Prosessoidulta ruoalta ei voi välttyä, eikä tarvitsekaan. Lopulta ratkaisevaa ei ole prosessoinnin määrä, vaan se, mitä ruoka todella sisältää.
Prosessoidulla ruoalla on huono maine, mutta tiesitkö, että prosessoinnilla itse asiassa tarkoitetaan kaikkia elintarvikkeiden käsittelyvaiheita, ennen niiden päätymistä kulutettavaksi. Esimerkiksi kasvisten pilkkominen, maidon pästörointi tai elintarvikkeiden pakkaaminen ovat prosessointia. Vain harvoja elintarvikkeita voidaan nauttia täysin ilman jonkinasteista prosessointia.
Prosessoinnin tarkoituksena on parantaa ruoan turvallisuutta, säilyvyyttä, aistinvaraisia ominaisuuksia sekä elintarvikkeiden sisältämien ravintoaineiden hyväksikäytettävyyttä. Prosessointi ei siis tee ruoasta automaattisesti epäterveellistä, vaan sen avulla elintarvikkeista saadaan kuluttajalle miellyttävämpiä, turvallisempia ja käytönnöllisempiä.

Tiesitkö, että ruoanlaitto sisältää monta eri prosessoinnin vaihetta?
Kevyesti käsiteltyä vai pitkälle jalostettua?
Elintarvikkeet voidaan jakaa neljään luokkaan sen perusteella, kuinka pitkälle tuote on prosessoitu¹:
- Prosessoidut tai minimaalisesti prosessoidut elintarvikkeet: Näitä ovat esimerkiksi tuoreet kasvikset, maito ja liha. Minimaalista prosessointia ovat esimerkiksi kuoriminen, pilkkominen, kuivaaminen tai kypsentäminen.
- Prosessoidut ruoanvalmistusaineet: kuten öljyt, voi, suola ja sokeri, joita käytetään elintarvikkeiden valmistamiseen, maustamiseen ja kypsentämiseen.
- Prosessoidut elintarvikkeet: Elintarvikkeita, joissa yhdistetään ensimmäisen ja toisen luokan ainesosia tai käytetään menetelmiä, kuten säilömistä tai fermentointia, tuotteen maun, säilyvyyden tai muiden ominaisuuksien parantamiseksi. Näitä ovat esimerkiksi erilaiset säilykkeet, juustot, savustetut kalat ja lihat sekä leivät.
- Ultaprosessoidut elintarvikkeet: Teollisesti pitkälle jalostettuja tuotteita, jotka sisältävät usein runsaasti kemiallisesti muokattuja ainesosia ja ovat käyneet läpi monivaiheisia tuotantoprosesseja. Tällaisia tuotteita ovat esimerkiksi makeat ja suolaiset naposteltavat, virvoitusjuomat ja monet lihavalmisteet.
Sisältö ratkaisee, ei prosessointi
Prosessointi ei yksiselitteisesti määritä ruoan terveellisyyttä, vaan ratkaiseva tekijä on tuotteen ravintoainesisältö. Esimerkiksi teollisessa mittakaavassa valmistetut täysjyväleivät luokitellaan ultraprosessoiduiksi, vaikka ne ovat tärkeä osa terveellistä ruokavaliota.
Pääsääntöisesti ultraprosessoitujen ruokien epäterveellisyys johtuu niiden heikosta ravintoainesisällöstä: ne sisältävät tyypillisesti runsaasti energiaa, tyydyttynyttä rasvaa, suolaa ja sokeria, mutta vähän kuitua, vitamiineja ja kivennäisaineita.

Ultraprosessoitu ruoka sisältää usein ainesosia, joita ei löydy kotikeittiöistä.
Ultraprosessoidulla ruoalla selkeä yhteys terveyden kanssa
Useat tutkimukset2,3 ovat osoittaneet ultraprosessoitujen elintarvikkeiden runsaan käytön olevan yhteydessä lisääntyneeseen lihavuuden, aineenvaihduntahäiriöiden ja kroonisten sairauksien, kuten sydän- ja verisuonisairauksien, diabeteksen tai masennuksen, riskiin.
Ultraprosessoidut elintarvikkeet ovat suunniteltu aistinvaraisesti houkutteleviksi ja helposti syötäviksi. Tämä lisää ruoan syömisnopeutta ja viivästyttää kylläisyydentunnetta, mikä voi johtaa ruoan ylensyöntiin ja liialliseen energiansaantiin. Lisäksi on havaittu viitteitä siitä, että runsas ultraprosessoitujen tuotteiden käyttö voi aiheuttaa rakenteellisia muutoksia aivoalueilla, jotka säätelevät syömiskäyttäytymistä4. Tämä saattaa edistää ylensyöntiä.
Ultraprosessoidun ruoan syöminen heikentää ruokavalion ravitsemuksellista laatua ja voi aiheuttaa muutoksia suoliston mikrobiomissa, mikä on yhdistetty moniin ainenvaihduntaan ja mielenterveyteen liittyviin ongelmiin. Lisäksi ultraprosessoitujen tuotteiden aiheuttamat nopeat verensokerin vaihtelut ja liiallinen energiansaanti kuormittavat haimaa ja edistävät insuliiniresistenssin kehittymistä, mikä kasvattaa riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen.
Lue myös: Varoitus: Näin ultraprosessoidut ruoat uhkaavat terveyttäsi ja elinikääsi
Yhteenveto
Prosessointia ei tarvitse pelätä, mutta ruoan laatuun tulee kiinnittää huomiota. Etenkin painonhallinnan kannalta ultraprosessoidut ruoat ovat ongelmallisia, sillä ne ovat usein energiatiheitä, sisältävät runsaasti sokeria, rasvaa ja suolaa, mutta vain vähän kylläisyyttä tukevia ja elimistölle tärkeitä ravintoaineita.
Lähteet: 1Monteiro ym. 2019., 2Pagliai ym. 2021., 3Ahmed ym. 2024., 4Morys ym. 2025.
Et voi välttää prosessoitua ruokaa - mutta kannattaako siitä huolestua?
Prosessoidulta ruoalta ei voi välttyä, eikä tarvitsekaan. Lopulta ratkaisevaa ei ole prosessoinnin määrä, vaan se, mitä ruoka todella sisältää. Prosessoidulla ruoalla on huono maine, mutta tiesitkö, että prosessoinnilla itse asiassa tarkoitetaan kaikkia elintarvikkeiden käsittelyvaiheita, ennen...Uusi kesämenu on julkaistu! Nauti kesästä kevyesti ja vaivattomasti
Kesä kutsuu nauttimaan rennommin – myös ruokailujen suhteen. Kesällä ruokailutottumukset muuttuvat, kun moni viettää enemmän aikaa mökillä ja grillaaminen nousee ruoanlaiton keskiöön. Päivittäisten rutiinien muuttuessa selkeä suunnitelma helpottaa terveellisten syömistottumusten ylläpitämistä ja tukee painonhallintaa. Tiesithän, että...Viisi kauden raaka-ainetta, jotka tekevät Keventäjän kesästä kevyen!
Kesän sesonkituotteiden avulla syöt kevyesti mausta tinkimättä. Inspiroidu, kokeile ja nauti kesän parhaista antimista. Kesä on raikkaiden hedelmien, marjojen ja vihannesten kulta-aikaa. Ne ovat vähäenergisiä, mutta täynnä elimistölle tärkeitä vitamiineja ja kivennäisaineita sekä suoliston hyvinvointia...
Et voi välttää prosessoitua ruokaa - mutta kannattaako siitä huolestua?
Prosessoidulta ruoalta ei voi välttyä, eikä tarvitsekaan. Lopulta ratkaisevaa ei ole prosessoinnin määrä, vaan se, mitä ruoka todella sisältää. Prosessoidulla ruoalla on huono maine, mutta tiesitkö, että prosessoinnilla itse asiassa tarkoitetaan kaikkia elintarvikkeiden käsittelyvaiheita, ennen...Uusi kesämenu on julkaistu! Nauti kesästä kevyesti ja vaivattomasti
Kesä kutsuu nauttimaan rennommin – myös ruokailujen suhteen. Kesällä ruokailutottumukset muuttuvat, kun moni viettää enemmän aikaa mökillä ja grillaaminen nousee ruoanlaiton keskiöön. Päivittäisten rutiinien muuttuessa selkeä suunnitelma helpottaa terveellisten syömistottumusten ylläpitämistä ja tukee painonhallintaa. Tiesithän, että...Viisi kauden raaka-ainetta, jotka tekevät Keventäjän kesästä kevyen!
Kesän sesonkituotteiden avulla syöt kevyesti mausta tinkimättä. Inspiroidu, kokeile ja nauti kesän parhaista antimista. Kesä on raikkaiden hedelmien, marjojen ja vihannesten kulta-aikaa. Ne ovat vähäenergisiä, mutta täynnä elimistölle tärkeitä vitamiineja ja kivennäisaineita sekä suoliston hyvinvointia...