Raskauskilot karistanut Tanja: Laihduttaminen oli helppoa

Avatar

Tarvasjokelainen Tanja Stormbom tutustui Keventäjiin ensimmäisen kerran vuonna 2006, kun esikoisensa saanut nainen halusi karistaa kahdeksan raskauskiloaan. Urakka sujui maltilla, sillä Tanja unelmoi toisesta lapsesta ja tiesi, ettei imettävän äidin kannata laihduttaa liian nopeasti.

Yritysjuristina työskentelevä Tanja pyörittää työnteon ja lastenhoidon ohessa kymmenen hevosen tallia, jossa kasvatetaan ratsuhevosia ja -poneja. Oli siis luonnollista, että kiireinen nainen valitsi netissä toimivan palvelun.

– Liityin Keventäjiin, sillä en voisi kuvitellakaan liittyväni painonhallintaklubiin, joka edellyttäisi viikoittaisia tapaamisia. Keventäjiin pääsen mistä tahansa koneelta juuri silloin kun haluan. Palvelua on helppo käyttää, Tanja sanoo.

Seuraavan kerran Keventäjät tuli Tanjan avuksi viime syksynä 2010, kun hän oli saanut toisen lapsensa. Tällä kertaa raskauskiloja oli kertynyt niin ikään kahdeksan.

– Liityin Keventäjiin kahden kuukauden päästä synnytyksestä. En tykkää yhtään siitä tuntemuksesta, että vartalossa on ylimääräistä, energinen nainen kertoo.

Tuoremehut ja liiat hiilihydraatit pannaan 

Keventäjien ruokapäiväkirjan pitämisestä tuli Tanjalle tärkeä apu. Päiväkirja opetti Tanjaa välttämään yllättäviä karikoita, kuten suurien muromäärien syömistä tai liian tuoremehun juomista.

– Vähensin myös perunan, pastan ja riisin määrää. Se ei ollut vaikeaa, sillä en erityisemmin edes pidä niistä, Tanja sanoo. 

Sen sijaan Tanja alkoi herkutella yhä useammin kasviksilla, kalalla ja kanalla. Jälkiruokakin oli helppo vaihtaa kevyempään. 

– Suklaan sijaan valitsin jäätelöä, Tanja kertoo.

Keventäminen opetti Tanjaa kiinnittämään entistä enemmän huomiota terveysasioihin. 

– Söin ennen puoli kiloa kasviksia päivässä, mutta nykyään pyrin yhteensä kiloon. Syön osan tuoreena ja osan kypsennettynä. Äitini menehtyi juuri äskettäin rintasyöpään, joten minulle on tärkeää valita ruokia, jotka tutkimusten mukaan vähentävät syöpäriskiä, Tanja sanoo.

Halu laihtua lähtee vain itsestä

Raskauskilot jo kerran karistanut nainen halusi tälläkin kertaa vältellä liian nopeaa painonpudotustahtia, mutta lopulta kilot lähtivät nopeasti. Koko urakka oli ohi reilussa puolessa vuodessa. 

– Keventäminen oli helppoa, Tanja kertoo. 

Kun Tanja nyt katselee kuvia ennen ja jälkeen keventämisen, on hän tyytyväinen näkemäänsä. 

– Kyllä se on kiistaton tosiasia, että ihminen näyttää paremmalta hoikempana. Keventämisen jälkeen pystyin käyttämään vaatteita, jotka eivät ole käyneet minulle pitkään aikaan, Tanja iloitsee.

Työkavereille ripeä painonpudotus tuli yllätyksenä.

– Työkaverini näkivät minut töissä juuri ennen synnytystä ja seuraavaksi vasta, kun olin jo laihtunut. Muutos oli huima. Monet ovat tulleet sanomaan, että olenpa laihtunut, Tanja kertoo. 

Muiden mielipiteillä ei kuitenkaan lopulta ole merkitystä Tanjalle.

– Minun ei tarvitse todistella muille mitään, sillä olen vastuussa vain itselleni. Keventämisen täytyy lähteä omasta halusta. On kummallinen lähtökohta laihduttaa muiden takia, Tanja sanoo.

Tanja ei usko, että joutuu enää turvautumaan Keventäjien apuun, mutta mikäli lapsia on vielä tullakseen, on Keventäjistä varmasti tulevaisuudessakin apua. Muita raskauskiloista eroon haluavia Tanja kannustaa aloittamaan kilojen karistamisen heti kun se on mahdollista.

-Ruokavalio kannattaa pitää kunnossa jo raskausaikana. Imettävän äidin on kuitenkin hyvä muistaa maltillisuus sekä liikunnassa että laihduttamisessa. Rasvakudoksen väheneminen saattaa erittää siihen sitoutuneita ympäristömyrkkyjä äidinmaitoon ja liian kova liikunta reväyttää äkkiä selän tai aiheuttaa vakavampiakin muutoksia. Siksi laihduttamisen tahti on oltava enintään puoli kiloa viikossa, Tanja kertoo.

– Onneksi myös imettäminen auttaa urakassa. Pelkkään imettämiseen ei kuitenkaan kannata luottaa.

-Ruokavalion on oltava kunnossa ja vauvan kanssa lähdettävä kevyesti liikkumaan, heti kun vain pystyssä pysyy, Tanja muistuttaa.

Teksti ja kuvat: Maarit Rasi

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest