Verenpaineen vaihtelu mahdollisesti sydänriskitekijä

Tuoreen tutkimuksen perusteella verenpaineen vaihteleminen liittyy suurentuneeseen riskiin sairastua sydänkohtaukseen ja aivohalvaukseen, mutta myös lisää vaaraa kuolla niihin. Tämä havaitaan riippumatta siitä, miten korkea potilaan verenpaine keskimäärin on.

Sydänkohtauksen riski oli heillä 30 prosenttia suurempi ja aivohalvauksen 50 prosenttia suurempi kuin potilaiden, joiden verenpaine ei vaihdellut yhtä paljon. Riski menehtyä seurannan aikana sydänsairauksiin oli puolestaan 30 prosenttia suurempi ja kokonaiskuolleisuus 60 prosenttia suurempi.

Riskit havaittiin potilailla, joiden systolinen verenpaine vaihteli yli 14 mmHg seitsemällä eri mittauskerralla. Heitä verrattiin potilaisiin, joiden mittaustulokset sattuivat kaikki 6,5 mmHg sisälle toisistaan. Myös diastolisen verenpaineen vaihtelu liittyi suurentuneisiin sydänriskeihin.

Tutkimus julkaistiin Annals of Internal Medicine -lehdessä, ja se perustuu 26 000 potilaan seurantatietoihin. Potilaiden verenpaineet mitattiin seitsemällä eri lääkärikäynnillä, minkä jälkeen heitä seurattiin runsaan kahden vuoden ajan.

Lähde: Uutispalvelu Duodecim

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest