Kuntoliikkuja tarvitsee monipuolista ravintoa – syö näin ennen liikuntasuoritusta

Yleiset ravitsemussuositukset sopivat liikkujalle. Syö reilusti kasviksia, marjoja ja hedelmiä sekä kuitupitoisia viljatuotteita kuten leipää, puuroa ja pastaa. Älä unohda myöskään hyvälaatuista rasvaa ja maitotuotteita.

Liikkuvan laihduttajan kannattaa kiinnittää erityistä huomiota proteiininsaantiin. Kun saatu energiamäärä on vähäisempi, voi proteiinin osuus helposti jäädä liian niukaksi. Proteiinia tarvitaan lihasten kehittymiseen ja proteiinipitoinen ruoka pitää hyvin poissa nälkää. Liikkuvan laihduttajan ruokavaliosta jopa 20–25 prosenttia voi olla proteiinia. Ylisuurista proteiinimääristä (yli 2 g/painokilo) ei kuitenkaan ole mitään merkittävää hyötyä.

Hyvälaatuista proteiinia saat vähärasvaisesta kalasta, kanasta, lihasta ja maitotaloustuotteista, kuten raejuustosta, rahkasta, jogurtista ja juustosta. Proteiinia kannattaa syödä joka aterialla, kasvisten, hedelmien, marjojen ja täysjyväviljatuotteiden kanssa.

Riittävästi energiaa

Usein käy niin, että laihduttaessa liikunnan määrä lisääntyy, mutta energiansaanti jää liian pieneksi. Jotta kehitystä tapahtuisi, on kropan saatava riittävästi energiaa liikunnan aikaiseen suoritukseen sekä palautumiseen.

Tarvittaessa ainakin osa energiavajeesta on syytä korvata syömällä. Kuuntele siis kehoasi. Jos olo on hyvä ja energinen, ei ylimääräinen tankkaus ole tarpeen. Jos treenin jälkeen et jaksa tehdä mitään tai seuraavana aamuna ei jalkasi meinaa nousta sängystä ylös, on jatkossa syytä syödä vähän enemmän ja miettiä treeniohjelman sopivuutta.

Ruokarytmi on myös liikkujalle erityisen tärkeä: työpäivän jälkeen ei jaksa jumpata, jos edellinen ateria on ollut lounas puolen päivän aikaan. Säännöllinen syöminen on jaksamisen ydin, eikä nälkäisenä ole järkevää treenata. Välipaloista saat tarvittaessa lisäpotkua kuntoiluun. Laita eväät reppuun tai hae välipalaa kaupasta. Vältä suklaata ja muita sokeripommeja. Sokerista saat kyllä nopeasti energiaa, mutta puhti saattaakin loppua kesken harjoituksen. Hyvässä välipalassa on sekä proteiinia että hiilihydraatteja. Välipala kannattaa nauttia 1-1,5 h ennen treeniä. Jos tankkaus menee kovin lähelle liikuntasuoritusta, on hyvä nauttia jotain nestemäistä.

Hyviä välipaloja ennen liikuntasuoritusta

Alle 30 min. ennen treeniä:

  • Vähärasvainen juotava jogurtti tai proteiinijuoma
  • Smoothiet
  • Maitoa tai piimää
  • Soija- tai maitojuoma
  • Mehukeittoa
  • Urheilujuomaa

30 – 90 min. ennen treeniä:

  • Ruisleipä (tai muu runsaskuituinen leipä) vähärasvaisella leikkeleellä ja sipaisu margariinia
  • Pikakaurapuurot
  • Karjalanpiirakka
  • Banaani tai muu hedelmä
  • Raejuustoa
  • Maustamaton jogurtti, viili tai rahkaa ja marjoja, hedelmiä tai lasten hedelmäsoseita
  • Välipalapatukka tai –keksi
  • Proteiinipatukka
  • Pähkinät ja mantelit ovat myös helppoja ja nopeita välipaloja kiireessä.

Muista riittävä nesteytys!

Liikkujalle nestetasapainon ylläpito ja korjaus on tärkeää. Päivän aikana kannattaa juoda tasaisesti jo ennen treenejä, jotta nestetasapaino on kunnossa liikuntasuorituksen aikana. Janon tunne kertoo, että on jo pieni nestevaje, eikä sitä korjata jumppatunnin aikana. Usein käy niin, että liikuntasuorituksen jälkeen juominen lopetetaan liian aikaisin. Janon tunne nimittäin häviää heti kun nestettä juodaan, vaikka elimistö tarvitsisikin vielä lisää.

Vesi käy hyvin juomaksi, kun liikunnan kesto on alle 1,5 h eikä ilma ole erityisen kuuma. Mitä enemmän hikoilee, sitä enemmän tarvitaan nestettä. Suolojen menetys kovatehoisessa ja pitkäkestoisessa liikuntasuorituksessa on syytä korvat urheilujuomalla tai vastaavalla.

Tarvitaanko lisäravinteita?

Harva kuntoilija tarvitsee varsinaisia lisäravinteita. Urheilujuomat, jauheet ja -patukat ovat hyviä välipaloja kiireessä tai jos ruokailu muuten ei ole mahdollista. Vitamiini- ja kivennäislisät voivat olla paikallaan, jos ruokavalio on jostain syystä yksipuolinen.

Anette Palssa

Anette Palssa, laillistettu ravitsemusterapeutti

Anette Palssa on laillistettu ravitsemusterapeutti ja monille suomalaisille mediasta tuttu kasvo. Hän on myös kirjoittanut useita kirjoja ravitsemuksesta ja toiminut asiantuntijana erilaisissa tehtävissä. Anette toimi Keventäjien ravitsemusasiantuntijana vuosina 2006-2015

  • Terveellinen ruokavalio on vastustuskyvyn perusta – näin syömällä taistelet flunssaa vastaan

    Tavallisen flunssan lisäksi myös influenssat kaatavat tällä hetkellä porukkaa petiin. Ravitsemusterapeutti Anette Palssan vinkeillä voit välttää sairastumisen. Käsien pesu lienee se yleisin ja helpoin keino, mutta useimmat miettivät myös, millaisella ruokavaliolla voisi vastustaa taudin aiheuttajaa....
  • Rasvaa vähän, mutta laadukkaasti

    Rasva puhuttaa paljon ja monet meistä tietävätkin jo, millaista rasvaa elimistö tarvitsee ja millainen rasva on terveellistä. Aika usein kuitenkin levite jätetään pois leivän päältä, kun halutaan keventää ruokavaliota. Tarvitsemme rasvaa energiantuotantoon, rasvaliukoisten vitamiinien turvaamiseksi...
  • Napostelusta tietoiseen syömiseen

    Napostelu, välipalastelu, näykkiminen, laiduntaminen, ohimennen syöminen, syöpöttely - millä nimellä halutaankaan kutsua ruokailua, jossa syödään monta kertaa ja yleensä pieniä määriä. Tämä on suunta, johon suomalaisten ruokailu on menossa. FinRavinto 2017 -tutkimuksen mukaan noin 90...

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest