Japanilaisen keittokirjan kirjoittanut Makiko Sano avasi Shape.comille japanilaisen, terveellisen ruokavalion perusteita.
Tasapainota
Japanilaiset eivät välttämättä laske kaloreita, mutta silti he miettivät ruokailujaan järkevästi. Jos aamupala on tuhti ja runsas, on lounaaksi luonnollista valita kevyempi vaihtoehto, kuten lounassalaatti.
Jos taas illalla on tiedossa hampurilainen ravintolassa, ovat seuraavan päivät ateriat kevyempiä. Keittokirjailijan mukaan toimintamalli tulee automaattiseksi, kun siihen totuttelee.
Kokkaa monipuolisesti
Japanilaisten periaatteiden mukaan syömisessä kannattaa noudattaa periaatetta ”syö usein, mutta vähän kerrallaan”. Ateria sisältää aina monia erilaisia, värikkäitä kasviksia, joiden lisäksi lautasella on hiilihydraatteja, kuten riisiä, ja proteiinia, kuten kalaa.
Kasvisten runsas määrä keventää ateriaa, ja kun kasviksia on lautasella useampaa sorttia, on ateria monipuolinen. Valitse lautaselle eri värien kirjoa ja muista, ettei ruoan tarvitse olla monimutkaista. Monille kasviksille riittää höyrytys, toiset eivät vaadi sitäkään.
Keskity
Aterioinnille on myös aina tärkeä varata aikaa. Ruokailu ei tapahdu paikasta toiseen juostessa, vaan sille otetaan aikaa. Lennossa syödessä on vaikeampi pitää mielessä, mitä kaikkea suuhun on päivän mittaan tullut pistettyä, jolloin päivittäisen energiansaannin määrää on vaikeampi tasapainottaa.
Kuuntele itseäsi
Kiinnitä huomiota myös omaan oloosi. Jos lounas antaa sinulle virkeyttä ja energiaa, olet valinnut aterian hyvin. Väsymys ja vetämätön olo puolestaan kielivät siitä, ettei ravitsemuksellisesti lounas ole ollut ihanteellinen.