Lisää kuidunsaantia – vaihda valkoinen riisi tummaan

Suomessa kuitusuositus on 25–-35 grammaa kuitua päivässä. Kuitu täyttää vatsaa ja pitää kylläisenä, sekä tasapainottaa suolen toimintaa ja auttaa painonhallinnassa. Vaihtamalla valkoisen riisin ruskeaan, saat sekä ravintoaineita että huiman määrän kuitua. Annos ruskeaa riisiä sisältää yli kolmenkertaisen määrän kuitua valkoiseen riisiin verrattuna.

Valkoinen riisi nopeiden hiilihydraattien lähde

Valkoinen riisi valmistuu ruskeaa nopeammin, ja on rakenteeltaan kuohkeampaa. Näiden ominaisuuksiensa vuoksi se onkin erittäin suosittu riisilaji. Valkoinen riisi on itseasiassa hiottua ruskeaa riisiä, ja siitä puuttuvien leseiden vuoksi valkoinen riisi on myös kevyempää ja helpommin sulavaa.

Valkoinen riisi nostaa verensokeria nopeasti, ja sitä voidaankin kutsua nopeiden hiilihydraattien lähteeksi. Valkoisesta riisistä puuttuu lisäksi paljon vitamiineja, kuituja ja muita ravintoaineita, joita on puolestaan tummassa riisissä. Lue miksi valkoinen riisi kannattaa vaihtaa ruskeaan.

Runsaasti seleeniä

Ruskea riisi sisältää runsaasti hivenaine seleeniä, jonka on todettu vähentävän syövän, sydänsairauksien ja niveltulehduksien sairastumisriskiä.

Mangaani

Yksi annos ruskeaa riisiä sisältää jopa 80 prosenttia päivittäisestä mangaanin tarpeesta. Mangaani ylläpitää ja parantaa hermoston toimintaa, sekä tehostaa rasvanpolttoa. Se edistää myös lihasten, aivojen ja hermoston yhteistoimintaa.

Luonnollisia öljyjä

Ruskeassa riisissä on runsaasti luonnollisia rasvoja, jotka auttavat vähentämään sydänsairauksien riskiä ja alentamaan kolesterolia. Näiden öljyjen vuoksi ruskea riisi säilyy valkoista riisiä huonommin.

Edistää painonpudotusta

Kuitupitoinen ruskea riisi tukee ruoansulatusta ja ylläpitää suolen toimintaa. Lisäksi ruskea riisi täyttää vatsaa tehokkaasti, jolloin nälän tunne pysyy kauemmin poissa.

Tasaa verensokeria

Täysjyväriisi soveltuu laihduttajille, sillä sen glykeeminen indeksi on matala, eikä sen syöminen nosta verensokeria yhtä nopeasti kuin valkoisen riisin nauttiminen. Tämän ominaisuutensa vuoksi ruskea riisi soveltuu erinomaisesti diabeetikoille.

Antioksidanttien lähde

Meillä on tapana yhdistää antioksidantit marjoihin ja hedelmiin, mutta myös ruskea riisi on erinomainen antioksidantin lähde. Antioksidantit suojaavat soluja ja puhdistavat elimistöä.

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest