Jotta ruokapäiväkirja on mahdollisimman totuudenmukainen, on tärkeää, että ruuan tai juoman määrä arvioidaan oikein. Raaka-aineiden punnitseminen tapahtuu pääsääntöisesti raaoista/kypsentämättömistä tuotteista, ellei toisin mainita.
Tarkin menetelmä on punnita syöty ruoka tai juoma. Tämä ei useinkaan ole mahdollista ja siksi arviointiin käytetään muita menetelmiä kuten tilavuusmittoja (desilitra, teelusikka jne.) tai kappalemääriä (1 viipale juustoa, 1 pieni pulla). Nämä viimeksi mainitut ovat kuitenkin selvästi epätarkempia menetelmiä.
Kun valmistat ruokaa, raaka-aineet ovat aina raakoja ellei toisin mainita. Kun teet omia reseptejä tai merkitset syömiäsi ruokia päiväkirjaan, löydät myös kypsistä tuotteista laskettuja arvoja eli esim. jauheliha paistettu, makaroni keitinvedessä suolaa, peruna keitetty kuorittuna keitinvesi suolaton jne. eli jos on merkintä keitinvedessä suolaa, ei suolaa tms. ruoan kaloriarvo on ilmoitettu kypsästä raaka-aineesta. Kaikki Keventäjien reseptien raaka-aineet ovat raakoja, kypsentämättömiä ellei ole muuta mainintaa.
Alla on pieni taulukko yleisempien ruokien annoksista, niin grammoina kuin tilavuuksinakin.
Ruoka | Tarjoiluannos (g) | Kappalepaino (g) | Tilavuus (g) | |
Keskikoko | Keskikoko | 1dl | 1rkl | |
Kasvikset | ||||
Keitetty peruna | 180 | 60 | ||
Paistetut perunat | 200 | 55 | ||
Perunasose | 200 | 85 | ||
Kermaperunat | 225 | 100 | ||
Vihersalaatti | 125 | 40 | ||
Porkkanaraaste | 80 | 40 | ||
Sienisalaatti | 60 | 40 | ||
Ruokalajit | ||||
Keitto (lautasellinen) | 350 | 100 | ||
Lasagne | 300 | 120 | ||
Pizza (pyöreä, ravintola) | 500 | |||
Pizza (pyöreä, eines) | 175 | 320 | ||
Kiusaukset | 300 | 95 | ||
Lihapulla | 120 | 15 | ||
Viljatuotteet | ||||
Aamiaishiutale | 30 | 13 | ||
Mysli | 25 | 40 | 6 | |
Muromysli | 50 | 7,5 | ||
Kaurahiutaleet | 40 | 6 | ||
4-viljan hiutaleet | 30 | 4,5 | ||
Riisi (pitkäjyväinen, raaka) | 50 | 85 | 12,5 | |
Riisi (pitkäjyväinen, kypsä) | 150 | 80 | 12 | |
Täysjyväriisi (raaka) | 80 | 12 | ||
Makaroni (raaka) | 70 | 55 | 7,5 | |
Makaroni (keitetty) | 175 | 65 | 11 | |
Hapankorppu | 6 | |||
Näkkäri | 15 | |||
Jälkiuunileipä (pala 1/8 reikäleivästä) | 35 | |||
Sämpylä (kotitekoinen) | 50 | |||
Sämpylä (pitkulainen) | 50 | |||
Ranskanleipäviipale | 25 | |||
Patonki 10 cm | 60 | |||
Paahtoleipä (tavallinen, vehnä) | 20 |