3 tapaa hyödyntää herneitä kesällä – vihreä herkku parhaimmillaan

Kirjoittaja Mette K.

Makeita, kotimaisia ja täynnä ravinteita – kesäherneet ovat sesongin todellinen aarre. Niitä voi napostella suoraan palkoina, mutta herneet taipuvat paljon muuhunkin kuin vain evääksi retkireppuun tai iltapäivän naposteluun. Tässä artikkelissa esittelemme kolme erilaista tapaa hyödyntää herneitä kesällä: nopeasti valmistettavassa pastassa, raikkaassa levitteessä ja grillin kylkeen sopivassa salaatissa.

Nappaa vinkit talteen ja ota kaikki ilo irti vihreästä superkasviksesta!

1. Hernepasta – 15 minuutin arkiherkku

Tuoreet herneet ovat täydellinen pari kesäpastaan. Ne tuovat annokseen makeutta, väriä ja proteiinia, ja sopivat erityisen hyvin yhteen sitruunan, mintun ja kevyen juuston kanssa.

Resepti: Sitruunainen hernepasta (2 annosta)

  • 150 g täysjyväpastaa

  • 2 dl tuoreita tai pakasteherneitä

  • 1 valkosipulinkynsi

  • 1 rkl oliiviöljyä

  • 1 rkl sitruunamehua

  • 1 tl raastettua sitruunankuorta

  • ½ dl kevyttä tuorejuustoa tai kauratuorejuustoa

  • Suolaa ja mustapippuria

  • Tuoretta minttua tai basilikaa koristeluun

Valmistus:
Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Lisää viimeiseksi 2 minuutiksi joukkoon herneet. Valuta ja säästä hieman keitinvettä. Kuullota silputtu valkosipuli öljyssä, lisää pasta, herneet, sitruunamehu ja -kuori sekä tuorejuusto. Sekoita tasaiseksi, lisää tarvittaessa tilkka keitinvettä. Mausta ja viimeistele tuoreilla yrteillä.

Vinkki:
Pastan voi tarjoilla lämpimänä tai kylmänä – se toimii loistavasti myös kesän noutopöydässä tai piknikillä.

2. Hernelevite – nopea välipala ja täydellinen leivän päälle

Herneistä syntyy ihanan raikas ja samettinen levite, joka toimii niin leivällä, dippinä kuin vaikka grillatun kalan lisukkeena. Hernelevite valmistuu alle 10 minuutissa ja säilyy jääkaapissa pari päivää.

Hernehummus tarjoiltuna ruskeassa kulhossa, koristeltuna vihreillä herneillä ja kikherneillä, ympärillä yrttejä ja sitruunaviipaleita.

Perusresepti: Hernelevite

  • 2 dl tuoreita tai pakasteherneitä

  • ½ dl maustamatonta rahkaa, kaurafraichea tai silken-tofua

  • 1 rkl sitruunamehua

  • 1 pieni valkosipulinkynsi tai pala kevätsipulia

  • Ripaus suolaa ja mustapippuria

  • (halutessasi) minttua tai tilliä

Valmistus:
Surauta kaikki ainekset tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella tasaiseksi. Levite saa jäädä hieman rouheiseksi, jos pidät rakenteesta.

Käyttövinkkejä:
– Tarjoile ruisleivän päällä kananmunan kanssa
– Käytä grillattujen kasvisten kastikkeena
– Dippaa kurkku- ja porkkanatikkuja hernelevitteeseen

3. Herne-sitruunasalaatti – täydellinen lisuke grilliruoalle

Unohda tylsät perussalaatit ja kokeile sen sijaan jotain uutta: herne-sitruunasalaatti on raikas, kepeä ja juuri sopivan ruokaisa. Se on oiva kumppani esimerkiksi grillatulle kanalle, kalalle tai halloumille.

Lautasellinen kierrepastaa ja vihreitä herneitä, päällä kevätsipulia ja mustapippuria.

Resepti: Herne-sitruunasalaatti (4 annosta)

  • 3 dl tuoreita tai pakasteherneitä

  • 2 kevätsipulia viipaloituna

  • 100 g fetaa tai kevytvuustoa murustettuna

  • 1 sitruunan kuori ja mehu

  • 2 rkl oliiviöljyä

  • ½ dl tuoretta persiljaa tai minttua

  • Suolaa ja pippuria maun mukaan

Valmistus:
Keitä herneet nopeasti, noin 1–2 minuuttia, jos käytät pakasteherneitä. Valuta ja jäähdytä kylmässä vedessä. Sekoita herneet, sipuli ja murustettu juusto kulhossa. Lisää sitruunamehu, kuori ja oliiviöljy. Mausta ja koristele yrteillä.

Variaatio:
Voit lisätä joukkoon keitettyä kvinoaa tai bulguria, jolloin saat ruokaisamman lounassalaatin.

Miksi herne on kesän keventäjän valinta?

Herne on paitsi herkullinen, myös ravintotiheä kasvis. Se sisältää runsaasti kuitua, proteiinia, C-vitamiinia, foolihappoa ja muita tärkeitä ravintoaineita. Lisäksi herne on hellä vatsalle ja auttaa pitämään kylläisyyden tunteen pidempään.

Herneen makeus houkuttelee myös lapsia, ja tuoreita herneitä on helppo napostella sellaisenaan. Valitse ostoksilla kiinteät, napakat palot – ne ovat makeimmillaan ja parhaimmillaan heti poimimisen jälkeen.

Yhteenveto

Herne ei ole vain lisuke – se voi olla koko aterian tähti. Näillä kolmella helpolla ja raikkaalla reseptillä tuot vihreän superkasviksen osaksi kesän arkea ja juhlaa. Hernepasta, levite ja raikas sitruunasalaatti nostavat herneet ansaitsemaansa rooliin: kesän parhaaksi raaka-aineeksi.

LUE MYÖS: Kokeile tätä hernehummusta – vihreä vaihtoehto, joka hurmaa

  • Kulho täynnä valkoista, paksua kreikkalaista jogurttia sinisellä pinnalla, vieressä lusikka.

    Tässä ovat rahkan hyödyt

    Rahka on ollut suomalaisten suosikki jo vuosikymmeniä – eikä syyttä. Tämä vaatimaton maitotuote on todellinen hyvinvointiruoka, joka yhdistää korkean proteiinipitoisuuden, vähäisen rasvan ja monipuoliset käyttötavat. Mutta miksi rahka ansaitsee edelleen paikkansa osana terveellistä ruokavaliota? Tässä...
  • Käveletkö tarpeeksi päivän aikana?

    Kävely on yksi yksinkertaisimmista ja tehokkaimmista tavoista huolehtia terveydestä. Se ei vaadi erikoisvarusteita tai salijäsenyyttä, ja sen voi sovittaa helposti arkeen. Usein kuitenkin aliarvioimme, kuinka paljon kävelemme päivän aikana, ja totuus voi yllättää. Monilla arjen...
  • 3 vinkkiä, joilla pidät hyvää huolta luustostasi

    Luusto on kehon perusta – se kannattelee meitä, suojaa sisäelimiä ja mahdollistaa liikkumisen. Usein luuston terveyttä ei kuitenkaan tule ajateltua arjessa, ennen kuin ongelmia ilmenee. Osteoporoosi eli luukato on yksi yleisimmistä kansanterveysongelmista erityisesti iän karttuessa,...
  • Kulho täynnä valkoista, paksua kreikkalaista jogurttia sinisellä pinnalla, vieressä lusikka.

    Tässä ovat rahkan hyödyt

    Rahka on ollut suomalaisten suosikki jo vuosikymmeniä – eikä syyttä. Tämä vaatimaton maitotuote on todellinen hyvinvointiruoka, joka yhdistää korkean proteiinipitoisuuden, vähäisen rasvan ja monipuoliset käyttötavat. Mutta miksi rahka ansaitsee edelleen paikkansa osana terveellistä ruokavaliota? Tässä...
  • Käveletkö tarpeeksi päivän aikana?

    Kävely on yksi yksinkertaisimmista ja tehokkaimmista tavoista huolehtia terveydestä. Se ei vaadi erikoisvarusteita tai salijäsenyyttä, ja sen voi sovittaa helposti arkeen. Usein kuitenkin aliarvioimme, kuinka paljon kävelemme päivän aikana, ja totuus voi yllättää. Monilla arjen...
  • 3 vinkkiä, joilla pidät hyvää huolta luustostasi

    Luusto on kehon perusta – se kannattelee meitä, suojaa sisäelimiä ja mahdollistaa liikkumisen. Usein luuston terveyttä ei kuitenkaan tule ajateltua arjessa, ennen kuin ongelmia ilmenee. Osteoporoosi eli luukato on yksi yleisimmistä kansanterveysongelmista erityisesti iän karttuessa,...

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest

Kaksi vihreää avokadosmoothieta kirkkaissa laseissa puupöydällä, vieressä halkaistu avokado. Taustalla vihreitä saniaisia ja lehtikasvillisuutta.Lasipurkkiin kaadettu mansikkamehu, jonka päällä on mansikka. Vieressä sitruuna ja tuoreita mansikoita puuleikkuulaudalla.