Uskonnollinen paasto
Tunnetuin uskonnollinen paasto on todennäköisesti pääsiäispaasto. Sitä harjoitetaan 40 päivää ennen pääsiäistä monissa kristillisissä suuntauksissa, etenkin ortodoksisuudessa ja katolilaisuudessa. Niissä paasto merkitsee paitsi aterioiden vähentämistä ja pidättäytymistä tietyistä ruoista, kuten lihasta, myös kilvoittelua ja henkisen kasvun aikaa. Toisia ihmisiä ei pidä loukattaman sanoin eikä teoin. Islamin uskossa paastotaan Ramadan-kuukautena kieltäytymällä ruoasta ja juomasta auringon noususta auringon laskuun saakka. Illalla ja yöllä saa syödä. Paastoamalla muslimi tulee lähemmäksi jumalaansa luopumalla asioista, joista hän nauttii, kuten ruoasta, juomasta ja seksistä sekä pidättäytymällä sopimattomista puheista, riitelystä ja tappelusta.
Tutkimustulokset eivät tue paastoa
Suomalainen paastoaa yleisimmin puhdistautuakseen. Paaston ajatellaan antavan suolistolle mahdollisuuden levätä ja elimistölle aikaa puhdistautua kuona-aineista. Olon kevennyttyä mieli muuttuu virkeämmäksi ja energisemmäksi. Tutkimustulokset eivät kuitenkaan tue paaston oletettuja terveysvaikutuksia. Ihmisestä poistuu kuona-aineita päivittäin munuaisten, ihon ja hengityksen kautta. Paasto on kertateko, ja jos suurimman osan vuodesta elää elimistöään rasittaen, muutaman päivän puhdistautumisesta ei ole mitään hyötyä.
Täyspaasto voi myös olla haitallista. Kun ihminen on syömättä, hän alkaa käyttää omia energiavarastojaan. Ensin kuluvat elimistön hiilihydraattivarastot, glykogeeni, jota on maksassa ja lihaksissa. Niitä riittää pariksi päiväksi. Jo ensimmäisen paastopäivän aikana maksa alkaa tuottaa sokeria eli glukoosia lihasten aminohapoista ja rasvakudoksesta. Paaston ongelma on, että elimistö pilkkoo lihasta nopeasti varsinkin alkuvaiheessa, kun aivojen sokerinkulutus on suuri ja rasvakudoksen pilkkominen on hidasta. Kun aivot oppivat käyttämään vähemmän sokeria ja enemmän rasvakudoksen hajottamisesta syntyviä ketoaineita, lihasten hajottaminen vähenee. 3-5 päivää kestävän paaston aikana aivojen käyttämä sokerienergia vähenee 25 %, 440 kcal:sta 340 kcal:iin/24 h. Samanaikaisesti ketoaineiden käyttö lisääntyy 15:stä 150 kcal:iin/24 h.
Paasto painonpudotuskeinona
Painonlasku paaston alussa on suurimmaksi osaksi vettä. Sitä poistuu paljon, koska maksan ja lihaksien glykogeenin ja lihasten proteiinin pilkkominen ottaa vettä mukaansa. Vettä poistuu munuaisten kautta myös, koska ruoasta ei saada suolaa. Normaalipainoisen miehen paino laskee vesipaastolla noin 4 kg viiden ensimmäisen päivän ja 3 kg sitä seuraavan viiden päivän aikana. Lihava mies menettäisi painostaan noin 50% enemmän. Alkuvaiheen painonlaskusta jopa 2/3 voi olla lihaskudosta. Viikon paaston jälkeen painonlasku hidastuu huomattavasti. Siihen mennessä lihakset ovat oppineet käyttämään rasvaa ja aivot ketoaineita polttoaineekseen tehokkaammin, ja vasta tuolloin lihasten pilkkominen vähenee. Alkuvaiheen painonlasku on siis veden jälkeen lihasta, ja rasvaa on ehtinyt palaa vasta vähän. Pitkä paasto ei säästä sydänlihastakaan lihaskadolta. Aiemmin luultiin, että lihavammilta ihmisiltä lähtisi vähemmän lihaskudosta, mutta ilmeisesti tämä ei pidä paikkaansa.
Lihaskadon lisäksi toinen ongelma paastossa on sen aiheuttama perusaineenvaihduntatason lasku. Perusaineenvaihdunta laskee aina kun lihaskudos vähenee, mutta paastossa aineenvaihdunta laskee nopeammin kuin lihaskadon perusteella olisi laskettavissa. Näin ollen, kun ryhdytään uudelleen syömään, lihominen on hyvin herkässä. Kun paino korjaantuu takaisin, se alkaa lisääntymään ensin rasvasta ja vasta myöhemmin korjaantuu lihasmassa.
Vähäkalorinen ruoka parempi vaihtoehto
On totta, että monilla paastotessa olo kevenee ja mieli virkistyy. Näin käy lähes aina, kun ihminen laihtuu. Paastoa turvallisempi vaihtoehto on kuitenkin vähäkalorinen jokapäiväinen ruoka, jossa on runsaasti kehon rakennusaineita, proteiinia sekä vitamiineja ja kivennäisaineita. Lihavuustutkijat ovat myös tutkineet, olisiko joka toisen päivän paastoamisesta apua painonhallinnassa tai terveyden ylläpitämisessä. Alustavien tutkimustulosten mukaan osa-aikaisella paastolla voi olla terveysvaikutuksia joidenkin ihmisten kohdalla, mutta niin kauan kuin pitkäaikaisempia tuloksia ei ole käytettävissämme, paastoa ei suositella laihdutuskeinona.
Vähäkalorinen ruoka sen sijaan on suositeltavaa. Sen on osoitettu pidentävän elinikää hiivalla, banaanikärpäsellä ja rotalla. Ihmiselläkin on todennäköistä, että mikäli haluaisi elää oikein pitkään, tulisi joka päivä syödä aavistuksen vähemmän kuin mitä tarvitsee. Luonnollisestikin toisten ihmisten huomioon ottaminen ja hyvä käytös kuuluisivat nekin jokaiseen päiväämme, eivät vain paaston aikaan.
Kirsi Pietiläinen, lääkäri
Kirsi Pietiläinen on lääkäri, lihavuustutkija ja apulaisprofessori Helsingin Yliopiston lihavuustutkimusyksikössä. Kirsillä on pitkä ja monipuolinen käytännön kokemus ylipainon ja lihavuuden hoidosta. Kirsi toimi Keventäjien asiantuntijana vuosina 2006-2015.
Syömisen hallinta = painonhallinta?
Syömiseen liittyvien kysymysten kanssa mennään usein viettien ja tapojen vallassa: syödään kun ehditään, syödään kun on ruoka-aika, syödään kun syöminen nyt sattui tulemaan mieleen (ja se tulee mieleen usein) jne. Näyttää kuitenkin siltä, että varsinkin...Miksi 1500 kcal on Keventäjissä ravintoaineiden näkökulmasta alin suositeltu energiansaanti ?
Keventäjissä 1500 kalorin rajaa pidetään määränä, joka on ravintoaineiden suhteen turvallinen jos syö täysipainoisesti ja harrastaa liikuntaa suosituksen mukaisen vähimmäismäärän. Tavallista ruokaa syöden alle 1500 kilokalorin energiansaanti on näillä reunaehdoilla todella vähän, sillä ilman erityistä...Kannattaako ikääntyvän keventää?
Väestötasolla painoindeksi suurenee miehillä noin 65-vuoteen saakka, naisilla hieman myöhempään ikään. Vyötärön ympärysmitta suurenee myös iän mukana ja suureneminen jatkuu painoindeksiin verrattuna vanhempaan ikään. Tämä selittynee sillä, että painoindeksiin vaikuttaa rasvan lisäksi lihaskudoksen määrä, joka...