Varoitus: Näin ultraprosessoidut ruoat uhkaavat terveyttäsi ja elinikääsi

Kirjoittaja Laura Paavola

Hyvin pitkälle prosessoitu ruoka sisältää paljon haitallisia aineita, mutta vain vähän ravintoarvoja. Ultraprosessoidulla ruoalla voi olla myös yhteys lyhyempään elinikään. 

Prosessoitu ruoka viittaa kaikkeen, mitä ruoalle tehdään sen alkuperäisen muodon muuttamiseksi tai säilyvyyden parantamiseksi.

”Tämä voi tarkoittaa yksinkertaisia toimenpiteitä, kuten omenan pilkkomista tai kaurapuuron keittämistä. Kun puhutaan ultraprosessoidusta ruoasta, tarkoitetaan elintarvikkeita, jotka ovat läpikäyneet useita käsittelyvaiheita. Esimerkkejä tällaisista ruoista ovat leikkeleet, perunalastut, keksit, limsat, osa einesruoista sekä makeiset”, Terveystalon laillistettu ravitsemusterapeutti Mari Aalto kuvailee.

Miksi ultraprosessoidut ruoat ovat niin epäterveellisiä?

Ultraprosessoidut ruoat sisältävät yleensä suuria määriä suolaa, sokeria ja haitallisia lisäaineita.

”Suurimpia ongelmia ovat näiden ruokien korkea suolapitoisuus. Esimerkiksi me suomalaiset saamme liian paljon suolaa ruokavaliostamme, mikä johtaa terveysongelmiin kuten kohonneeseen verenpaineeseen ja sydänsairauksiin. Ultraprosessoidut ruoat sisältävät myös useita lisäaineita, kuten säilöntä-, maku- ja väriaineita”, Aalto kertoo.

Toinen ongelma on pitkälle prosessoitujen ruokien vähäinen ravintoarvo.

”Jos prosessoidut ruoat muodostavat merkittävän osan ruokavaliosta, jää täysjyväviljojen, kasvisten, marjojen ja hedelmien hyödyt saamatta. Esimerkiksi hyvien rasvojen ja ravintokuitujen puute heikentää sydän- ja verisuoniterveyttä sekä lisää insuliiniresistenssiä. Hyvät rasvat ja kuidut toimivat elimistössä suojaravintoaineina eli suojaavat elimistöä elintapasairauksilta pitkässä juoksussa. Kuitu toimii kuin liimamassa suolistossa: se sitoo itseensä haitallisia aineita ja auttaa poistamaan ne kehosta.”

Voiko ultraprosessoitu ruoka jopa lyhentää elinikää?

Amerikkalaisen tutkimuksen¹ mukaan ultraprosessoitu ruoka voi jopa lyhentää elinikää. Tutkimuksessa havaittiin, että mitä enemmän ultraprosessoitua ruokaa syödään, sitä suurempi riski on kuolla ennenaikaisesti. Tutkimuksen mukaan erityisen haitallisia olivat prosessoidut lihat ja kalat.

Aallon mukaan mikään yksittäinen tuote ei voi kuitenkaan pelastaa tai pilata terveyttä.

”Itse lähden aina siitä näkökulmasta, mitä kannattaa syödä, eikä mitä ei saisi syödä. Eli kun kiinnitetään huomiota siihen, että ruokavaliossa on tarpeeksi ravintoa, jotka edistää ja suojaa terveyttämme, ultraprosessoitujen tuotteiden määrä vähenee automaattisesti.”

Ateriarytmin säilyttäminen myös auttaa vähentämään mielitekoja ultraprosessoidulle ruoalle.

”Jos syömisestä on jo pitkä aika, tekee ihmisen mieli nopeaa energiaa ja juuri tätä ultraprosessoidut ruoat tarjoavat. Niiden sisältämä rasvan, suolan ja sokerin yhdistelmä on suorastaan tehty siihen, että mielitekoja on vaikea välttää. Säännöllinen ateriarytmi auttaa tekemään terveyden kannalta parempia valintoja”, Aalto päättää.

¹ Fang Z et al. Association of Ultra-Processed Food Consumption With All Cause and Cause Specific Mortality: Population Based Cohort Study. The BMJ. May 8, 2024.

  • Kroppa jumissa? Kokeile tätä huippu-urheilijoiden suosimaa niksiä

    Kylmähoito on noussut viime vuosina huippu-urheilun maailmasta myös kuntoliikkujien ulottuville, eikä syyttä. Avantouinti, kylmäaltaat ja jopa huippukylmäkaapit ovat yhä useamman aktiiviliikkujan palautumisen tukena. Mutta miksi kylmä tekee hyvää, ja voiko siitä todella olla hyötyä myös...
  • Kevyempi olo alkaa vatsasta! Näin kuitu ja probiootit tukevat painonhallintaa

    Hyvinvointi lähtee tunnetusti vatsasta, mutta tiesitkö, että suoliston terveydellä voi olla yllättävän suuri merkitys myös painonhallinnan kannalta? Kun suolisto voi hyvin, koko keho toimii tehokkaammin ja olo pysyy kevyempänä ja energisempänä. Suolistossa elää miljardeja mikrobeja,...
  • Parsa-aika on täällä! Näin otat kaiken irti kevyestä herkusta

    Kevään suosikkiherkku, parsa, ei ole ainoastaan maukas vaan myös ravitsemuksellisesti erittäin arvokas valinta ostoskoriin. Se on vähäkalorinen, mutta sisältää runsaasti tärkeitä vitamiineja ja kivennäisaineita, jotka tukevat kokonaisvaltaista hyvinvointia. Parsa on erityisen hyvä C- ja K-vitamiinien...

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest