Energiaa kuluttava ruskea rasva

Ruskean rasvan merkitys

Ruskea rasva on siksi merkityksellistä, että se polttaa rasvaa ja kuluttaa energiaa. Näin ollen aktiivinen ruskea rasva voisi auttaa myös laihduttajaa. Tutkijat arvioivat, että jos ruskea rasva olisi aktiivisimmillaan, se voisi polttaa energiaa noin neljän painokilon verran vuodessa.

Ruskean rasvan määrä ja aktiivisuus lisääntyvät kylmässä. Sen vuoksi ruskean rasvan tutkiminenkin tapahtuu kylmäaltistuksessa. Kuvaus tehdään positroniemissiotomografia- eli PET-kameralla sen jälkeen, kun suoneen on annettu merkkiainetta, joka hakeutuu aktiivisimpiin kudoksiin (kylmässä ruskeaan rasvaan) ja jonka kamera positronisäteilyn perusteella tunnistaa. Lämpimässä ruskea rasva ei ole aktiivista, eikä sitä sen vuoksi saataisi PET:issäkään näkyviin. Tämä kylmäaltistuksen välttämättömyys oli luultavasti yksi syy sille, miksi aiemmin ei edes ymmärretty, että aikuiseltakin voi löytyä ruskeaa rasvaa. Sittemmin on ilmennyt myös, että ruskeaa rasvaa on itse asiassa kahdenlaista.

Lämpöä vauvoille

Vauvoilla ruskeaa rasvaa on jopa 5 % kehon painosta. Ruskeaa rasvaa löytyy etupäässä rintakehän yläosasta, solisluiden alta. Sen tarkoituksena on ilmeisesti suojata sydäntä ja keuhkoja ja ylläpitää niiden toimintaa mahdollisen kylmäaltistuksen tullen. Vauvat on erityisen hyvin varustettu kylmäaltistuksen varalta, koska heillä haihduttava pinta on suurempi ja lihasten määrä ja täten värinälämpöä tuottava kyky pienempi. Luontoäiti on ilmeisesti ymmärtänyt myös, että vauvat eivät itsenäisesti pääse kylmää karkuun, joten on parempi varata tarpeeksi lämpöä tuottavaa kudosta pahan päivän varalle. Ruskean rasvan määrä vähenee lapsen kasvaessa, mutta se lähtee uuteen nousuun lihaskudoksen kasvun myötä.

Entä aikuisille?

On mahdollista, että ruskealla rasvalla on merkitystä myös aikuisen ihmisen energiankulutuksessa. Erot ruskean rasvan määrässä tai aktiivisuudessa saattavatkin olla osatekijöinä lihavuuden ja siihen liittyvien sairauksien taustalla. On myös mahdollista, että ruskean rasvan aktivoinnilla on merkitystä nimenomaan pitkäaikaisessa painonhallinnassa.

Tällä hetkellä tästä kiinnostavasta uudesta elimestä ei kuitenkaan tiedetä vielä riittävästi. Ei tiedetä tarkkaan esimerkiksi, onko ruskeaa rasvaa enemmän laihoilla ja vähemmän lihavilla, onko se periytyvää, voiko sen määrää pysyvästi lisätä, mitä sille tapahtuu laihdutettaessa jne. Ulkoilu, viileässä oleilu ja nukkuminen sekä avantouinti tuntuvat kuitenkin aktivoivan sitä.

Ruskea rasva ja sen aktivoituminen kylmässä onkin mielenkiintoinen tutkimusaihe lihavuustutkijoiden piirissä. Jos kylmä laihduttaisi, se olisi hyvä uutinen meille täällä pohjoisessa – ja yksi lisäsyy kamppailla ilmastonlämpenemistä vastaan!

Lähde

Virtanen K ym. N Engl J Med 2009.

Kirsi Pietiläinen

Kirsi Pietiläinen, lääkäri

Kirsi Pietiläinen on lääkäri, lihavuustutkija ja apulaisprofessori Helsingin Yliopiston lihavuustutkimusyksikössä. Kirsillä on pitkä ja monipuolinen käytännön kokemus ylipainon ja lihavuuden hoidosta. Kirsi toimi Keventäjien asiantuntijana vuosina 2006-2015.

  • Miksi 1500 kcal on Keventäjissä alin suositeltu energiansaanti?

    Miksi alin suositeltu päivittäinen energiansaanti ruoasta on Keventäjissä 1400-1500 kcal? Miten se voi olla sama kaikilla ihmisillä, miehillä ja naisilla, eri painoisilla? Keventäjissä alin suositeltu päivittäinen energiansaanti ruoasta on 1500 kcal. Yli 64-vuotiailla suositus on...
  • Terveen lihavan laihdutus?

    Lihavuus lisää monien sairauksien riskiä, senhän me kaikki tiedämme. Listan kärjessä ovat 2-tyypin eli aikuistyypin diabetes, verenpainetauti, sepelvaltimotauti, aivoinfarkti ja -verenvuoto, nivelrikko ja syövät, erityisesti rinta-, kohtu- ja paksusuolen syöpä. Monella lihavalla ei kuitenkaan ole...
  • Lomakilojen totuus ja taru

    Laihduttaminen kesän jälkeen on lehtijuttujen kestosuosikki – aivan kuten jokavuotinen valmistautuminen kesän bikinikauteen ja ryhtiliike joulun ja uudenvuoden jälkeen. Otsikot ovat räväköitä ja lupaavat paljon. Huuhaata on joka lähtöön: vissydieetti, kaalisoppadieetti, rasvanpolttokeittodieetti, ananasdieetti, hunajadieetti, valkoviini-kananmunadieetti...

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest