Tämä vihannes on terveyspommi – vaihtelua vaikka perunalle

Makea bataatti on hyvä lisuke siinä missä peruna ja muutkin juurekset. Kokeile tehdä esimerkiksi bataattimuusia tai paahtaa bataattia uunissa. Saat samalla runsaasti hyödyllisiä ravintoaineita.

Yksi keskikokoinen bataatti sisältää keskimäärin 162 kilokaloria energiaa. Se sisältää silmille tärkeää A-vitamiinia yli 100 prosenttia päivän tarpeesta. Lisäksi bataatissa on runsaasti C- ja B-6 -vitamiineja sekä kaliumia ja mangaania. Bataatista löytyy myös pieniä määriä paljon muitakin ravintoaineita.

Bataatit ovat hyvä antioksidantti beetakaroteenin lähde. Beetakaroteenia on runsaasti muun muassa porkkanassa. Se antaa vihanneksille niiden oranssin värin. Harvardissa tehdyn tutkimuksen mukaan beetakaroteenipitoinen ruokavalio saattaa auttaa ehkäisemään eturauhassyöpää nuorilla miehillä.

Bataatin sisältämästä kuidusta on hyötyä vatsalle. Kuitupitoinen ruokavalio auttaa pitämään ruoansulatuksen kunnossa. Bataatin sisältämät C-vitamiini ja beetakaroteeni voivat puolestaan myös tehostaa kehon puolustusjärjestelmää. Bataatilla saattaa olla myös tulehduksia ehkäisevä vaikutus.

Korkeasta verenpaineesta kärsivien kannattaa ottaa bataatti osaksi ruokavaliota. Suolan vähentäminen on ensiarvoisen tärkeää verenpaineen alentamiseksi, mutta tutkimusten mukaan myös riittävästä kaliuminsaannista saattaa olla merkittävää hyötyä verenpaineelle.

Lähteet:

medicalnewstoday.com

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest