Laihduttaja, juo itsesi hoikemmaksi – muistathan kiinnittää huomiota myös näihin!

Ihminen tarvitsee päivittäin noin 2 litraa nesteitä, mieluiten vettä. Liian vähäinen juominen saattaa tutkitusti lisätä ruokahalua mutta myös liiallinen juominen voi vaikeuttaa painonhallintaa. Juomista saattaa tulla jopa viidennes päivän kaloreista ja oikeat valinnat auttavat muun muassa aineenvaihdunnan parantamiseen.

Vesi on paras janojuoma

Vesi on laihduttajalle ehdottomasti paras janojuoma. Laihduttaja voi käyttää huoletta pullotettua vettä ja kivennäisvesiä, mutta tarkista etteivät ne sisällä paljon natriumia tai sokeria.

Runsas kivennäisvesien käyttö voi kuitenkin aiheuttaa turvotusta ja myös häiritä vatsan normaalia toimintaa.

Alkoholi ei sovi laihduttajalle

Alkoholi ei sovi janojuomaksi, sillä se lisää nesteen poistumista elimistöstä ja pahentaa nestehukkaa. Alkoholijuomat myös sisältävät yleensä runsaasti energiaa, mutta niiden ravintoaineiden määrä on alhainen.

Päivittäin alkoholia ei suositella juotavaksi kuin korkeintaan 1-2 ravintola-annosta. Kannattaa kuitenkin muistaa, että jo kaksikin annosta voi sisältää runsaasti energiaa, mikä on etenkin laihduttajalle liikaa. Ihmiset aliarvioivat helposti alkoholin kulutustaan ja kotioloissa annosteltuna alkoholiannokset helposti kasvavat suositeltua suuremmaksi. Olut ei ole laihdutustuote, mutta esimerkiksi kevytolut on drinkkejä kevyempi vaihtoehto.

Maitovalmisteista apua kilojen karistamiseen

Maito ja maitovalmisteet sopivat hyvin laihduttajalle, sillä niistä saa paljon kivennäis- ja hivenaineita sekä hyvälaatuista proteiinia. Maitovalmisteista voi olla myös apua kilojen karistamiseen. Tutkimuksissa on havaittu, että maidosta ja maitovalmisteista saatu kalsium saattaa lisätä rasvan poistumista elimistöstä.

Laihduttajalla on monta hyvää syytä nauttia vähärasvaisia ja rasvattomia maitovalmisteita. Laihduttaessa luusto joutuu koville, sillä painonpudotus usein pienentää luuntiheyttä jaheikentää luustoa. Luustolle tärkeitä ravintoaineita ovat kalsiumin lisäksi sen imeytymistä edistävä D-vitamiini ja proteiini. Lisäksi maidosta saa luun rakennukseen magnesiumia, kaliumia, sinkkiä ja fosforia. Vähäenergisellä dieetillä maitovalmisteet ja niistä saatavat ravintoaineet ovat erityisen tärkeitä. Laihduttaja saa riittävästi kalsiumia kolmesta päivittäisestä maitoannoksesta.

Rasvaiset maitovalmisteet sisältävät tyydyttynyttä rasvaa, joten niitä ei kannata käyttää päivittäin. Maustetut maito- ja jogurttijuomat sekä riisi-, soija- ja kaurajuomat saattavat puolestaan sisältää runsaasti sokeria. Myös kaakaojuomat sisältävät runsaasti energiaa.

Mehut ja limut

Laihduttajan on syytä välttää runsaasti sokeria sisältäviä juomia. Sokeripitoiset juomat lisäävät energiansaantia ja siten myös nostavat painoa. Sokeroiduista juomista voi helposti saada lähes huomaamattaan runsaasti energiaa, sillä niiden energia ei saa aikaan samanlaista kylläisyyden tunnetta kuin saman energiamäärän nauttiminen kiinteänä ruokana.

Hedelmämehujen kalorimäärät ovat usein vastaavia limsojen kanssa, mutta ne sisältävät vitamiineja ja ravinteita. Jos haluaa välttää ylimääräistä sokeria, 100-prosenttiset, maustamattomat hedelmämehut ovat parhain vaihtoehto. Tuoremehuihin voi myös lisätä vettä. Myös sokerittomat virvoitus- ja mehujuomat ovat laihduttajalle sopivia.

Energiajuomat eivät poikkea paljoakaan vastaavista sokeria sisältävistä tai sokerittomista virvoitusjuomista. Ne eivät sovi laihduttajan janojuomiksi.

Kahvi ja tee

Kahvia ja teetä voi juoda laihduttaessakin päivittäin. Sokerin, rasvaisen maidon tai kerman lisääminen kasvattaa juoman energiamäärää, joten niiden käyttöä kannattaa ainakin vähentää, jos haluaa pudottaa painoaan. Erilaisia maustettuja kahvi- tai teejuomia sen sijaan kannattaa käyttää vain satunnaisesti. Muistathan myös, että kofeiini toimii nesteenpoistajana.

Urheilujuomat

Urheilujuomista voi helposti saada turhia kaloreita ja lisäaineita. Energia-, urheilu- ja hyvinvointijuomat eivät juurikaan virvoitusjuomista. Urheilujuomista voi olla hyötyä vain pitkäkestoisten urheilusuoritusten aikana ja niiden jälkeen.

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest