Olet kauniimpi kuin luulet

Millainen mielestäsi on kaunis nainen? Ehkäpä mainosten pitkät ja hoikat kaunottaret? Naistenlehtien kansikuvamallit? Catwalkien gasellit? Siis ne harvat geeniarvonnan voittajat, ei tavalliset Maija Meikäläiset.

Etenkin naiset ovat äärettömän kriittisiä ulkonäkönsä suhteen. Kun naisia pyydetään arvioimaan ulkonäköään, he usein vertaavat itseään idealisoituun kauneusihanteeseen, kuten pitkiin ja langanlaihoihin huippumalleihin. Sanomattakin on selvää, että moisiin mittoihin mahtuvat vain harvat.

– Mallit tekee kauniiksi iso tiimi, ilman meikkiä ja kampausta monet heistäkin näyttävät harmailta hiirulaisilta. Myös moni tavallinen nainen näyttää upealta, kun heillä on huoliteltu meikki, istuvat vaatteet ja he ovat sinut itsensä kanssa, sanoo Glorian muotitoimittaja Liisa Kokko.

Niinpä. Olet oikeastikin lähes varmasti paremman näköinen kuin kuvittelet, ainakin jos Psychology Today -lehteen on uskominen. Lehden mukaan tämä johtuu osittain siitä, että useimmat meistä ovat liian kiinnostuneita itsestään huomatakseen toisen kaljua päälakea tai reheviä reisiä!

Emme sitäpaitsi ole likimainkaan objektiivisia arvioidessamme omaa ulkonäköämme. Näppylä leuassa saattaa saada epävarmaksi tilanteissa, jossa ollaan kasvotusten toisten ihmisten kanssa, vaikka muut tuskin kiinnittävät asiaan sen suurempaa huomiota.

Minä ja muut

Varsinkin naisilla näkemys itsestä saattaa vaihtaa suuntaa kuin tuuliviiri. Yhtenä hetkenä viihdytään kehossa hyvin, toisena halutaan vajota maan alle – riippuen siitä, keitä on ympärillä.

Psykologit nimittävät tätä kontrastiefektiksi. Tunnet itsesi kauniimmaksi fyysisesti vähemmän miellyttävien ihmisten seurassa ja rumemmaksi kaunottarien rinnalla.

Eräässä tutkimuksessa toiselle tutkimusryhmälle näytettiin välähdys kaunista naista esittävästä kuvasta ja toiselle välähdyksenomainen kuva tavallisesta kaduntallaajasta. Tämän jälkeen heiltä kysyttiin mielipidettä omasta ulkonäöstään. Viehättävän naisen kuvan nähneet arvioivat itsensä vähemmän puoleensavetäväksi kuin itseään tavikseen verranneet – eikä kukaan edes muistanut nähneensä minkäänlaista kuvaa. Käsityksemme ulkonäöstämme siis rakentuu tuhansista tällaisista tiedostamattomista vertailuista.

Katseiden kohteena

Jokainen meistä suhtautuu ulkonäköönsä kriittisemmin, kun tietää olevansa arvioinnin kohteena. Tämän seurauksena huomio kääntyy joskus pois tähdellisemmistä asioista.

Erään toisen tutkimuksen mukaan naiset ja miehet pärjäävät yhtä hyvin älykkyyttä mittaavissa testeissä – ollessaan pukeissa. Mutta kun tutkittavia pyydettiin tekemään sama testi uimapuvussa, alkoivat erot näkyä. Naiset pärjäsivät testissä miehiä huonommin, sillä heidän huomiokykynsä meni sen murehtimiseen, miltä he näyttivät vähäpukeisina.

Myös kauneudenhoitoalan ammattilaiset huomaavat usein, kuinka heitä ympäröivät naiset muuttuvat epävarmoiksi kuullessaan, että toinen syynää työkseen ihmisten kasvoja.

– En mielelläni kerro tuntemattomille, mitä teen työkseni, sillä naiset alkavat heti vaivaantua katseestani ja pahoitella meikkinsä suttuisuutta, kertoo 15 vuotta maskeeraajana toiminut Mervi Markkanen.

Mielikuvat luodaan lapsena

Luomme mielikuvan ulkonäöstämme jo lapsuudessa ja teini-iässä, kun kasvomme ja kehomme muuttuvat. Aikuisiällä tuota mielikuvaa voi olla vaikea muuttaa, olipa se miten pielessä tahansa. Epävarmuus omasta ulkonäöstä ei edes vaadi sitä, että ulkonäössä olisi ollut jotain vikaa. Aikainen pituuskasvu tai pisamista punertavat kasvot vain ovat aikoinaan saattaneet saada osakseen epätoivottua huomiota, mikä on jäänyt kummittelemaan mieltä.

Rumista ankanpoikasista kuoriutuu kuitenkin toisinaan joutsenia, jotka saavat osakseen kehuja vaikka muille jakaa. Moni huippumalli on kasvanut omiin jalkoihinsa kompastellen ja hammasrautojen välistä sylkeä valuttaen.

Toisaalta söpöistä lapsista voi kasvaa epävarmoja aikuisia, etenkin jos he ovat saaneet kehuja vain ulkonäöstään. He saattavat olla tyytyväisiä ulkonäköönsä vain silloin, kun täyttävät tarkoin määrätyt, usein hyvin korkeat kriteerit, esimerkiksi painaessaan juuri tietyn verran. Ja jos näin ei ole, pitävät he itseään rumina.

Kauneudessa, kuten muillakin elämänaloilla, nautimme enemmän saadessamme palautetta omista ansioistamme kuin luojan luomistyön tuloksista. Kauniit kasvot voidaan panna vain vanhempiemme geenien piikkiin. Mutta jos olet itse nähnyt vaivaa ulkonäkösi eteen, tuntuvat kehut kivemmilta!

Kauneus on korvien välissä

Pystymme tosiasiassa itse vaikuttamaan paljonkin siihen, mitä ihmiset meistä ajattelevat, ilman että fyysisessä olemuksessamme tapahtuu minkäänlaista muutosta. Kun itse uskot näyttäväsi hyvältä etkä tarkkaile huolestuneena ulkonäköäsi, näkevät myös toiset sinut imartelevammassa valossa. Tätä voisi kutsua vaikkapa sisäiseksi säteilyksi.

Tosielämässä miellyttävä olemus ei ole vain geeniarvonnan onnekas tulos. Viehättävyyttämme arvioidaan aina yhdessä ruumiinkielemme ja äänemme kanssa. Vähintään yhtä tärkeitä ovat luonteemme, sosiaaliset taitomme ja tunteiden ilmaisukykymme. Karismalla pääsee siis pitkälle.

Helpoin tapa saada ihmisten sympatiat puolelleen on kuitenkin osoittaa, että pidät heistä. Hymyllä ja osoittamalla kiinnostusta heitä kohtaan saat toisen tuntemaan itsensä mukavaksi – ja pitämään sinusta. Tällöin pikkuvirheesikin jäävät varjoon.

Ehkä olet itse kokenut, miten toisen hymy on tehnyt hänet miellyttävämmäksi silmissäsi tai miten rakastamasi ihminen on muuttunut yhä viehättävämmäksi suhteenne syventyessä. Älä unohda, että näin ajatellaan myös sinusta!

Lähteet:

Psychology Today

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest