Pakastin on mitä kätevin tapa säilöä ruokaa tulevaisuuteen. Välillä se tulee kuitenkin ladottua niin täyteen, että jääkimpaleiden alta löytyy muumioruokia vuosien takaa. Liian pitkä säilytysaika huonontaa väistämättä ruokien laatua, ja tuotteiden pilaantuminen on kylmässäkin mahdollista. Suurin osa bakteereista ja taudinaiheuttajista ei nimittäin kuole pakkasessa. Ne vaipuvat horrokseen ja ”heräävät henkiin” sulatuksen yhteydessä. Muista siis pakastaa kaikki tuotteet tuoreina. Pakastin ei muuta valmiiksi huonolaatuisia tuotteita tuoreiksi! Liha- tai kalatuotteissa pilaantumisen huomaa usein hajusta tai oudosta väristä.
Totta vai tarua?
1. Liha säilyy pakastimessa noin puoli vuotta
Tarua. Lihan säilyvyys riippuu siitä, kuinka rasvaista se on ja kuinka pitkälle se on prosessoitu. Mitä rasvaisempi tuote, sitä lyhyempi säilytysaika. Sisälmykset ja rasvainen makkara säilyvät pakastimessa vain kuukaudesta kahteen. Rasvainen sianliha säilyy 4-6 kk. Vähärasvainen vasikanliha, siipikarja ja riista säilyvät tuoreen veroisina jopa 10 kk. Jauhelihan lihakalvo on rikottu, ja siksi jauheliha on altis mikrobitoiminnalle. Jauheliha säilyy pakastimessa 3-4 kk, riippuen sen rasvaisuudesta.
2. Mitä rasvaisempi kala, sen paremmin sen säilyy?
Tarua. Kalaan pätee sama nyrkkisääntö kuin lihaan; mitä rasvaisempi kala, sitä nopeammin se alkaa hapettua. Kalan vitamiinit ja kivennäisaineet kestävät sen sijaan hyvin pakastusta. Vähärasvainen kala säilyy pakkasessa hyvin puolesta vuodesta jopa 10 kuukauteen, jos se on heti tuoreena pakastettu. Rasvaiset kalat ovat ravintoarvoiltaan tuoreen veroisia korkeintaan noin 3 kk. Kaikkien kalojen vitamiinit pikkuhiljaa häviävät ja maku muuttuu, jos säilytysaika ylittää vuoden.
3. Sulattaminen tuhoaa marjojen vitamiinit
Totta. Pakastamisen jälkeen marjoissa on tallella suurin osa alkuperäisistä ravintoarvoista. Sen sijaan sulattaminen verottaa ravintoainepitoisuutta enemmän kuin itse pakastaminen. Siksi marjat kannattaakin pakastaa kokonaisina ja sulattaa mahdollisimman nopeasti tai syödä suosiolla jäisinä. Marjat säilyvät hyvin pakastimessa noin 8 kk. Pakastusaika voi joskus pidentyä jopa kahteen vuoteen, kunhan pakastusmateriaalit ovat aromitiiviit ja marjat ovat jäätyneet tarpeeksi nopeaksi, eli niitä ei ole tungettu täpötäyteen pakastimeen. Marjojen säilyvyyden heikkenemisen tunnistaa siitä, että sulatettaessa lautaselle muodostuu liemilammikko.
4. Sienet pitää laittaa sellaisenaan pakastimeen
Totta. Sienet säilyvät pakkasessa, kun niiden esikäsittelyssä ei käytetä rasvaa. Sienet vain kiehautetaan omassa liemessään. Pakastetut sienet kannattaa käyttää alle vuoden sisällä, sillä ne alkavat usein puolen vuoden pakastamisen jälkeen pakkaskuivua. Yleisesti vihannekset säilyvät pakastimessa jopa 1,5 vuotta. Sen sijaan pakastettu parsa, uudet perunat ja tomaatti kehotetaan käyttämään puolen vuoden kuluessa. Hedelmät säilyvät pakastimessa 8-10 kk.
5. Huurre leivän pinnalla on merkki pilaantumisesta
Tarua. Leivän pinnalla oleva huurre on tiivistynyttä kosteutta. Leipäpussi tai pakastimen ovi on saattanut olla auki, jolloin kosteutta on päässyt leipään. Huurteisen leivän voi syödä, mutta sen maku ei ole entisellään ja pinta on usein kuiva. Leipä kannattaa pakastaa ilma- ja aromitiiviissä pakastepussissa. Leipä säilyy pakastimessa noin 3 kk. Sama koskee leivonnaisia.
6. Sähkökatkon sattuessa pakasteet täytyy siirtää turvaan jääkaappiin tai ulos pakkaseen
Tarua. Hyväkuntoinen pakastin säilyttää pakasteet helposti useita tunteja käyttökelpoisina, sillä pakasteiden sulaminen -18 asteen pakastinlämpötilasta nolla-asteiseksi vie kauan. Uudet, paksueristeiset mallit säilyttävät pakasteet jopa 2 vrk. Laitteiden käyttöohjeessa yleensä mainitaan, kuinka pitkään ne pitävät tuotteet kylminä sähkökatkon iskiessä. Tärkeintä on, ettei pakastimen ovea availe sähkökatkon aikana. Pakasteet ovat -9 asteisina vielä uudestaan pakastettavissa -18 asteeseen. Nolla-asteiseksi sulaneet elintarvikkeet kannattaa valmistaa ruuaksi samoin tein tai kypsentää valmiiksi ennen uudelleen pakastamista.
Vinkkejä pakastamiseen
Jos pakastat paljon kerralla, kytke pakastuskytkin päälle jo edellisenä päivänä pakastuslämpötilan saavuttamiseksi.
Pakkaa tuotteet kullekin elintarvikkeelle soveltuvaan materiaaliin ja sopiviin kertakäyttöeriin.
Merkitse pakkauksen päälle sen sisältö ja pakkauspäivä.
Siirrä tuotteet pakastimeen hyvin jäähdytettyinä.
Tarkkaile, ettei pakastimen lämpötila nouse yli laitteen suositusrajan, jotta ruokien maku ja ravintoainepitoisuudet eivät kärsi.
Sulata pakastin tarpeen vaatiessa. Pakastin tulee sulattaa, jos huurrekerros on jo vajaan senttimetrin vahvuinen. Paksu huurrekerros lisää laitteen sähkönkulutusta ja heikentää pakastustehoa.
Vältä pakastimen jatkuva sulattaminen pitämällä huolta, että pakastimessa on hyvät tiivisteet, tuotteet on hyvin pakattu ja, ettei pakastimen ovea availla kovin tiheään.
Kokeile seuraavia Keventäjien herkkuohjeita pakasteista:
- Porotortillat ja puolukka-aioli 🔒 Keventäjien jäsenille
- Hirvipata ohran ja kasvisten kanssa 🔒 Keventäjien jäsenille
- Värikäs pelmenisalaatti 🔒 Keventäjien jäsenille
- Nopea jauheliha-pakastevihannespata 🔒 Keventäjien jäsenille
- Ahvenpihvit ja kantarelli-rapupyttis 🔒 Keventäjien jäsenille
- Mausteinen kalapullakeitto 🔒 Keventäjien jäsenille
- Lohikeitto pakasteista 🔒 Keventäjien jäsenille
- Kirjolohi-tomaattivartaat ja tillijogurttia 🔒 Keventäjien jäsenille
- Sitruunaiset raparperiletut 🔒 Keventäjien jäsenille
- Herukkaherkku 🔒 Keventäjien jäsenille
- Marjasalaatti ja rapea muruseos 🔒 Keventäjien jäsenille
Krista Kupariharju, ruokatoimittaja
Krista valmistui vuonna 2008 kotitalousopettajaksi Helsingin Yliopistosta. Hän aloitti freelance-toimittajan työt jo ennen valmistumistaan ja profiloitui opintojen ollessa loppusuoralla vahvasti ruokaan. Alan lehtiin kirjoittamisen lisäksi tärkeää työkokemusta antoi pesti Huomenta Suomen aamukokkina.
Kevään juhlien makeat herkut
Kevät on iloisten juhlien aikaa. Niissä keventäjänkin on lupa nauttia, elämäntaparemontti ei romutu juhlissa herkutteluun. Ihannetilanteessa emäntä on kuitenkin varannut noutopöytään myös kevyempiä vaihtoehtoja. Perinteisiä kaloripommeja ovat voi- ja lehtitaikinaleivonnaiset, paksut keksi-rasvaseospohjaiset juustokakut sekä erilaiset...Kulhollinen keveyttä
Keittoja suositellaan usein kilojen karistajille, eikä syyttä. Keitot ovat monessakin mielessä erinomaista ruokaa. Keitto pitää lämpimänä, mutta ennen kaikkea myös kylläisenä. Keitoista puhuttaessa liian monen keventäjän muistikuvissa kummittelevat takavuosien dieettiohjeiden mukaiset selleri-kaalikeitot, joita lusikoitiin vastahakoisesti...Keventäjä kermojen viidakossa
Suomalaisten ruokakauppojen hyllyillä komeilee valtava valikoima erilaisia kermoja ja kasvirasvavalmisteita. Paljouden keskellä keventäjän voi olla vaikea valita parasta. Perinteiset kermat Kerma valmistetaan erottamalla rasva maidosta. Kermaksi voidaan kutsua tuotetta, joka sisältää maitorasvaa vähintään 10 %...