja sitten kokeilemalla löytyy sopiva taso. Voit miettiä, mistä ylimääräisestä kalorilähteestä vielä karsisit (näet sen näppärimmin Keventäjien ruokapäiväkirjasta – mistä tulee eniten ”turhia” kaloreita). Katso, että proteiinin osuus ruokapäiväkirjan pylväästä on noin neljäsosa, eli 25 prosenttia, ja sitten mieti miten voisit liikkua enemmän. Se on erityisen tärkeää silloin jos epäilee ”laiskaa” aineenvaihduntaa, jos voi olla epäilys kilpirauhasen vajaatoiminnasta.
Onnea keventämiseen! Sinulle, kuten muillekin kilpirauhaspotilaille tavallistakin enemmän!
Keventäjä kysyy:
Hei! Sairastan kilpirauhasen vajaatoimintaa, mikä osaltaan on johtanut siihen, että painoni on noussut lähes 10 kg. Lisäksi olen vaihdevuosi-iässä. Tuntuukin siltä, että painon pudottaminen on tavattoman vaikeaa. Millainen ruokavalio tukisi parhaiten painon pudottamista, kun huomioi edellä mainitut asiat?
Keventäjien ravitsemusterapeutti Anette Palssa vastaa:
Hei! Olen huomannut että kilpirauhasen vajaatoiminnasta kärsivien keski-ikäisten naisten kannattaa huomioida ainakin seuraavat asiat, jotta paino laskee:
Ruuan laadulla, liikunnalla ja riittävällä unella on nyt merkittävä rooli. Ykkösasia on riittävä jodin ja seleeninsaanti vaikka monivitamiinivalmisteella. Myös B12 ja D-vitamiinein saannista olisi hyvä huolehtia. Pidä ruokavaliosi kasvis- ja proteiinipainotteisena, eli joka ruoalla saat jotakin runsasproteiinista: maitotuotteita, kalaa, kanaa, lihaa, palkokasveja, pähkinöitä. Syö hiilihydraatteja kohtuudella noin 30 prosenttia energiasta ja tarkkaile erityisesti laatua. Sokeri ja valkoinen vilja eivät tee tässä iässä yhtään hyvää. Jos tuntuu, että vatsa temppuilee, kannattaa suosia kauraa, riisiä, tattaria ja kvinoaa, rukiin ja vehnänä sijaan. Rasvaakin tarvitaan, joten syö öljyjä ja pähkinöitä (parapähkinä on hyvä seleenin lähde) sekä viikottain rasvaista kalaa ja avokadoa.
Liikuntaa kannattaisi harrastaa päivittäin: lisää sekä arkiaktiivisuutta että kuntoliikuntaa. Lihaskuntoharjoittelu korostuu ja ota samalla tavoitteeksi 10 000 askelta päivässä.
Riittävä uni on myös tärkeää. Alkoholia kannattaa käyttää hyvin kohtuudella, sillä se sotkee unta ja lisää turhaan energian saantia. Painonhallinta on mahdollista, mutta se ei enää välttämättä onnistu pikkumuutoksilla vaan todella kokonaisvaltaisella hyvinvoinnin vaalimisella. Kaikki muutokset eivät välttämättä ole ihan helppoja, ja kannattaakin todella miettiä, miksi haluaa vaalia omaa terveyttään ja hallita painoa. Motivaatio muutokseen pitää olla kirkkaana mielessä, jotta pystyy vastustamaan hetkellistä mielihyvää ja panostaa pidempiaikaiseen hyvinvointiin. Tsemppiä!