Syötkö liikaa proteiinia? Nämä merkit kertovat

Aikuinen tarvitsee päivässä proteiinia noin yhden gramman painokiloa kohden. Ruokavaliosta noin 20–25 prosenttia tulisi koostua proteiinista. Proteiinia saa erityisesti maitotuotteista, palkokasveista, kalasta ja lihasta.

Proteiinintarve täyttyy normaalilla ruokavaliolla hyvin, joten erityisiä proteiinilisiä ei yleensä tarvita. Lihasmassaa tavoitteleville isommista proteiinimääristä voi olla hyötyä, mutta liiallisuuksiin ei kannata tässäkään asiassa mennä.

Nämä merkit voivat kieliä liiallisesta proteiininsaannista.

Lihominen

Jos olet lisännyt proteiinin määrää ruokavaliossasi ilman, että olisit vähentänyt syömääsi kalorimäärää muista ruoista, on luonnollinen seuraus painonnousu. Vuonna 2012 tehty tutkimus osoitti, että liikaa syömällä paino nousee saman verran, kuuluipa ruokavalioon sitten paljon proteiinia tai vähän proteiinia mutta paljon rasvaa.

Munuaisvaivat

Pitkään jatkuva liiallinen proteiininsaanti rasittaa munuaisia. Munuaisongelmat saattavat siis kieliä liian proteiinipitoisesta ruokavaliosta.

Nestevajaus

Munuaiset poistavat ylimääräistä nestettä, suoloja ja kuona-aineita. Poistoprosessissa syntyvät aineet auttavat tutkijoita mittaamaan kehon nestetasapainoa. Vuonna 2002 tehdyn tutkimuksen mukaan kehon nestetasapaino heikkeni sitä mukaan, kun proteiininsaanti kasvoi.

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest