Täynnä kuitua, vitamiineja ja makua – tunnetko jo nämä superhedelmät?

Eksoottisia hedelmiä saa nykyään yhä pienemmistäkin kaupoista. Granaattiomena on suorastaan trendihedelmä. Mutta tunnistatko tamarillon, guavan tai litsin?

Mango

Mango

Mango on herkkä hedelmä

Mango on meille tutuimpia eksoottisia hedelmiä. Makea hedelmä sopii moneen. Muista, että mango paleltuu ja kolhiintuu helposti. Älä siis rusikoi hedelmää, äläkä säilytä sitä jääkaapin kylmimmässä osassa. Paras mango on painettaessa hieman pehmeä sekä riittävän iso. Pienissä mangoissa on suhteessa enemmän siemeniä ja vähemmän syötävää.

Mietoa papaijaa liharuokiin

Papaija

Papaija

Päärynänmuotoinen papaija on mieto ja hapoton hedelmä. Koska papaija ei sisällä happoja, se kannattaa maustaa sitrusmehulla ennen syömistä. Vain lohenpunainen hedelmäliha on syötävää, eivät siemenet, eikä paksu kuori. Papaija sopii melonin tavoin käytettäväksi sekä makeisiin että suolaisiin ruokiin. Lihan kanssa papaija toimii erityisen hyvin, sillä sen sisältämä papaiini-entsyymi mureuttaa lihaa.

Kypsä papaija on kevyesti painettaessa pehmeän tuntuinen. Kaupasta voi myös ostaa raaán papaijan ja kypsytttää sen kotona muutamassa päivässä.

Granaattiomena on superruokaa

Granaattiomena

Granaattiomena

Granaattiomena lukeutuu superruokiin, sillä se sisältää niin paljon vitamiineja ja antioksidantteja. Granaattiomenan siemenet ovat samaan aikaan herkullisia että kauniita, esimerkiksi salaateissa tai jälkiruuissa. Granaattiomena maistuu myös mehuna. Siementen suuhun asti saaminen on kuitenkin hienoinen haaste. Mehu värjää yhtä herkästi kuin punajuuri ja sotkee helposti syöjän sormet ja keittiön seinät.

Hyvä tapa saada siemenet suht siististi talteen on halkaista granaattiomena kahtia ja koputella puukauhalla tai lusikalla napakasti hedelmänpuolikkaasta siemenet kulhoon.

Hyvä granaattiomena on punainen, mutta ruskean tai keltaisen sävyinen hedelmä on myös syötävä, eikä suinkaan pilalla.

Passionhedelmä

Passionhedelmä

Passionhedelmä ei ulkonäöllä koreile

Passionhedelmä, eli kärsimyshedelmä on päältä ryppyinen ja muistuttaa sisältä sammakon kutua. Maku on kuitenkin herkullinen, ananasmainen. Passionhedelmän voi syödä sellaisenaan lusikalla suoraan hedelmän puolikkaista. Siitä valmistaa myös ihania vinegrettejä sekä makeita kiisseleitä ja hyytelöitä.

Taatelia patoihin ja raakakakkuihin

Taateli

Taateli

Hunajainen taateli tunnetaan meillä jouluhedelmänä, mutta se sopii erinomaisesti esimerkiksi lihapatoihin. Myös raakaleivonnaisissa taatelia käytetään paljon. Tuoreita taateleita tuodaan harvoin Suomeen, mutta kuivattuja on saatavilla ympäri vuoden. Kuivatuissa taateleissa on noin 200 kaloria/100 g, joten aivan kevyimmästä päästä ne eivät ole.

Ananaskirsikka

Ananaskirsikka

Ananaskirsikka maistuu juustolautasella

Täytekakkujen koristeena tuttu ananaskirsikka sopii muun muassa juustolautaselle. Hedelmän voi syödä siemenineen. Ohuet ja rapisevat lehdet poistetaan vasta ennen syöntiä.

Litsi on ryppyinen mansikka

Litsi

Litsi

Litsi, eli englanniksi lychee on punaruskea ja röpelöinen pikku hedelmä, joka muistuttaa ulkonäöltään etäisesti mansikkaa. Kuoren alta löytyy hillosipulia muistuttava hedelmäliha sekä siemenkivi, joka on poistettava ennen syömistä. Litsin maku on aivan omanlaisensa, toiset kuvailevat litsiä viinirypäleen makuiseksi. Litsi sopii esimerkiksi hedelmäsalaatteihin.

Persimoni eli sharon eli kaki

Persimoni eli sharon eli kaki

Rakkaalla persimonilla on monta nimeä

Oranssia tomaattia muistuttava persimoni tunnetaan myös nimillä sharon ja kaki; lajikkeesta ja kasvumaasta riippuen. Hedelmä on erittäin herkullinen ja mehukas. Se sopii moneen, aina jäätelöstä ja makeista leivonnaisista mausteisiin kanaruokiin. Persimonin pinnalla olevista ruskeista pilkuista ei tarvitse välittää. Pilkut johtuvat hiilihydraatin muuttumisesta sokeriksi. Maku on pilkullisissakin persimoneissa hyvä.

Guava ei kestä jääkaappia

Guava

Guava

Guavalajikkeita on useita ja niiden väritkin vaihtelevat. Kaikki guavat ovat kuitenkin raikkaan ja melko happaman makuisia. Guava sopii muun muassa kermajälkiruokiin. Guava tulee säilyttää viileässä, mutta ei jääkaapissa.

Pithaya

Pithaya

Pitahaya näyttää lohikäärmeeltä

Pitahayan puu muistuttaa lohikäärmettä, joten siksi hedelmää kutsutaankin toisinaan lohikäärmehedelmäksi. Pilkullinen, sinipunainen pitahaya ei maistu yhtä erikoiselle kuin näyttää. Mietoa kiiviä muistuttava hedelmä syödään mieluusti mahdollisimman kylmänä.

Tamarillo on makea tomaatti

Tamarillo

Tamarillo

Tamarillo on tomaatin sukulaiskasvi, minkä vuoksi sitä kutsutaan puutomaatiksi. Tomaatin tavoin tamarillon kuoren saa irrotettua kastamalla hedelmä hetkeksi kiehuvaan veteen. Tamarillon maku muistuttaa kirpeähköä luumua ja se sopii esimerkiksi suolaisiin kastikkeisiin. Tamarilloja voi myös paistaa uunissa tomaattien tapaan lisäkkeeksi.

Karambola

Karambola

Karambola sopii koristeeksi

Vihertävä karambola, eli tähtihedelmä on kaunis koriste. Kirpeää karambolaa voi syödä sellaisenaankin, mutta erityisen herkullinen hedelmä se ei ole. Karambolaa ei myöskään suositella lämpimiin ruokiin, sillä lämpimänä hedelmän maku muuttuu parfymaattiseksi.

Kokeile Keventäjien herkullisia hedelmäreseptejä!

Krista Kupariharju

Krista Kupariharju, ruokatoimittaja

Krista valmistui vuonna 2008 kotitalousopettajaksi Helsingin Yliopistosta. Hän aloitti freelance-toimittajan työt jo ennen valmistumistaan ja profiloitui opintojen ollessa loppusuoralla vahvasti ruokaan. Alan lehtiin kirjoittamisen lisäksi tärkeää työkokemusta antoi pesti Huomenta Suomen aamukokkina.

  • Kevään juhlien makeat herkut

    Kevät on iloisten juhlien aikaa. Niissä keventäjänkin on lupa nauttia, elämäntaparemontti ei romutu juhlissa herkutteluun. Ihannetilanteessa emäntä on kuitenkin varannut noutopöytään myös kevyempiä vaihtoehtoja. Perinteisiä kaloripommeja ovat voi- ja lehtitaikinaleivonnaiset, paksut keksi-rasvaseospohjaiset juustokakut sekä erilaiset...
  • Kulhollinen keveyttä

    Keittoja suositellaan usein kilojen karistajille, eikä syyttä. Keitot ovat monessakin mielessä erinomaista ruokaa. Keitto pitää lämpimänä, mutta ennen kaikkea myös kylläisenä. Keitoista puhuttaessa liian monen keventäjän muistikuvissa kummittelevat takavuosien dieettiohjeiden mukaiset selleri-kaalikeitot, joita lusikoitiin vastahakoisesti...
  • Keventäjä kermojen viidakossa

    Suomalaisten ruokakauppojen hyllyillä komeilee valtava valikoima erilaisia kermoja ja kasvirasvavalmisteita. Paljouden keskellä keventäjän voi olla vaikea valita parasta. Perinteiset kermat Kerma valmistetaan erottamalla rasva maidosta. Kermaksi voidaan kutsua tuotetta, joka sisältää maitorasvaa vähintään 10 %...

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest