Ensinnäkin salaatin on hyvä sisältää proteiinia, jotta lounas pitäisi kunnolla nälkää. Sen lisäksi siinä on järkevää käyttää pehmeistä rasvoista tehtyä kastiketta, kuten sitruunalla tai yrteillä maustettua oliiviöljyä. Jotta salaatista ei kuitenkaan tulisi salakavalaa kaloripommia, on tiettyjen täytteiden kanssa syytä olla tarkkana.
Kuivatut hedelmät
Kuivatut hedelmät sisältävät runsaasti energiaa ja sokeria, joten niiden kanssa ei kannata liioitella. Jos kaipaat salaattiisi makeutta, kokeile lisätä kuivattujen hedelmien sijasta esimerkiksi kourallinen tuoreita viinirypäleitä, omenaa, greippiä tai appelsiinia. Kesällä myös tuoreet mansikat sopivat hyvin salaatin joukkoon.
Suolapähkinät
Pähkinät ovat terveellinen lisä salaattiin, mutta suolatut versiot kannattaa jättää vitriiniin. Suola turvottaa, ja suomalaiset saavat sitä ravinnostaan keskimäärin jatkuvasti liikaa.
Kermaiset salaatinkastikkeet
Kermaiset salaatinkastikkeet ovat kaloripommeja, jotka usein sisältävät myös tyydyttynyttä rasvaa. Kermaisissa, täyteläisissä salaatinkastikkeissa on usein myös runsaasti sokeria.
Rasvattomat salaatinkastikkeet
Jos aiot ostaa vähärasvaiseksi tai jopa lähes rasvattomaksi itseään mainostavan salaatinkastikkeen, kannattaa tarkistaa ainesosaluettelo sokerin varalta. Usein rasvaa korvataan sokerilla, mikä ei tee kastikkeesta sen terveellisempää.
Krutongit
Älä liioittele krutonkien kanssa. Terveellisimmät krutongit saat, kun teet ne itse täysjyväleivästä tai ruisleivästä.