18 kiloa kevyempi Unelma

ikääntyneen laihdutusUnelma Sillanpää näyttää huomattavasti ikäistään nuoremmalta. Syy uudestaan löytyneeseen elämäniloon on 18 karistettua ylikiloa. Urakka alkoi huhtikuussa 2006, kun vaa’an viisari oli päässyt kipuamaan 94 kiloon. Joulukuussa lukema oli laskenut jo 76 kilon kohdalle. ”Silmälasitkin meinaavat pudota päästä, kun kasvot ovat kaventuneet niin reilusti”, Unelma nauraa.

Hoikistuminen ei ole ainoa elämäntaparemontista koitunut hyvä seuraus. Hänen verenpaineensa on laskenut ”nuoren tytön tasolle”. Lääkäriltä on tullut asiasta kiitosta.

”Asetin aluksi tavoitteekseni 65 kiloa, mutta nyt ajattelen, että saan vähän ikähyvitystä. Jos paino ei putoakaan alle 70 kilon, niin olen tyytyväinen siihenkin saavutukseen”, Unelma toteaa.

Pula-ajan lapsen paineet

Unelman ei tarvitse kauan miettiä perimmäistä syytä ylikilojen kertymiselle. Se löytyy jo lapsuusajoilta: ”Olen pula-ajan lapsi. Olen oppinut, ettei ruokaa saa heittää pois. Niinpä olen ollut oikea jätemylly: syönyt kaiken, mitä muut eivät.”

Ylikiloja on tullut ja mennyt aiemminkin, mutta kilot jämähtivät paikoilleen kymmenisen vuotta sitten, kun sairastuminen syöpään vei Unelma Sillanpään sairaseläkkeelle. Sairauden aiheuttaman kriisin ja väsymyksen myötä hän antoi piupaut painon tarkkailulle. Syöminen toi paitsi lohtua, myös ohjelmaa eläkeläisen pitkiin päiviin. ”Söin vain kerran päivässä, mutta siinä välissä tuli sitten mussutettua vuoron perään suolaisia ja makeita välipaloja. Leivoin myös paljon, ja poishan ne leivonnaiset oli syötävä”, hän kertoo.

Lääkäri sysäsi alkuun

Syövän jälkeen eteen tuli vielä lisää haasteita. Unelmalla todettiin sydänvika ja lisäksi hänen suvussaan oli tyypin 2 diabetesta. Päätös painonpudotuksesta syntyi lääkärin kanssa käydyn antoisan keskustelun jälkeen. ”Olen todella kiitollinen lääkärilleni siitä, että ymmärsin, että vastuu terveydentilastani on loppujen lopuksi ainoastaan omissa käsissäni”, hän sanoo.

Hän sitoutui painonpudotukseensa alusta asti hyvin vahvasti. Muutaman viikon ajan Unelma punnitsi kaiken ruokansa. Kotona arkilautaset vaihtuivat pienemmiksi ja käyttöön tuli pieni paistinpannu, jolla saattoi lämmittää itselleen sopivan kokoisen lounaan. Santsaamisen sijaan pula-ajan lapsi alkoi säästää jäljelle jäänyttä ruokaa seuraavalle aterialle.

Kunnolla syöden herkut jäivät

Unelma ei kieltänyt itseltään mitään ruokaa, mutta hänellä ei ollut aikomustakaan repsahdella tuon tuosta: ”Tajusin, että kun syön kunnolla, pystyn luopumaan kaiken maailman herkuista. Nykyisin saan suurta tyydytystä siitä, ettei minun enää edes tee niitä mieli. Suklaakiintiöni on tullut täyteen.”

Unelma oli kertonut laihdutuksestaan tuttavapiirilleen heti kättelyssä, jottei kehtaisi palata kesälaitumilta entisissä mitoissaan. Syksyllä tuttavilla olikin silmissä hieraisemista, kun vastaan käveli huomattavasti kaventunut nainen: ”Tutut kaivoivat kynät ja paperit esiin, ja sanoivat, että alapas kertoa, miten sait tuon aikaiseksi.”

Ylipaino piti passiivisena

Painonpudotusta siivitti se, että Unelma päätti karistaa liikuntakammonsa. Laihdutuspäätöksen syntymisen jälkeen hän hankki kunnolliset lenkkitossut ja alkoi tehdä puolen tunnin sauvakävelylenkkejä lähes päivittäin. Kadonneet kilot ovat tehneet liikkumisen yhä helpommaksi, kun paino ei entiseen malliin rasita polvia. Nyt lenkit ovat pidentyneet, ja ajatus alkaa kypsyä myös jumpan ja kuntosaliharjoittelun aloittamiselle. ”Olen ollut ikään kuin läskieni vankina. En ole aiemmin uskaltanut lähteä salille, sinne hoikkien kuntoilijoiden joukkoon”, hän kertoo.

Ruoassa olikin liian vähän rasvaa

Monen muun tavoin Unelma Sillanpää piti itseään laihduttamisen ammattilaisena. Kävi kuitenkin ilmi, että ruokavaliossa oli liian vähän rasvaa. Unelma onkin alkanut sipaista leivälle levitettä ja kaataa salaattiin kostukkeeksi öljyä.

Elämäntaparemontin jälkeen Unelman ruokavalio koostuu perussuomalaisista raaka-aineista. Aamiaiseksi maistuvat marjat viilin kanssa, leipä on vaihtunut korkeakuituiseen jälkiuunileipään ja pakastimesta löytyy aina itse tehtyä kasviskeittoa. Unelma on myös alkanut käyttää aiempaa enemmän soijatuotteita ja etenkin kalaa.

Uudet tottumukset vievät pelon

Unelma Sillanpää on ollut tyytyväinen maltilliseen laihdutustahtiinsa. ”En pelkää sitä, että tällä kertaa lihoisin uudestaan. Se kuuluisa painonhallinta on aiemmin epäonnistunut nopeiden laihdutusten seurauksena. Nyt uskon, että olen sopeutunut henkisesti ja fyysisesti uuteen ruokavalioon”, hän toteaa.

Unelma Sillanpäällä onkin hyvä syy pitää pudotetut kilot poissa: ”Haluan jatkossakin matkustella sekä pysyä terveenä ja positiivisena. Se ei onnistu ilman, että pitää itsestään huolen. Ulkonäkö ei tässä iässä ole enää tärkeintä, vaikka hoikistuminen toki helpottaa vaatteiden hankintaa.” Pirteällä isoäidillä on suunnitelmissa myös uusia aluevaltauksia. ”Minulla oli tavoitteena elämässäni nähdä vielä polvilumpioni reisien alta. Se on nyt saavutettu. Seuraavaksi aion oppia seisomaan yhdellä jalalla”, Unelma uhkaa hymyillen.

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest