Makeita, kotimaisia ja täynnä ravinteita – kesäherneet ovat sesongin todellinen aarre. Niitä voi napostella suoraan palkoina, mutta herneet taipuvat paljon muuhunkin kuin vain evääksi retkireppuun tai iltapäivän naposteluun. Tässä artikkelissa esittelemme kolme erilaista tapaa hyödyntää herneitä kesällä: nopeasti valmistettavassa pastassa, raikkaassa levitteessä ja grillin kylkeen sopivassa salaatissa.
Nappaa vinkit talteen ja ota kaikki ilo irti vihreästä superkasviksesta!
1. Hernepasta – 15 minuutin arkiherkku
Tuoreet herneet ovat täydellinen pari kesäpastaan. Ne tuovat annokseen makeutta, väriä ja proteiinia, ja sopivat erityisen hyvin yhteen sitruunan, mintun ja kevyen juuston kanssa.
Resepti: Sitruunainen hernepasta (2 annosta)
-
150 g täysjyväpastaa
-
2 dl tuoreita tai pakasteherneitä
-
1 valkosipulinkynsi
-
1 rkl oliiviöljyä
-
1 rkl sitruunamehua
-
1 tl raastettua sitruunankuorta
-
½ dl kevyttä tuorejuustoa tai kauratuorejuustoa
-
Suolaa ja mustapippuria
-
Tuoretta minttua tai basilikaa koristeluun
Valmistus:
Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Lisää viimeiseksi 2 minuutiksi joukkoon herneet. Valuta ja säästä hieman keitinvettä. Kuullota silputtu valkosipuli öljyssä, lisää pasta, herneet, sitruunamehu ja -kuori sekä tuorejuusto. Sekoita tasaiseksi, lisää tarvittaessa tilkka keitinvettä. Mausta ja viimeistele tuoreilla yrteillä.
Vinkki:
Pastan voi tarjoilla lämpimänä tai kylmänä – se toimii loistavasti myös kesän noutopöydässä tai piknikillä.
2. Hernelevite – nopea välipala ja täydellinen leivän päälle
Herneistä syntyy ihanan raikas ja samettinen levite, joka toimii niin leivällä, dippinä kuin vaikka grillatun kalan lisukkeena. Hernelevite valmistuu alle 10 minuutissa ja säilyy jääkaapissa pari päivää.
Perusresepti: Hernelevite
-
2 dl tuoreita tai pakasteherneitä
-
½ dl maustamatonta rahkaa, kaurafraichea tai silken-tofua
-
1 rkl sitruunamehua
-
1 pieni valkosipulinkynsi tai pala kevätsipulia
-
Ripaus suolaa ja mustapippuria
-
(halutessasi) minttua tai tilliä
Valmistus:
Surauta kaikki ainekset tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella tasaiseksi. Levite saa jäädä hieman rouheiseksi, jos pidät rakenteesta.
Käyttövinkkejä:
– Tarjoile ruisleivän päällä kananmunan kanssa
– Käytä grillattujen kasvisten kastikkeena
– Dippaa kurkku- ja porkkanatikkuja hernelevitteeseen
3. Herne-sitruunasalaatti – täydellinen lisuke grilliruoalle
Unohda tylsät perussalaatit ja kokeile sen sijaan jotain uutta: herne-sitruunasalaatti on raikas, kepeä ja juuri sopivan ruokaisa. Se on oiva kumppani esimerkiksi grillatulle kanalle, kalalle tai halloumille.
Resepti: Herne-sitruunasalaatti (4 annosta)
-
3 dl tuoreita tai pakasteherneitä
-
2 kevätsipulia viipaloituna
-
100 g fetaa tai kevytvuustoa murustettuna
-
1 sitruunan kuori ja mehu
-
2 rkl oliiviöljyä
-
½ dl tuoretta persiljaa tai minttua
-
Suolaa ja pippuria maun mukaan
Valmistus:
Keitä herneet nopeasti, noin 1–2 minuuttia, jos käytät pakasteherneitä. Valuta ja jäähdytä kylmässä vedessä. Sekoita herneet, sipuli ja murustettu juusto kulhossa. Lisää sitruunamehu, kuori ja oliiviöljy. Mausta ja koristele yrteillä.
Variaatio:
Voit lisätä joukkoon keitettyä kvinoaa tai bulguria, jolloin saat ruokaisamman lounassalaatin.
Miksi herne on kesän keventäjän valinta?
Herne on paitsi herkullinen, myös ravintotiheä kasvis. Se sisältää runsaasti kuitua, proteiinia, C-vitamiinia, foolihappoa ja muita tärkeitä ravintoaineita. Lisäksi herne on hellä vatsalle ja auttaa pitämään kylläisyyden tunteen pidempään.
Herneen makeus houkuttelee myös lapsia, ja tuoreita herneitä on helppo napostella sellaisenaan. Valitse ostoksilla kiinteät, napakat palot – ne ovat makeimmillaan ja parhaimmillaan heti poimimisen jälkeen.
Yhteenveto
Herne ei ole vain lisuke – se voi olla koko aterian tähti. Näillä kolmella helpolla ja raikkaalla reseptillä tuot vihreän superkasviksen osaksi kesän arkea ja juhlaa. Hernepasta, levite ja raikas sitruunasalaatti nostavat herneet ansaitsemaansa rooliin: kesän parhaaksi raaka-aineeksi.
LUE MYÖS: Kokeile tätä hernehummusta – vihreä vaihtoehto, joka hurmaa
Älä aliarvioi aamupuuroa – tämä arkiruoka voi mullistaa olosi
Puuron maine on kokenut hiljaisen mutta vahvan uudelleensyntymän. Enää se ei ole vain mummojen iltaruoka, vaan moderni superateria, joka tukee vatsaa, painonhallintaa ja jaksamista. Tässä syyt, miksi puuro kannattaa nostaa takaisin aamupalapöytään – ja mihin...Tämä mehu edistää ruoansulatusta
Ruoansulatus on hyvinvoinnin perusta. Kun ruoka sulaa ja imeytyy tehokkaasti, keho saa tarvitsemansa ravinteet ja jaksaa arjessa paremmin. Jos suolisto toimii huonosti, seurauksena voi olla turvotusta, vatsavaivoja, ravintoaineiden puutoksia ja alentunut vastustuskyky. Yksi yllättävän tehokas...Tällä ruoka-aineella saat alennettua kolesterolia
Kolesteroli on tärkeä rasva-aine, jota elimistö tarvitsee solujen rakennusaineena, hormonien tuotantoon ja aineenvaihduntaan. Ongelmaksi kolesteroli muodostuu silloin, kun veren LDL-kolesteroli – niin sanottu ”huono” kolesteroli – kohoaa liian korkeaksi. Kohonnut kolesteroli lisää riskiä sydän- ja...
Älä aliarvioi aamupuuroa – tämä arkiruoka voi mullistaa olosi
Puuron maine on kokenut hiljaisen mutta vahvan uudelleensyntymän. Enää se ei ole vain mummojen iltaruoka, vaan moderni superateria, joka tukee vatsaa, painonhallintaa ja jaksamista. Tässä syyt, miksi puuro kannattaa nostaa takaisin aamupalapöytään – ja mihin...Tämä mehu edistää ruoansulatusta
Ruoansulatus on hyvinvoinnin perusta. Kun ruoka sulaa ja imeytyy tehokkaasti, keho saa tarvitsemansa ravinteet ja jaksaa arjessa paremmin. Jos suolisto toimii huonosti, seurauksena voi olla turvotusta, vatsavaivoja, ravintoaineiden puutoksia ja alentunut vastustuskyky. Yksi yllättävän tehokas...Tällä ruoka-aineella saat alennettua kolesterolia
Kolesteroli on tärkeä rasva-aine, jota elimistö tarvitsee solujen rakennusaineena, hormonien tuotantoon ja aineenvaihduntaan. Ongelmaksi kolesteroli muodostuu silloin, kun veren LDL-kolesteroli – niin sanottu ”huono” kolesteroli – kohoaa liian korkeaksi. Kohonnut kolesteroli lisää riskiä sydän- ja...