Herkuttele kalalla ympäri vuoden

Ne jotka kalastavat, tietävät että jokaisella kalalajilla on parhaat kuukautensa. Tämän hetken kaloja ovat kuha, kirjolohi ja hauki, ja säiden mukaan myös muita kotimaisia kalalajeja. Madekausi on alkamassa ja silakkakin on ollut tarjolla hyvin. Nykyään monia kaloja on saatavilla ympäri vuoden. Ekologisinta on syödä lähikalaa eli Suomen järvistä ja lähialueilta pyydettyä kalaa. Kirjolohen lisäksi Suomessa kasvatetaan mm. siikaa.

Näin onnistut kala-aterian valmistuksessa

– Opettele tunnistamaan tuore kala. Sen liha on jäykkää ja tiukasti kiinni selkärangassa. Haju on raikas. Verestetyn (veri laskettu pois heti pyynnin jälkeen) kalan kurkussa on poikkiviilto, fileissä ei ole tihkuvaa verta. Tarkista kaupassa aina pyyntiaika ja –paikka.

– Osta perkaamatonta kalaa n. 250 g, perattua kalaa 150-200 g ja fileetä 100-150 g/annos, graavilohta ja siikaa 50-100 g/ruokailija.

– Kalan sopiva säilytyslämpötila on 0 astetta. Valmista kala parin päivän sisällä tai mieluummin mahdollisimman pian, mikäli jääkaapissa ei ole 0-laatikkoa. Hanki jääkaappiin lämpömittari, niin tiedät mitkä hyllyt ovat sopivimpia.

– Varaa kylmälaukku ja kylmävaraajia, jos joudut säilyttämään kalaa kauppamatkalla muutaman tunnin. Huoneenlämmössä kala pilaantuu nopeasti.

– Käsittele kalaa hellävaraisesti perkauksen ja kypsentämisen aikana.

Kala kypsyy nopeasti. Älä kypsennä liian pitkään, sillä kala ja varsinkin vähärasvainen kala kuivuu nopeasti. Kalan kypsyminen jatkuu niin kauan kun se on kuumaa. Jätä kala mieluummin vähän raa’aksi kuin kypsennät loppuun asti. Esim. kuivaksi pyyhityt kuhan tai siian fileet vaativat paksuudesta riippuen vain 2-3 minuuttia/puoli. Pienet ahvenfileet kypsyvät hetkessä. Näet kypsymisen värin muutoksena. Samoin näet värinmuutoksesta lohikalojen kypsymisen. Lohi/kirjolohipalat tai medaljongit kypsyvät liedellä 2-4 minuuttia/puoli halutusta kypsyysasteessa ja paksuudesta riippuen.

– Puhkottujen tai perattujen silakoiden ja muikkujen kypsyyden tarkistat helposti paistaessa, kun avaat kalan vatsaa kevyesti.

– Rasvaksi paistamiseen sopivat esim. rypsiöljy, pullomargariinit, rypsiöljyn ja voin sekoitus tai voi. Jos paistat ilman rasvaa, ripottele pannun pohjalle vähän merisuolaa, niin kala ei tartu kiinni.

– Sivele kalafileet/palat ohuelti öljyllä ennen parilointia. Liian kuuma parila polttaa kalan pintaan karvaan maun. Ripsauta suola kypsän kalan pinnalle.

– Kalan makuun sopii parhaiten merisuola. Jodi antaa helposti karvaan maun.

Uunissa kypsentäminen on vaivatonta: Kokonainen perattu kala ja isot kalafileet kypsyvät sellaisenaan sopivan kokoisella uunipannulla. Voit kypsentää kokonaisen kalan myös paistopussissa. Silloin se höyrystyy ja pysyy mehevänä. Lisäksi uuni pysyy siistinä ja kalan tuoksua tulee vähemmän. Noudata pussin ohjetta.

– Vastaavan tyylisesti kala kypsyy kätevästi sopivankokoisessa lasi-, keramiikka- tai metallivuoassa. Lisää pohjalle tilkka vettä ja valkoviiniä tai kalalientä. Mausta kala (tuoreilla) yrteillä ja kevyesti merisuolalla. Peitä vuoka tiiviisti foliolla ja kypsennä 200 asteessa uunin keskiosassa. Kokeile kalan/kalojen kypsyys selkäevästä vetäisemällä. Kun se irtoaa helposti, kala on kypsää. Varo polttamasta itseäsi, kun avaat folion! Uunissa on kätevä kypsentää kalaa isommallekin joukolle. Voit tietysti kypsentää kalan myös ilman foliota viinin ja yrttien kera.

– 2-4 annoskalapalan kypsentäminen onnistuu kätevästi höyrystämällä höyrytysritilän päällä paistokasarissa kannen alla. Leikkaa kalan alle pala leivinpaperia, niin se ei tartu kiinni ritilään ja kypsän kalan pois nostaminen on helppoa.

– Yhden hengen kala-ateria valmistuu näppärästi mikroaaltouunissa.

Silakasta saa uskomattoman paljon erilaisia ruokia. Silakkafileistä ruuat valmistuvat lisäksi hyvin nopeasti. Pellillinen silakkapihvejä kypsyy kätevästi uunissa, pienen määrän voit paistaa pannulla. Silakkarullat tai muotoon taitetut fileet kypsyvät herkullisiksi ja meheviksi uunissa. Tomaattipohjaiseen kypsennysliemeen sopivat hyvin tomaattimehu, murska ja paseerattu tomaatti. Mausteiksi voit käyttää erilaisia pippureita ja tuoreita tai kuivattuja yrttejä. Tomaattipohjaiset uunisilakat maistuvat sekä kylmänä että kuumana ja ovat kevyttä syötävää. Kermassa haudutettujen uunisilakoiden keveys taas riippuu valitsemastasi kermasta. Jos valmistat kermasilakoita usein, valitse 7-15 %:n kerma tai kasvirasvavalmiste. Mausteeksi sopivat mm. sinappi, tomaattipyree, erilaiset yrtit ja pippurit.

Hauessa on paljon pieniä hankalasti poistettavia ruotoja, joten se sopii hyvin murekkeisiin, murekepihveihin ja pyöryköihin.

– Siika maistuu graavikalana, paistettuina fileinä ja herkullisena yrttien kanssa kypsennettynä uunikalana.

– Kirjolohi on suosittu, helppo ja monipuolinen kala, jota on aina tarjolla ja joka maistuu hyvin myös lapsiperheissä. Kirjolohi sopii lähes kaikenlaisiin kalaruokiin; vokkiin, laatikkoruokiin, keittoihin, paistoksiin, murekkeisiin ym.

Lipeäkala  on marras-joulu- ja tammikuun herkkua. Se on hyvin kevyttä, rasvaa 0,1 % ja kaloreita 85/100 g. Nykyiset lipeäkalapalat on valmiiksi liotettu ja pakkauksissa on kypsennysohje sekä keittämiseen että uunissa kypsentämiseen. Perinteisesti lipeäkala tarjotaan keitettyjen perunoiden, valkokastikkeen ja herneiden kera. Mauste- ja mustapippurimylly kuuluu myös ehdottomasti pöytään. Jos lipeäkalaa jää, valmista siitä herkullinen keitto nimellä Katin Lipeäkalakeitto.

– Pidä kaapissa varakalaa eli purkitettua kalaa kuten sardiineja, muikkua, särkeä tai tonnikalaa. Niistä saat loihdittua nopeasti esim. salaatin tai lämpimät leivät ym. Myös 1-2 pkt pakastekalaa on kätevä pitää pakastimessa. Siitä valmistuu näppärästi keitto, uunipaistos, laatikko ym.

– Hae mieleisiäsi reseptejä Keventäjien reseptihausta sekä yksikkö- että monikko muodossa esim. silakka, silakat.

– Kirjakaupan hyllyltä löydät paljon erilaisia kalakeittokirjoja. Joululahjakirjaksi tai muuten hankittavaksi ehdotan Finlandia palkinto ehdokasta: Tatu Lehtovaara Suomalaiset kalaherkut. Siinä on hyviä käsittelyohjeita ja reseptejä.

Reseptejä:

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest