Niukkaenergisyys on viime vuosina ollut suosittua elintarvikkeissa ja tavoiteltua laihduttajan ruokavaliossa. Sittemmin ymmärrys vähäkalorisuuden haitallisuudesta on kasvanut, ja niukkakalorisuus on nostettu erääksi pitkäaikaista painonhallintaa voimakkaimmin vaikeuttavaksi tekijäksi.
Taustalla kliiniset hoitokeinot
Usko vähäkalorisuuteen vahvistui aikanaan usein sairaaloissa reilusti ylipainoisilla potilailla toteutettujen VLCD-dieettien (Very Low Calorie Diet) yleistyessä. Nämä lääkärin valvonnassa toteutetut erittäin niukkaenergiset ruokavaliot (ENED) laihduttivat nopeasti lähes laboratorio-olosuhteissa, mutta tuottivat useita käytännön painonhallintaa vaikeuttavia seurauksia.
Käytännössä niillä laihduttaminen oli usein vain väliaikaista, ja laihdutustuloksen pitempiaikainen ylläpito on ollut huonoimmasta päästä vertailtaessa eri ruokavalioita. Niukkakalorisuus ei ole tuonut tutkimuksissa yksinkertaisesti mitään etuja, eikä ENED-dieettejä suositella Kiloklubissa missään tilanteissa.
Myytti vähäkalorisuuden eduista
Mediakentässä on levinnyt perusteetonta populaaritietoa vähäkalorisuuden eduista. Valitettavasti nämä uutiset ovat kotimaassakin päässet uutispalveluihin, joita myös terveyden ammattilaiset hyödyntävät. Nämä tiedot perustuvat eläintutkimuksiin, joissa niukkakalorisuus on pidentänyt laboratorioeläinten elinkaarta ja hidastanut ikääntymismuutoksia. Minkäänlaista näyttöä niukkakalorisen ruokavalion terveydellisistä hyödyistä tai painonhallintaeduista ei ihmistutkimuksista kuitenkaan ole.
Vähäkalorisuus lähes mahdotonta
Käytännössä erittäin vähäkaloriseen ruokavalioon liittyy useita syömistä vaikeuttavia tekijöitä. Niukkakalorisen ruokavalion noudattaminen on useimmille käytännössä mahdotonta. Ruokavalion ollessa vähäkalorinen, on äärimmäisen vaikeaa rakentaa terveyttä edistävää, painonhallinnan kannalta olennaista sallivaa suhtautumista ruokaan. Pitkän tähtäimen painonhallintatavoitteita edistävä nautiskelu on niukkaenergisellä ruokavaliolla hankalaa.
Ongelmallisinta vähäkalorisuuden tavoittelussa on se, että niukkakalorinen ruokavalio aiheuttaa usein hallitsematonta nälkää. Heikko kylläisyysvaste taas johtaa usein ahmimiskohtauksiin tai hallitsemattomaan makeanhimoon. Suuri energiavaje saa elimistön myös helposti säästöliekille, jolloin elimistö vähentää perusaineenvaihduntaa. Tällöin menetetään suhteettoman paljon lihasmassaa rasvamassan sijaan, ja laihduttamisen hyötysuhde heikkenee.
Laatusyöminen edistää terveyttä
Kestävä ja terveellinen painohallinta on syytä toteuttaa hitaasti. Kiloklubin laatupallot opettavat syömään riittävästi ja maittavasti, aikaansaaden hyvää kylläisyyttä. Niukkakalorisuuden tavoittelulle ei ole perusteita, koska laadukas ruoka sisältää aina poikkeuksetta vähemmän energiaa kuin heikkolaatuisempi ravinto, vieläpä täyttäen vatsaa. Niinpä loppujen lopuksi laatusyöminen ohjaa valitsemaan ruokia, joita voi syödä paljon enemmän ja useammin kuin huonolaatuisia. Paino kuitenkin putoaa, koska ruoasta tulee vähemmän energiaa.
Kestävään painonhallintaan tähtäävissä ohjelmissa vähäkalorisuuden rajaksi on asetettu 1200-1500 kilokaloria vuorokaudessa. Se on minimisuositus syömiselle, jota ei ole syytä alittaa missään tilanteissa.