Joensuulainen Kati Saurula, 31, alkoi laihduttaa helmikuussa 2010. Syksyyn mennessä painoa oli karissut jo 12 kg. Vaatekoko putosi 44:stä 40:een ja vyötärönmittakin kapeni 20 cm. Painoindeksi näytti vielä keväällä tukevan ylipainon lukemaa, nyt indeksi on normaalin rajoissa.
Ylipainoa kertyy kun syö väärin eikä liiku
Katin painon kertymiseen oli kaksi syytä: ateriarytmin ja liikunnan puuttuminen. Nälkä oli vieras tunne, ja syöminen mekaanista napostelua. Lisäpainoa kertyi vauhdilla heti lapsen syntymän ja imetyksen jälkeen.
”Napostelin ja herkuttelin jatkuvasti, kerralla suuriakin määriä. Kun en keksinyt mitä tekisin, kurkkasin jääkaappiin. Ehdin kaapille aina ennen näläntunnetta. Liikuin korkeintaan ovelta autoon ja takaisin. Imetyksen aikana saatoin napostella mielin määrin mutta sen jälkeen en enää kyennytkään rajoittamaan syömisiäni”, Kati kertoo.
Yhä suurempien ja peittävämpien vaatteiden hankkimiseen sekä valokuvien katselemisen välttelyyn tuskastuneena Kati ryhdistäytyi: oli aika laittaa entiset elämäntavat remonttiin.
Vaaka kertoo sen mitä silmät eivät tunnusta
Jo vuodenvaihteessa Kati oli osallistunut Lahjoita lukutaitoa Nepaliin -kampanjan alkupunnitukseen, jonka jälkeen oli myönnettävä todeksi muuttunut peilikuva ja tyrmäävä täysi kymppiluku vaa’assa. ”Olin sulkenut kasvaneen elopainoni silmistäni; mielikuvissani olin aina vain se entisen kokoinen. Mutta kampanjan vaaka ei valehdellut, silmälappujeni suodattamien peili- ja valokuvien tapaan. Tilaani evät peitelleet enää ylisuuret vaatteetkaan, joihin olin kätkeytynyt. Oli korkea aika luopua vanhoista tavoista!”, hän muistelee.
Painonpudotus kysyy tietoa ja kurinalaisuutta
Laihdutus ja kunnonkohotus vaativat itsekuria ja suunnitelmallisuutta mutta ennen kaikkea on kyse paremmista jokapäiväisistä valinnoista, joista tekee itselleen uuden ja terveellisen elämäntavan. Kati oppi olemaan terveellä tavalla itsekäs ja kurinalainen. Herkuista saadun mielihyvän sijaan Kati tyydytti tiedonnälkää: ”Painonhallinta vaatii paljon tietoa ravinnosta. Syömiset ja liikkumiset pitää myös suunnitella tosi tarkkaan etukäteen, eikä suunnitelmistaan saa lipsua millään tekosyyllä. Syömiset ja liikkumiset kannattaa merkitä ylös tarkkaan, ettei annoskoko kasva huomaamatta ja ravintojakauma vääristy.”
Vertaisten kesken voi olla avoin ja itsekäs
Nettifoorumilta saa tietoa, tukea ja kannustusta. Vertaisten kesken on turvallista olla avoin ja rehellinen, jakaa ilot, huolet ja kokemukset. Yhteisöllä onkin ollut merkittävä osa Katin elämäntaparemontissa: ”Foorumin keskusteluista opin kaiken tarvittavan tiedon ruoasta ja liikunnasta. Keskustelijat ovat varsinaisia ruoka-asiantuntijoita. Ja he ovat ärsyttävän usein oikeassa! Laihdutus on itsekeskeistä puuhaa, josta läheiset ei jaksa loputtomiin kuulla. Onneksi foorumilla saa ruotia juurta jaksaen syömisiään ja liikkumisiaan. Ilman yhteisön myönteistä ja kannustava ilmapiiriä en olisi onnistunut.” Olipa painonpudotustavoite kiloissa ja ajallisesti suuri tai pieni, välietapit motivoivat ja auttavat jaksamaan päivä kerrallaan. ”Asetin itselleni välietapit kahden kilon välein, sillä jokainen etappi vaati täyden keskittymisen kerrallaan. Ja sitä mukaan kun painoni tippui ja kuntoni koheni, siirryin seuraavan tavoitepainoni keskusteluryhmään”, Kati sanoo.
Lapselta mallia ateriarytmiin ja mieltymyksiin
Ateriarytmi oli Katille, useimpien painonpudottajien tapaan, laihduttamisen korkein kompastuskivi. Kati oppi, pienen lapsensa mallia seuraten, uudestaan syömään oikein ja kuuntelemaan kehoaan. Nyt oikea ateriarytmi ja kasvispainotteinen ruokavalio antavat kosolti energiaa arkeen. ”Lapsihan osaa luontaisesti syödä oikein: säännöllisesti ja vain nälkäänsä. Jossain vaiheessa olin menettänyt tuon taidon. Lapseni rakastaa kasviksia ja hedelmiä, nyt herkuttelemme niillä yhdessä. Ruokarytmin myötä koko perheemme voi paremmin, aviomiehenikin laihtui uudella ruokavaliollamme (laihduttamatta) kuusi kiloa”, Kati kertoo.
Uutta virtaa ja hyvää oloa liikunnasta
Liikunta kohentaa painonpudottajan kuntoa ja olemusta vähintään yhtä paljon kuin tervellinen ruokavalio. Katista sukeutuikin himoliikkuja. Juoksusta tuli hyvän olon ja rajattoman energian lähde: ”Löysin yllätyksekseni liikunnan ilon! Aivan ensimmäiset lenkit olivat vain kilometrin tai parin mittaisia kävelyjä mutta olin jo niistäkin hyvin ylpeä. Nykyisin juoksen jo noin 8 km:n lenkkejä. Säännöllinen liikunta pitää aineenvaihdunnan käynnissä – tuntuu että kaloritkin palavat tehokkaammin Olen nyt täysin koukussa liikuntaan, ja jo muutaman päivän tauko aiheuttaa vieroitusoireita ja mielialan laskua. On vaikea ymmärtää, miksi käytin 15 vuotta elämästäni liikunnan inhoamiseen!”
Iloa ruoasta ja hoikistuneesta olemuksesta
”Ruoka on tärkeä osa elämän nautintoa, ja sellaiseksi se saa jäädäkin. Ero entiseen on siinä, että nyt nautin ruoasta, joka on minulle hyväksi. Kurkku-porkkana-paprika-tikut antavat saman mielihyvän kuin sipsit ennen. Huonon tavan kitkee kun korvaa sen uudella mutta paremmalla”, Kati kuvailee. Kun paino putoaa, muuttuu myös kehonkuva. Vaatekaappi menee täysin uusiksi, ja ainakin lähipiiri kommentoi uutta olemusta. Laihduttajan mieli vain voi viipyillä pitkäänkin pyöreämmässä kehossa: ”Olen saanut paljon myönteistä palautetta. Se on joskus vaivaannuttavaa, sillä omat silmät eivät täysin noteeraa muutosta. Omakuva muuttuu hitaasti; valitsen yhä kaupassa liian suuria vaatteita ja kääriydyn edelleen isoihin neuleisiin. Peilistäkin minua katsoo yhä se pyöreä tyttö, jonka vasta hyväksyin.”
Kertausharjoituksilla taas takaisin ruotuun
Kun painonpudotuksen ensimmäinen ja isoin puristus on ohi, ja päätavoite on saavutettu, on suuri vaara tuudittautua tyytyväisyyden tunteeseen ja huomaamatta lipsahtaa takaisin aiempiin tottumuksiin. ”Pärjäsin omillani muutaman kuukauden kunnes huomasin entisten tapojen luikertelevan salakavalasti takaisin. Otin ruokapäiväkirjan taas esiin. Olen nimennyt tätä kertausharjoitukseksi. Niin liikunnassa kuin syömisessä on helpompaa palata takaisin ruotuun, kun ei pidä pitkiä taukoja”, Kati tunnustaa.
Makeannälän ja hiilihydraattihimon selätys
Yhdistelmät ”sohva ja pimeä vuodenaika” tai ”mökki ja kesäloma” ovat painonhallitsijan heikoimmat lenkit. Makeannälän ja hiilihydraattihimon karikot Kati ohittaa jättämällä päivästä energiavaraa iltaan esimerkiksi sokerittoman pastillirasian verran. Limsat ja saunakaljat Kati korvaa kuplivalla kivennäisvedellä. ”Nyt, normaalipainoisena, voin jo sallia itselleni yhden herkkupäivän viikossa, mutta vain sen yhden. Joudun ehkä tasapainottelemaan annoskokojen ja mielihalujen kanssa loppuelämäni, mutta olkoon niin. Normaalipainoisena jaksan enemmän kuin ennen, ja se jos mikä motivoi jatkamaan. Enää en voi puolustella valintojani sillä etten tietäisi miksi lihomme – enää ei ole tekosyitä palata entiseen!” Kati hehkuttaa.
Katin motto: Älä tunne syyllisyyttä, se vie motivaation. Älä kadu mitään vaan tee jotain!
Katin kahdeksan vinkkiä painonhallintaan
- Mittaa annoskoko, älä arvioi! Hanki vaaka ja desimitta niin et huijaa itseäsi.
- Tarkista ruoka-ainesosat, älä luule! Kun tiedät mitä söit, vältyt syyllisyyksiltä.
- Liiku ja harrasta! Liikkuessa olet varmimmin poissa sohva-jääkaappi -akselilta.
- Hanki urheiluvaatteet! Tarkoituksenmukaiset asut antavat lisäpotkua liikuntaan.
- Hanki sykemittari! Mitä huonompi kunto, sitä tärkeämpää liikkua oikealla sykkeellä.
- Ota sykemittari liikuntavalmentajaksi! Kaloritkin palaa parhaiten matalalla sykkeellä.
- Osallistu keskusteluihin! Hyödynnä alusta asti foorumin tarjoama tieto ja vertaistuki.