Kolmen lapsen isä laihtui, kun vaaka pomppasi yli sadan

Oululainen Antti Putkonen, 35, keräsi raskauskiloja pikkuhiljaa yhdessä vaimonsa kanssa. Hektinen elämä oman yrityksen ja kolmen vuoden välein syntyneiden kolmen lapsen kanssa lisäsivät vielä massaa kuormaan. Pipoista tunnetun Kooma-vaatemerkin perustaja teki seitsemän vuotta töitä osa-aikaisesti ja oli samalla koti-isänä. Kilot kertyivät salakavalasti, sillä Putkonen ajatteli edelleen olevansa urheilijan vartalossa. Hän pelasi parikymppiseksi saakka jääpalloa SM-tasolla, ja paino pysyi 75 kilossa, söipä hän mitä tahansa.

Kun sadan kilon raja meni rikki vuonna 2006, Putkonen havahtui ja päätti pudottaa painoa. Lenkkipolulla odotti yllätys: polvet tulivat kipeiksi, eivätkä voimat riittäneet. Avain oli oman lajin, sauvakävelyn, löytäminen. Myöhemmin laji vaihtui squashiin. Putkonen pudotti kolmessa kuukaudessa kaksikymmentä kiloa liikkumalla, jättämällä alkoholin ja syömällä kohtullisia annoksia. Sittemmin paino on tasaantunut 85 kiloon ”Nyt ihmettelen vain sitä, miten minulta kestikään niin pitkään tajuta, miten hyvältä tuntuu olla sopusuhtainen”, Putkonen toteaa.

Peilikuva

Ennen: Kuvittelin edelleen olevani hoikka poika, ja peiliin katsoessani ajattelin pääni olevan urheilijanvartalossa. Vasta valokuvista tajusin olevani lihava.

Nyt: Urheilijavartaloa minulla ei ole edelleenkään, mutta peilistä näkyy hyväkuntoinen, hoikka mies.

Lounas

Ennen: Tyypillinen herkkulounaani sisälsi kaksi mikropitsaa, puoli litraa Coca-Colaa ja Snickersin. Olen syönyt satsin satoja kertoja.

Nyt: Syön edelliseltä päivältä jäänyttä kotiruokaa, raastesalaattia ja vettä. En usko ihmedieetteihin vaan siihen, että määrällä on merkitystä. Söin ennen käsittämättömiä suuria annoksia.

Olo

Ennen: Oloni oli jatkuvasti väsynyt ja kylläinen. Syömisen tuoma mielihyvä kesti vain minuutteja, ja sitä seurasi
ärsyttävä ähky, eikä missään asennossa ollut hyvä olla. Iltaruoan jälkeen jouduin yleensä nukkumaan päiväunet.

Nyt: Jaksan tehdä asioita ja olen energinen. Saatan olla liikunnan jäljiltä poikki, mutta raskasta treeniä seuraa neljän tunnin leijuminen. Nukun päivällä korkeintaan viiden minuutin tirsoja.

Vaatteet

Ennen: Löysän skeittimuodin alle oli helppo piiloutua. Jouduin silti pitämään lököhousujen ylintä nappia auki ja tekemään vyöhön lisäreikiä, kunnes vyö ei enää mennyt ympäri.

Nyt: Ostan tyköistuvia kauluspaitoja ja t-paitoja, eivätkä ne ahdista yhtään. Niittivyöstä jää jopa 15 senttiä käyttämättä.

Liikunta

Ennen: En harrastanut lainkaan liikuntaa, vaikka ajattelin edelleen olevani aktiivinen ihminen. Rullalautailukin tarkoitti lähinnä oleskelua.

Nyt: Minulla on kuntosalijäsenyys, ja liikun kolmesti viikossa. Pelaan squashia ja käyn Grit-lihaskuntotunneilla.

Herkuttelu

Ennen: Perjantain herkkusetti tarkoitti sipsejä, karkkia, limsaa ja olutta. Karkkia söin niin pitkään, kun silmät pysyivät auki. Alkoholi lisäsi herkuttelua, kun teki mieli kebabia ja pitsaa.

Nyt: En juo enää sokeroituja limsoja, mutta olen edelleen herkkusuu. Vedän arjet tiukasti, jotta voin viikonloppuna syödä rennommin.

Itsetunto

Ennen: Olin nykyista arempi ja suhtauduin epäileväisesti uusiin asioihin. Julkisesti puhuminen koulutustilaisuuksissa jännitti, enkä ­keksinyt mitään päällepantavaa tilaisuuksiin, joihin t-paita ei sopinut.

Nyt: Esiintyminen on helpompaa, sillä nyt jännitän ainoastaan sitä, miten puhe soljuu. Itsetunnon kannalta oli tärkeää kuulla ihmisten reaktioita ulkomuo­dostani.

Parisuhde

Ennen: Lasten syntymä on haaste parisuhteelle. Yhdessä on helppo lihoa, sillä karkkipussin jakaminen ei tunnu yhtä pahalta kuin yksin syöminen. Onneksi me molemmat halusimme muutosta.

Nyt: Kolme lasta synnyttänyt vaimo on myös oikein hyvässä kunnossa, ja olemme tsempanneet toisiamme läpi projektin. Painon pudottaminen kannattaa, sillä eron huomaa myös lakanoiden ­välissä.

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest