Lihavuusparadokseja

Kirsi Pietiläinen, lääkäri

Vähäinen nukkuminen on yhteydessä lihomiseen, etenkin keskivartalon rasvoittumiseen. Nykyisenä ultratehokkaana aikana, jolloin ei ole aikaa sen paremmin nukkua kuin syödäkään, on paradoksaalista, että samanaikaisesti lihomme.

”Laihdu nukkuessasi! Syö niin paljon kuin haluat ja laihdu silti!” Nämä kammottavat katteettomat mainoslauseet tulivat mieleeni, kun tarkastelin lähiaikojen lihavuuskirjallisuutta. Nukkumisesta kun näyttäisi olevan hyötyä painonhallinnassa. Ja ainakin hiirillä väkinäinen energiarajoitus huonontaa aineenvaihduntaa ja rasvoittaa kehoa. Vapaasti syövät (hiiret) sen sijaan eivät liho.

Nykyisenä ultratehokkaana aikana, jolloin ei ole aikaa sen paremmin nukkua kuin syödäkään, on paradoksaalista, että samanaikaisesti lihomme. Voisi kuvitella, että hereillä ollessa kuluttaisi energiaa, ja jos haukkaa silloin tällöin nopeasti jotain syötävää sen sijaan että käyttäisi tuntikausia ateriointiin, ei saisi edes paljon energiaa.

Ajankäyttö nukkumiseen ja syömiseen vaikuttavat lihavuuteen nykytiedon mukaan kuitenkin juuri päinvastoin kuin olettaisi. Vähäinen nukkuminen on yhteydessä lihomiseen, etenkin keskivartalon rasvoittumiseen. Ilmiö on huomattu myös lapsilla. Nykylapset, jotka varmasti nukkuvat vähemmän kuin vanhempansa lapsuudessa, ovat siten tästäkin syystä suuremmassa vaarassa lihoa. Lisäksi he tietenkin pelaavat passiivisia konepelejä kirkkiksen ja muiden pihaleikkien sijaan ja syövät ja juovat siinä ohessa kaloripitoisia herkkuja, joista uneksittiin menneinä vuosikymmeninä vain muutamia kertoja vuodessa tai parhaimmillaan kuussa. Pahimmat univarkaat ovat mielestäni energiajuomat, jotka pitäisi laittaa pannaan ainakin lasten ja nuorten kohdalla. Illalla litkityt kofeiinit estävät unentulon, jolloin jaksaa pelata pitkään eikä nukkuminen edes onnistu ajoissa. Aamulla sitten taas väsyttää, puhti on pois, ja vajetta yrittää paikata ’energia’juomalla. Kuka sitä paitsi nykyaikana tarvitsee energiaa SOKERISTA, jolla energiajuomamainokset jopa kehuvat? Muutenkin kaloreita tulee liikaa joka tuutista!

Syömiseen käytetystä ajasta olen kirjoittanut jo aiemmin. On näemmä niin, että nopeasti hotkaistu ruoka saattaa lihottaa, ainakin sitä ehtii syömään enemmän ennen kuin kylläisyysviesti menee aivoihin.

Entä sitten laihduttaminen? Suomalaiset ovat kuulemma maailman sinnikkäintä kansaa myös laihduttamismielessä. Miksi edes nuo kantamamme sisu-geenit eivät sitten riitä pitämään paino-ongelmia kurissa? Pakotetun energiarajoituksen paradoksaalinen lihomista suosiva vaikutus on universaali ilmiö, joka näyttää esiintyvän kaikilla kansoilla, ja niin ihmisillä kuin eläimilläkin. Huolimatta siitä, että en ole eläinkokeiden kannattaja, sattuipa silmiini eräs hiirityö, jossa asiaa oli selvitetty tarkemmin.

Hiiret eivät luonnollisesti vapaasta tahdostaan laihduta, mutta pakotetussa energiarajoituksessa heille näytti käyvän niin kuin uumoilen joillekin tuntemilleni laihduttajillekin käyneen. Ryhmä hiiriä laitettiin 5 % energiarajoitukselle kolmeksi viikoksi, jona aikana ne saivat syödä vain kerran päivässä. Toinen ryhmä sai syödä vapaasti. Energiarajoitteiset hiiret söivät ruokansa todella nopeasti ja hanakasti, koska aavistivat, että ruoansaanti voi olla jatkossakin rajoitettu. Lisäksi heidän elimistönsä varautui energian niukkuuteen laskemalla perusaineenvaihduntaa. Hiirten lihasmassa pieneni ja rasvamassa lisääntyi. Tämä säästää energiankulutusta, sillä rasva ei kuluta energiaa niin paljon kuin lihas. Painossa ei ollut eroa ryhmien välillä, vaikka energiarajoitetut hiiret saivat siis vähemmän energiaa.

Keho, hiirikeho ja varmasti myös ihmiskeho, on siis erittäin etevä puolustamaan painoa. Tämä tuo laihduttajille merkittävän haasteen! Kehoa pitäisi pystyä huijaamaan ja erityisesti syömistä säätelevät aivot pitäisi saada narratuksi. Sen vuoksi liika kärvistely, jonka aivot huomaavat epänormaaliksi, on erityisen haitallista. Tällöin tulee huomaamattaankin syöneeksi enemmän, käsi käy huomaamatta ruokakipolla, vaikka mielessään yrittäisi sen estää.

Syödä riittävästi, vatsan täydeltä säännöllisiä, mutta vähäkalorisia aterioita, olisi varmasti eduksi. Tällöin suden nälkä estyisi ja primitiivinen ja huomaamaton syöminen saataisiin paremmin kuriin. Lisäksi aivot toimivat rationaalisemmin ja syömisiään on helpompi säädellä, jos on nukkunut kunnolla.

Nuku ja syö riittävästi, olisivat täten tulkintani tämän päivän kirjallisuuskatsauksesta. Eivätkä ehkä edes kovin kaukana alkuun kammoksumistani mainoslauseista: Laihdu nukkuessasi! Syö laihtuaksesi!

Kirsi Pietiläinen

Kirsi Pietiläinen, lääkäri

Kirsi Pietiläinen on lääkäri, lihavuustutkija ja apulaisprofessori Helsingin Yliopiston lihavuustutkimusyksikössä. Kirsillä on pitkä ja monipuolinen käytännön kokemus ylipainon ja lihavuuden hoidosta. Kirsi toimi Keventäjien asiantuntijana vuosina 2006-2015.

  • Ohjaako syömistäsi autopilotti?

    Samaan aikaan, kun tutkimus syömisen säätelystä etenee, ihmiset lihovat lisää. On edelleen suuri ihmetyksen aihe, miksi syömme liikaa. Miksi emme kykene syömään juuri sen verran kuin tarvitsemme? Mistä ne liikakilot meihin ovat tarttuneet? Salakavalasti, huomaamatta....
  • Onko lihavuus korvien välissä?

    Lihavuuden ajatellaan edelleen usein johtuvan huonosta tahdonvoimasta, ylensyönnistä, liikunnan puutteesta ja monesta muusta itse aiheutetusta seikasta. Lisäksi sen syiden sanotaan joskus leikkisästikin olevan "korvien välissä". Tällaisia väittämiä on alettu kyseenalaistamaan. Lihavuustutkijat ovat alkaneet tutkia aivojen...
  • Raskaaksi laihduttamalla – liikapaino alentaa hedelmällisyyttä

    Rehevä Venus on pysynyt hedelmällisyyden symbolina esihistoriallisista ajoista saakka. On tiedetty jo kauan, että naisella täytyy olla riittävästi painoa, jotta hän pystyisi tulemaan raskaaksi, kantamaan ja imettämään lapsen. Viime vuosina on herätty huomaamaan, että alipainon...

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest