Tunteiden syömisestä tunteiden sinuttelemiseen

 • Syötkö vaikeisiin tunteisiin tai hankaliin ajatuksiin?
 • Oletko allapäin ja haet olon kohennusta ruoan avulla?
 • Tuntuuko sinusta siltä, että elämässäsi tapahtuu liian isoja asioita ja syöminen antaa sinulle hallinnantunnetta?
 • Ahmitko ruokaa voidaksesi turruttaa tunteita, helpottaa oloasi tai saadaksesi nautintoa?
 • Syötkö, koska haluat välttää jonkun asian ajattelemista tai ikävän päätöksen tekemistä?
 • Pyritkö täyttämään jotain sisäistä tyhjyyttä syömisellä?
 • Miellätkö itsesi tunnesyöjäksi?

Tunteitaan ei voi syödä pois

Tunnesyöminen ei ole vain ylensyömistä, ongelmasyömistä tai häiriintynyttä syömistä. Se ei ensinnäkään ole ainoastaan syömisen ongelma vaan ongelman perimmäiset syyt ovat paljon syvemmällä: tunteissa. Vaikka tunnesyöminen näyttäytyy hillittömänä ylensyömisenä, ongelmana harvemmin on syöminen itsessään, vaan se, mitä sen taustalla on – syömiseen ajavat vaikeat tunteet, ajatukset ja oman olon tukaluus.

Syöminen toimii oman olon helpottamisen välineenä, keinona hallita hankalia tunteita ja suitsia vaikeita ajatuksia. Syöminen auttaa, kun muita keinoja helpottaa omaa oloa ei ole, ne eivät riitä tai ne eivät toimi. Moni tunnesyömisestä kärsivä tuntee olevansa aivan hukassa tunteidensa kanssa. Ne voivat tuntua liian voimakkailta, tuntemattomilta, hallitsemattomilta tai muuten vain hankalilta – jolloin ne tekee mieli sysätä syrjään, kieltää niiden viriämisen tai tampata ne maanrakoon. Mitä vain, kunhan välttyisi tuntemasta niitä.

Syömällä itsensä ähkyyn voi suojautua hankalilta tunnetiloilta, vaikeilta ajatuksilta tai kivuliailta muistoilta. Tunteiden sääteleminen syömisen avulla helpottaa hetkeksi; se parantaa mielialaa, lievittää stressiä, helpottaa alakuloa, tuo turvallisuudentunnetta ja antaa lohtua. Se rauhoittaa ja helpottaa, tasaa oloa ja laimentaa tunnekuohua. Syömisen tuoma helpotus on kuitenkin lyhytaikainen, eikä se ratkaise varsinaista taustalla olevaa ongelmaa. Oikeastaan päinvastoin, tunneperäisellä syömisellä on taipumus oikeastaan vain pahentaa ongelmia.

Kun syömistä käyttää tukahduttamaan tunteitaan, varsinainen tunne taustalla ei tule kohdatuksi vaan jää ikään kuin pinnan alle ”kytemään”. Vaikka syöminen helpottaakin hetkeksi, ähkyn jälkeen tunteet valkenevat entisenlaisinaan, ellei jopa voimakkaampina. Yritys syödä tunteet pois tuo monesti myös mukanaan muita hankalia tunneseuralaisia: syyllisyyttä, häpeää, pettymystä, itseinhoa ja huonoa omaatuntoa.

Tunteitaan ei voi syödä pois. Yrittämällä syödä niitä pois ajaa vain itsensä ikävään noidankehään.

Sen sijaan, opettele kohtaamaan tunteitasi niin, ettei sinun tarvitse syödä niitä pois. Tutustu niihin tunteisiin, jotka ajavat sinua syömään. Katso niitä ikään kuin silmiin uteliaasti ja huomaat, että ne menettävätkin uhkaavuuttaan. Vähitellen tarve syödä ne pois laantuu ja laimenee.

Tähtää tunteiden syömisestä kohti tunteiden sinuttelemista

Voit alkaa muodostaa parempaa sinuttelusuhdetta paitsi tunteisiisi, sitä kautta myös syömisiisi seuraavien neuvojen avulla. Muista, ettei kaikkea voi muuttaa kerralla, vaan muutos tapahtuu askel kerrallaan.

 1. Ensimmäinen askel on tunnistaa, mitä tarvetta tunnesyöminen palvelee. Oletko siipi maassa, allapäin tai ahdistunut? Kaipaatko jotain lohtua ja haet sitä ruoasta? Haetko mielihyvää ja parempaa makua elämääsi syömisen kautta? Tuntuuko sinusta siltä, että elämässäsi tapahtuu liian isoja asioita jolloin syöminen antaa sinulle hallinnantunteen? Yritätkö välttää tuntemasta jotain vaikeaa tunnetta ja siksi ahmit itsesi tainnuksiin? Tilkitsetkö jotain psyykkistä reikää syömisellä? Kun tunnistat tunnesyömisen funktion, voit alkaa etsiä sille vaihtoehtoista toimintatapaa.
 2. Seuraava askel on tutustua tunteisiinsa. Voit opetella tunnistamaan tunteitasi ja nimeämään niitä sen sijaan, että pakenisit niitä suin päin syömällä ne pois. On helpompi etsiä helpotusta tunteeseen, jolla on nimi. Epämääräinen ahdistus ei ole enää vellovaa massaa, kun sen moottorina toimivat tunteet nimeää itselleen. Samalla myös tunteiden uhkaavuus pienenee. Mikä sinua oikeastaan ahdistaa eniten? Oletko stressaantunut? Onko turhautunut olosi kiukkua, joka etsii ulospääsyä? Oletko väsynyt, kyllästynyt ja siksi nälkäinen? Kärsitkö yksinäisyydestä? Tamppaatko ruoalla kateuden tunnetta? Nieletkö jäätelöllä surematonta surua, joka pyrkii pintaan? Tunteilla on tärkeä merkitys – niiden tarkoitus on herättää sinut ja kiinnittää huomiosi. Mistä sinun tunteesi kertovat – ja ennen kaikkea, mihin tunteesi haluavat sinun kiinnittävän huomiosi? Mitä tunteesi haluavat kertoa sinulle?
 3. Kolmas askel on oppia erottamaan tunne toiminnasta. Moni meistä on hukassa omien tunteidensa kanssa ja niiden viritessä pyrkii saman tien ”ratkaisemaan” tunteiden nostattaman hankalan olon, mitä tunteet joskus aiheuttavat. Toiset meistä ovat toiminnallisempia tunteiden säätelyssään, ja pyrkivät säätelemään tunteitaan toiminnan kautta. Tunnesyöminen on esimerkki toiminnallisesta tunteiden säätelemisestä. Tunnesyöminen on saattanut kietoa syömisen ja tunteen yhteen niin tiukasti, että tuntuu vaikealta erottaa tunnetta syömisestä. Pysähdy silti syömisen äärelle ja kysy itseltäsi, miksi juuri nyt pitää saada syödäkseen. Jos sinulla on nälkä, on paikallaan syödä kunnon ruokaa. Sen sijaan, jos sinulla on tunne, älä yritä syödä sitä vaan pysähdy sen äärelle, kuulostele sitä ja yritä viettää hetki sen kanssa.
 4. Sitten, opettele olemaan tunteidesi kanssa. Tunteillasi on tarkoitus eikä niitä ole syytä peittää, tukahduttaa tai tampata tuntemattomiin. Kun opettelet olemaan tunteidesi kanssa, tarve tukahduttaa niitä laimenee. Vaikean tunteen kanssa olemista voi harjoitella. Tunteen äärelle kannattaa pysähtyä ja tarkastella sitä uteliaasti. Kuulostele kehollisia tuntemuksia. Miltä tuntuu omassa kehossa? Missä kohtaa kehossasi tuntuu mitäkin? Mitä ajatuksia mielessäsi liikkuu? Minkälaisia toimintaimpulsseja viriää? Miten haluaisit toimia? Tunteiden tunnistaminen on taito, mutta tunteiden kanssa oleminen vaatii jo perustavampaa asennemuutosta. Hyväksymällä tunteen viriämisen, ottamalla sen vastaan ja kuulemalla sen viestin voit rauhassa tarkastella tunnetta ryntäämättä syömään sitä pois päiväjärjestyksestä.
 5. Mieti, mitä muuta voisit tehdä helpottaaksesi oloasi? Kaikki tunteemme eivät ole miellyttäviä, ja toisinaan kaipaamme helpotusta oloomme. Siksi on paikallaan ideoida myös muita keinoja hakea helpotusta, lohdutusta ja olon kohennusta kuin ruoalla. Jos haet syömisestä mielihyvää, mieti mitä muita keinoja sinulla on hyvitellä ja hemmotella itseäsi? Jos kaipaat helpotusta ja rauhoittumista, olisiko joku muu keino saada sitä? Jos nielet pois surun tunnetta, voisitko antaa surun tulla ja lohduttaa itseäsi? Muistele, miten ennen sait helpotettua tukalaa oloasi? Olisiko joku keino sellainen, jota voisit kokeilla nyt?

Tässä muutama idea, joita voit kokeilla syömisen sijasta:

 • Soita hyvälle ystävälle – tai laita edes tekstiviesti; sovi tapaamisesta
 • Kuuntele sellaista musiikkia, joka helpottaa oloasi (tanssi sen tahtiin?)
 • Lähde rentouttavalle kävelylle luonnon helmaan, mene metsään, tai istu rauhassa merenrannassa
 • Tee jotain konkreettista käsilläsi: puutarhatöitä/käsitöitä/askartelua/järjestelyä
 • Kirjoita tai piirrä paperille tunteesi ja ajatuksesi – anna niiden tulla ulos sensuroimatta
 • Katso joku mukaansatempaava elokuva tai uppoudu hyvään kirjaan – lähde mielikuvitusmatkalle elokuvan/kirjan maisemiin
 • Mene kuumaan kylpyyn tai suihkuun – keskity siihen, miltä pisarat tuntuvat ihollasi
 • Tee rentousharjoitus (esim. ”body scan”, eli tietoinen kehon tunnusteluharjoitus, jossa käydään läpi jokainen kehon osa kerrallaan) tai mielikuvaharjoitus, jossa päästät irti ikävästä tunteesta

Elämässä ei olisi väriä, ellei meillä olisi tunteita. Olemme luotuja kokemaan kaikki tunteemme. Ne kertovat meille elämän tärkeistä asioista ja antavat kaikelle toiminnallemme suunnan. Tunteita ei voi ratkaista tai hallita 100%:sesti. Eikä niitä voi varsinkaan tukahduttaa loputtomiin – jossain vaiheessa tunteet tihkuvat läpi ja joudut näkemään entistä enemmän vaivaa tilkitäksesi näitä ”ylivuotoja” tai tampataksesi ne maanrakoon. Sen sijaan, että ryntäisit suinpäin syömään tunteesi, pysähdy siis hetkeksi niiden äärelle. Se vaatii uskallusta, rohkeutta ja luottamusta – mutta uskaltamalla kokea tunteitasi voit oppia jotain tärkeää itsestäsi.

Ja, se on ainoa tie päästä tunteiden syömisestä tunteiden sinuttelemiseen.

Katarina Meskanen

Katarina Meskanen, psykologi

Katarina on erityisesti tunnesyömiseen ja syömishäiriöihin perehtynyt psykologian maisteri, kliininen psykologi ja tuleva psykoterapeutti. Työssään syömishäiriöiden parissa hän tapaa paljon ihmisiä, jotka painiskelevat paitsi syömisensä, kehonsa ja painonsa mutta myös omien tunteidensa kanssa.

 • Kahdeksan askelta psykologiseen painonhallintaan

  1. Ota tavoitteeksi hyvinvointi, ei tietty kilolukema Painonhallinta on parhaimmillaan omaan hyvinvointiin satsaamista ja omaan itseensä panostamista, ei kurissa ja nuhteessa kituuttamista tai jonkun kilolukeman jahtaamista. Vaa’an lukeman ei kuulu olla ainoa tavoiteltava asia. Loputon...
 • Mutkaton ruokasuhde

  Minkälainen on sinun suhteesi ruokaan? Onko ruokasuhteesi kutakuinkin mutkaton vai onko suhteesi ruokaan kuin salainen rakkaus tai viha-rakkaus-suhde? Edustaako ruoka sinulle kehon polttoainetta ja hyvän olon lähdettä, vai ristiriitaista nautintoa, salaista pahetta ja tunnontuskien aiheuttajaa? Milloin viimeksi...
 • (Epä)täydellinen syöminen

  Pyritkö sinä täydellisyyteen syömisissäsi? Täydellisyyteen pyrkiminen on monille laihduttajalle tuttua. Kun täydellisyys assosioituu syömisiin, syöminen on suoritus, jossa voi joko onnistua (täydellisesti) tai epäonnistua. Täydellinen syöminen on onnistumista tiukkojen normien noudattamisessa, säädeltyä syömistä, ja ruokavalion...

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest