Sokerijuomat maailmanlaajuinen terveysongelma – ”jopa 200 000 kuolee vuosittain”

Vuosittain mahdollisesti jopa 200 000 ihmistä menehtyy sokeroitujen virvoitusjuomien aiheuttamiin sairauksiin, kertoo tutkimus. Merkittävin sokerilimujen terveyshaitta on ylipainoisuus, joka lisää mm. diabeteksesta ja sydänsairauksista johtuvia kuolemia.

Circulation-lehdessä julkaistu tutkimus on erittäin mielenkiintoinen, sillä se on ensimmäisen yritys kartoittaa sokeroitujen virvoitusjuomien terveyshaittoja eri puolilla maailmaa. Tutkimuksessa hyödynnettiin aiempien tutkimusten aineistoja.

Tulosten perusteella sokerilimuihin liitetyistä yli 180 000 vuosittaisesta kuolemasta 73 prosenttia aiheutuu diabeteksesta, 24 prosenttia sydän- ja verisuonitaudeista ja loput syövistä.

Sokerijuomiin liitetystä kuolleisuudesta 5 prosenttia sijoittui köyhiin maihin, 71 prosenttia keskituloisiin ja 24 prosenttia rikkaisiin maihin. Suurimmat haitat havaittiin kuitenkin Keski- ja Etelä-Amerikassa ja etenkin Meksikossa, missä sokerijuomat liittyivät varsinkin alle 45-vuotiaiden kuolleisuuteen.

Tutkimuksen tulokset osoittavat sokeroitujen virvoitusjuomien terveyshaittojen ulottuvan lukuisiin väestöihin eri puolilla maapalloa. Käytännössä sokerijuomien vaikutus ei kuitenkaan ole kovin suuri ja lopulta ne selittävät vuosittain vain 0,2 prosenttia kaikista kuolemantapauksista, tutkijat kirjoittavat. Sokeroitujen juomien lisäksi hyvin monet muut elintavat ja ympäristötekijät vaikuttavat sydäntautien, diabeteksen ja syöpien kehittymiseen, joten tutkimuksen tuloksiin kannattaa suhtautua pienellä varauksella.

Lähde: Uutispalvelu Duodecim

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest