Makeita, kotimaisia ja täynnä ravinteita – kesäherneet ovat sesongin todellinen aarre. Niitä voi napostella suoraan palkoina, mutta herneet taipuvat paljon muuhunkin kuin vain evääksi retkireppuun tai iltapäivän naposteluun. Tässä artikkelissa esittelemme kolme erilaista tapaa hyödyntää herneitä kesällä: nopeasti valmistettavassa pastassa, raikkaassa levitteessä ja grillin kylkeen sopivassa salaatissa.
Nappaa vinkit talteen ja ota kaikki ilo irti vihreästä superkasviksesta!
1. Hernepasta – 15 minuutin arkiherkku
Tuoreet herneet ovat täydellinen pari kesäpastaan. Ne tuovat annokseen makeutta, väriä ja proteiinia, ja sopivat erityisen hyvin yhteen sitruunan, mintun ja kevyen juuston kanssa.
Resepti: Sitruunainen hernepasta (2 annosta)
-
150 g täysjyväpastaa
-
2 dl tuoreita tai pakasteherneitä
-
1 valkosipulinkynsi
-
1 rkl oliiviöljyä
-
1 rkl sitruunamehua
-
1 tl raastettua sitruunankuorta
-
½ dl kevyttä tuorejuustoa tai kauratuorejuustoa
-
Suolaa ja mustapippuria
-
Tuoretta minttua tai basilikaa koristeluun
Valmistus:
Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Lisää viimeiseksi 2 minuutiksi joukkoon herneet. Valuta ja säästä hieman keitinvettä. Kuullota silputtu valkosipuli öljyssä, lisää pasta, herneet, sitruunamehu ja -kuori sekä tuorejuusto. Sekoita tasaiseksi, lisää tarvittaessa tilkka keitinvettä. Mausta ja viimeistele tuoreilla yrteillä.
Vinkki:
Pastan voi tarjoilla lämpimänä tai kylmänä – se toimii loistavasti myös kesän noutopöydässä tai piknikillä.
2. Hernelevite – nopea välipala ja täydellinen leivän päälle
Herneistä syntyy ihanan raikas ja samettinen levite, joka toimii niin leivällä, dippinä kuin vaikka grillatun kalan lisukkeena. Hernelevite valmistuu alle 10 minuutissa ja säilyy jääkaapissa pari päivää.
Perusresepti: Hernelevite
-
2 dl tuoreita tai pakasteherneitä
-
½ dl maustamatonta rahkaa, kaurafraichea tai silken-tofua
-
1 rkl sitruunamehua
-
1 pieni valkosipulinkynsi tai pala kevätsipulia
-
Ripaus suolaa ja mustapippuria
-
(halutessasi) minttua tai tilliä
Valmistus:
Surauta kaikki ainekset tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella tasaiseksi. Levite saa jäädä hieman rouheiseksi, jos pidät rakenteesta.
Käyttövinkkejä:
– Tarjoile ruisleivän päällä kananmunan kanssa
– Käytä grillattujen kasvisten kastikkeena
– Dippaa kurkku- ja porkkanatikkuja hernelevitteeseen
3. Herne-sitruunasalaatti – täydellinen lisuke grilliruoalle
Unohda tylsät perussalaatit ja kokeile sen sijaan jotain uutta: herne-sitruunasalaatti on raikas, kepeä ja juuri sopivan ruokaisa. Se on oiva kumppani esimerkiksi grillatulle kanalle, kalalle tai halloumille.
Resepti: Herne-sitruunasalaatti (4 annosta)
-
3 dl tuoreita tai pakasteherneitä
-
2 kevätsipulia viipaloituna
-
100 g fetaa tai kevytvuustoa murustettuna
-
1 sitruunan kuori ja mehu
-
2 rkl oliiviöljyä
-
½ dl tuoretta persiljaa tai minttua
-
Suolaa ja pippuria maun mukaan
Valmistus:
Keitä herneet nopeasti, noin 1–2 minuuttia, jos käytät pakasteherneitä. Valuta ja jäähdytä kylmässä vedessä. Sekoita herneet, sipuli ja murustettu juusto kulhossa. Lisää sitruunamehu, kuori ja oliiviöljy. Mausta ja koristele yrteillä.
Variaatio:
Voit lisätä joukkoon keitettyä kvinoaa tai bulguria, jolloin saat ruokaisamman lounassalaatin.
Miksi herne on kesän keventäjän valinta?
Herne on paitsi herkullinen, myös ravintotiheä kasvis. Se sisältää runsaasti kuitua, proteiinia, C-vitamiinia, foolihappoa ja muita tärkeitä ravintoaineita. Lisäksi herne on hellä vatsalle ja auttaa pitämään kylläisyyden tunteen pidempään.
Herneen makeus houkuttelee myös lapsia, ja tuoreita herneitä on helppo napostella sellaisenaan. Valitse ostoksilla kiinteät, napakat palot – ne ovat makeimmillaan ja parhaimmillaan heti poimimisen jälkeen.
Yhteenveto
Herne ei ole vain lisuke – se voi olla koko aterian tähti. Näillä kolmella helpolla ja raikkaalla reseptillä tuot vihreän superkasviksen osaksi kesän arkea ja juhlaa. Hernepasta, levite ja raikas sitruunasalaatti nostavat herneet ansaitsemaansa rooliin: kesän parhaaksi raaka-aineeksi.
LUE MYÖS: Kokeile tätä hernehummusta – vihreä vaihtoehto, joka hurmaa
Voiko smoothie olla hyvä aamupala?
Smoothie on monelle helppo ja nopea vaihtoehto aamupalaksi. Se on kätevä ottaa mukaan, se maistuu hyvältä ja menee alas nopeasti – etenkin kiireessä. Mutta onko se oikeasti hyvä valinta päivän tärkeimmälle aterialle? Vastaus: kyllä, smoothie...Näin saat lisättyä enemmän proteiinia ruokavalioosi
Haluatko jaksaa paremmin, ylläpitää lihasmassaa tai tehostaa painonhallintaa? Proteiini on avainasemassa. Mutta saatko sitä tarpeeksi – ja mistä lähteistä sitä kannattaa lisätä ruokavalioon? Proteiini ei ole vain salitreenaajan polttoainetta. Se on välttämätöntä jokaiselle keholle: lihasten,...Ovatko annoskokosi liian pieniä?
Moni painonpudottaja syö liian vähän – ja ihmettelee, miksi paino ei putoa tai olo on jatkuvasti väsynyt ja ärtynyt. Liian pienet annoskoot voivat jopa hidastaa aineenvaihduntaa ja vaikeuttaa painonhallintaa. Tunnistatko merkit? Kun tavoitteena on laihtua...
Voiko smoothie olla hyvä aamupala?
Smoothie on monelle helppo ja nopea vaihtoehto aamupalaksi. Se on kätevä ottaa mukaan, se maistuu hyvältä ja menee alas nopeasti – etenkin kiireessä. Mutta onko se oikeasti hyvä valinta päivän tärkeimmälle aterialle? Vastaus: kyllä, smoothie...Näin saat lisättyä enemmän proteiinia ruokavalioosi
Haluatko jaksaa paremmin, ylläpitää lihasmassaa tai tehostaa painonhallintaa? Proteiini on avainasemassa. Mutta saatko sitä tarpeeksi – ja mistä lähteistä sitä kannattaa lisätä ruokavalioon? Proteiini ei ole vain salitreenaajan polttoainetta. Se on välttämätöntä jokaiselle keholle: lihasten,...Ovatko annoskokosi liian pieniä?
Moni painonpudottaja syö liian vähän – ja ihmettelee, miksi paino ei putoa tai olo on jatkuvasti väsynyt ja ärtynyt. Liian pienet annoskoot voivat jopa hidastaa aineenvaihduntaa ja vaikeuttaa painonhallintaa. Tunnistatko merkit? Kun tavoitteena on laihtua...