Pikkujoulun tunnelmissa maistellaan jo joulua

Pikkujoulua vietetään ”virallisesti” ensimmäisenä adventtina. Tänä vuonna pikkujoulukausi käynnistyi siis 1.12. mutta monilla jo sitäkin aiemmin. Etenkin työpaikkojen pikkujoulujuhlat sijoittuvat hyvin vaihtelevasti marras-joulukuulle. Työpikkujoulujen tarjoilut ovat onneksi keventyneet nykyään monissa paikoissa. Selviät tilanteista helposti, kun maistelet eri ruokalajeja vain pienet määrät, syöt hitaasti ja seurustelet paljon. Muista myös juoda paljon vettä ja niukasti alkoholia, josta kertyy runsaasti kaloreita. Varsinkin jos juomassa on runsaasti prosentteja ja sokeria.

Kotona saat tuoksua ja tunnelmaa, kun leivot lasten kanssa pieniä joulupullia ja pipareita. Jos päivä on kiireinen, valitse kaupan tuotteita. Pienimmät ja vähäkalorisimmat ovat Annan piparkakut. Kaupan joulutortut ovat yleensä jättikokoisia, joten niistä riittää makusteluun hyvin kahdellekin.

Pikkujouluissa maistellaan jo jouluisia tunnelmia. Pöytään sopivat hyvin porsaanulko- tai sisäfilee uunissa kypsennettyä sellaisenaan tai erilailla kuorrutettuna. Markettien hyllyiltä löydät myös käteviä yhden kilon painoisia kalkkunafileerullia. Ne ovat verkon sisällä ja niissä on myös kypsennysohje ja paistomittari valmiina. Nauti lisäkkeeksi runsaasti erilaisia kasviksia uunissa kypsennettynä, vokattuina tai höyrytettyinä.

Kalaksi sopii hyvin uunissa kypsennetty kala tai kalafilee kuten kokonaisena kypsennetyt siiat valkoviinissä tai kirjolohen tai lohen filee. Kypsennä kalaa aina vähän isompi annos, niin saat ylijäävästä kätevästi esim. lounassalaatin itsellesi.

Marras- ja joulukuu ovat myös lipeäkalan aikaa. Se on herkullista ja kevyttä kalaa nautittuna perinteisesti keitettyjen perunoiden, valkokastikkeen ja herneiden kera. Älä unohda pöydästä rouhittua musta- ja maustepippuria. Valmista lipeäkalasta vaihteeksi keitto, joka on monen mielestä herkullisempaa kuin perinteisesti tarjottu lipeäkala. Keitto on minulle tuttu jouluruoka varhaislapsuudesta. Vuosien saatossa olen modernisoinut keittoa jonkin verran. Aina se maistuu yhtä hyvälle ja siitä pitävät yleensä myös ne, jotka eivät muuten syö lipeäkalaa.

Salaatiksi adventtiaterialle sopii esimerkiksi raikas monivärinen vihersalaatti, omenalla höystetty salaatti tai Waldorfinsalaatti.

Jos olet riisipuuron ystävä, valmista sitä jo ensimmäisenä adventtisunnuntaina perinteisesti liedellä joko aamupalaksi tai kevyeksi lounaaksi. Hyvä vaihtoehto on myös puuron hauduttaminen uunissa ohra- tai riisisuurimoista. Luumu-rusinakeittoa saat valmiina kaupasta.

Kuumaa glögiä ja pieniä herkkupaloja

Kuuma glögi on joulun juoma. Kaupan alkoholittomat pahvitölkkiglögit maistuvat sellaisenaan tai vähän vedellä laimennettuna. Kevyehkön alkoholillisen glögin saat, kun sekoitat juomaan 1/3 kaupan pahvitölkkiglögiä, 1/3 punaviiniä ja 1/3 vettä. Nauti vaihteeksi myös vaaleaa omenaglögiä.

Glögin kanssa maistuvat erilaiset pienet herkkupalat. Löydät alla olevasta reseptilistasta pieniä leipiä, joiden päälle olen valinnut hyvin kevyitä ja terveellisiä vaihtoehtoja kuten lohta ja ilmakuivattua kinkkua. Saaristolais-nappileipien lisäksi pieniksi leipäalustoiksi sopivat esim. palttoonnapit, puolikkaat hapankorput tms. Pieniä herkkupaloja on kätevä valmistaa ja tarjoilla tikkuihin pistettynä, tikutettuina. Lapset ja nuoret ovat erityisen innostuneita tikuttamisesta.

Rattoisaa ja herkullista pikkujoulua!

Reseptejä

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest