Laihduttamisen psykologiaa

Hurja laihtuminen

Tutkimusjoukkona oli 32 tervettä nuorta Korean sodan kokelasta, jotka kokeeseen osallistumalla välttyivät sotilastehtävistä. Tutkittavilla ei ollut ylipainoa eikä syömishäiriöitä. Ensimmäiset 3 kk miehet söivät normaalisti, ja heidän syömistapojaan ja persoonallisuuttaan seurattiin. Seuraavan puolen vuoden aikana miehet saivat vain puolet tarvitsemastaan energiamäärästä ja laihtuivat 25 % painostaan.

Tuollainen keinotekoisesti aikaansaatu nälänhätä on tietenkin ankara, varsinkin kun kyseessä olivat normaalipainoiset miehet. Tosin jotkut hurjat laihduttajat tekevät nykyään täsmälleen saman, esimerkkinä 100-kiloinen mies, joka laihdutti puolessa vuodessa 25 kiloa.

Tästä kenties maailman parhaiten toteutetusta energianrajoitustutkimuksesta Ancel Keys & Co kirjoitti 2-osaisen teoksen ’The biology of human starvation’. Tästä tutkimustiedosta on yhä hyötyä myös tavalliselle laihduttajalle, sillä nälänhädän aiheuttamat psykologiset vaikutukset ihmisessä ovat samat kuin liian rajussa laihduttamisessa. Käsittelen tässä artikkelissa Keysin tutkimuksessa havaittuja nälän aiheuttamia psykologisia vaikutuksia.

Nälkäkuurin psykologiset vaikutukset

Vaikutukset olivat yllättäviä. Miehet, joilla ei aiemmin ollut mitään erityistä kiinnostusta ruokaan, alkoivat jatkuvasti puhua ja haaveilla ruoasta, syömisestä ja ruoanlaitosta. He ajattelivat ruokaa koko ajan: Milloin he seuraavan kerran saavat ruokaa? Mitä ruokaa he silloin söisivät? Puolivälissä nälkäkuuria 13 miestä ilmoitti ryhtyvänsä kokkaamaan ammatikseen, kunhan tutkimus olisi ohi.

Jotkut miehistä joivat litroittain vettä täyttääkseen vatsaansa. Joku söi pakettitolkulla purukumia. Yksi tutkittava vahingoitti tahallaan itseään siinä toivossa, että hänet hylättäisiin pois tutkimuksesta. Miesten psyykkinen tasapaino horjui. He ahdistuivat ja masentuivat, ja heidän oli vaikea keskittyä mihinkään muuhun kuin ruoan tai syömisen ajatteluun. He pohtivat alituiseen keinoja, joilla saisivat huijatuksi itselleen ruokaa.

Paluu normaaliin ruokavalioon johti ahmimiseen

Puolen vuoden kuluttua miehet palasivat normaaliruokavalioon. Vanhat tutut persoonallisuuden piirteet palasivat, mutta useille miehille jäi pysyvästi epänormaali suhde syömiseen. He eivät enää pystyneet kontrolloimaan syömistään vaan ahtoivat itsensä täyteen, vaikka ymmärsivät, ettei se ollut heille hyväksi.

Ahmimishäiriön lisäksi miehille kehittyi kehonkuvan häiriö. Heistä kukaan ei varmasti ollut ylipainoinen, mutta osa sai mielessään aikaan paino-ongelman ja ryhtyi yllättäen uudelleen nälkäkuurille.

Liian raju laihdutus on kuin nälänhätä

Laihduttaminen muuttaa suhdettamme ruokaan ja kehoomme. Vaikka edellä kuvaamani tutkimus ei ollut laihdutustutkimus, on periaate sama: liian raju laihdutus saa aikaan samanlaisia psykologisia muutoksia kuin millä tahansa keinoin aiheutettu nälänhätä. Tämä ei varmasti ole mairittelevaa kuultavaa laihduttajalle, sen enempää kuin laihduttamiseen kannustavalle asiantuntijallekaan. Mutta siinä on paljon opittavaa!

Oikeastaan jokaisen laihduttajan olisi hyvä sisäistää nämä tutkimustulokset. Jotta suhde ruokaan säilyy normaalina, laihdutus ei saa olla liian raju. Kieltämällä itseltään liian paljon, laihduttaja tekee kielletystä ruoasta sen kaikkein halutuimman asian. Kielletystä tulee tärkein ja päällimmäisin asia elämässä.

Mitä tästä opimme?

Laihdutus ei ole kuuri. Kalorivaje ei saa olla liian suuri eikä painonpudotus liian nopea. Puoli kiloa viikossa on ihan hyvä vauhti. Rauhallinen tahti on paras keino välttää repsahdukset.

Laihdutus on elämäntapamuutos. Mieti mitkä muutokset sopivat sinulle ja mitä haluat noudattaa vaikka loppuelämäsi.

Mikään ei ole täysin kiellettyä, mikä ei tarkoita sitä, että kaikki entinen olisi sallittua. Valkoiset sokeri- ja vehnätuotteet kannattaa minimoida tai vaikka unohtaa hetkeksi kokonaan, sillä niihin kehittyy himo helpoiten. Pahimmassa nälkävaiheessa kokeile proteiinin ja kuitujen lisäämistä, ne auttavat kylläisyyden tunteen aikaan saamisessa.

Liiku. Lähde ulkoilemaan ja urheilemaan! Liikkuminen tukee terveellistä ja järkevää painonpudotusta.

Kirsi Pietiläinen

Kirsi Pietiläinen, lääkäri

Kirsi Pietiläinen on lääkäri, lihavuustutkija ja apulaisprofessori Helsingin Yliopiston lihavuustutkimusyksikössä. Kirsillä on pitkä ja monipuolinen käytännön kokemus ylipainon ja lihavuuden hoidosta. Kirsi toimi Keventäjien asiantuntijana vuosina 2006-2015.

  • Syömisen hallinta = painonhallinta?

    Syömiseen liittyvien kysymysten kanssa mennään usein viettien ja tapojen vallassa: syödään kun ehditään, syödään kun on ruoka-aika, syödään kun syöminen nyt sattui tulemaan mieleen (ja se tulee mieleen usein) jne. Näyttää kuitenkin siltä, että varsinkin...
  • Miksi 1500 kcal on Keventäjissä ravintoaineiden näkökulmasta alin suositeltu energiansaanti ?

    Keventäjissä 1500 kalorin rajaa pidetään määränä, joka on ravintoaineiden suhteen turvallinen jos syö täysipainoisesti ja harrastaa liikuntaa suosituksen mukaisen vähimmäismäärän. Tavallista ruokaa syöden alle 1500 kilokalorin energiansaanti on näillä reunaehdoilla todella vähän, sillä ilman erityistä...
  • Kannattaako ikääntyvän keventää?

    Väestötasolla painoindeksi suurenee miehillä noin 65-vuoteen saakka, naisilla hieman myöhempään ikään. Vyötärön ympärysmitta suurenee myös iän mukana ja suureneminen jatkuu painoindeksiin verrattuna vanhempaan ikään. Tämä selittynee sillä, että painoindeksiin vaikuttaa rasvan lisäksi lihaskudoksen määrä, joka...

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest