Uskomaton painonpudotus – Tiina laihdutti 50 kiloa ilman ihmedieettejä

Kaikki alkoi vuoden 2011 tammikuussa, jolloin Tiina Piiparilta leikattiin toinen jalkaterä. Kaiken kaikkiaan hän on ollut viidessä jalkaleikkauksessa kahden vuoden aikana. Sairaalassa saatu norovirus pudotti painoa muutaman kilon. Se sai hänet miettimään, josko painonpudottaminen tosissaan olisi sittenkin vielä mahdollista. –”Kyllästyin lääkärintodistuksiin, joissa luki valtavin kirjaimin ’suuri ylipaino’. No, painoindeksi oli tosiaan reilusti yli 40. Halusin myös näyttää ihanalle ortopedilleni, että kyllä minä onnistun”, Tiina sanoo.

Tiina kertoo olleensa pyöreä jo ihan lapsesta asti ja taistelleensa ylipainoa vastaan enemmän tai vähemmän koko elämänsä. Ensimmäisen leikkauksen jälkeen hän kaivoi esiin Painonvartijoiden vanhat tutut ohjeet ja aloitti jälleen kerran laihdutusurakan. Paino putosi mukavasti, mutta jossain vaiheessa se kuitenkin jumittui, eivätkä mitkään konstit saaneet painoa jatkamaan laskusuuntaan päin. Silloin Tiina päätti kokeilla Keventäjiä ja liittyi jäseneksi vuoden 2012 alussa.

Avuksi tarkka ruokavalio ja luja päätös

Painonhallinnan tärkeimmäksi työkaluksi Tiina nimeää Keventäjien ruokapäiväkirjan, johon hän on omien sanojensa mukaan jäänyt koukkuun. Hän kertoo kirjaavansa ylös kaikki syömisensä ja suunnittelevansa ruokavalionsa huolellisesti. Avainasemassa on säännöllinen ruokailurytmi, jossa ateriavälit eivät saa olla liian pitkiä. –”Seuraan ruokapäiväkirjasta ruoan laadun toteumaa ja päivittäistä kalorimäärää. Lounaan jälkeen kello yhden maissa kirjaan ylös siihen mennessä syömäni ruoat. Näen mitä ja kuinka paljon voin syödä loppupäivän. Itseään ei voi huiputtaa, jos todella kirjaa ylös kaiken pienenkin mitä syö”, hän oivaltaa.

Aterioilla Tiina noudattaa vanhaa hyvää lautasmallia, mutta pastan, riisin ja perunan hän korvaa useimmiten kasviksilla. Suosikkikasviksiin kuuluu muun muassa bataatti, josta syntyy ihanaa sosekeittoa. Myös porkkanoita kaikissa muodoissaan, raasteena, keitettynä, kastikkeiden ja laatikoiden joukossa, kuluu viikossa reippaasti. Monenlaisia hyviä kasvisvaihtoehtoja löytyy myös kaupan pakastevihanneksista. Tiina on huomannut myös veden juomisen tärkeyden painonhallinnassa. Hän nauttii lasillisen vettä ennen ateriaa, toisen lasillisen aterian aikana ja vielä kolmannen aterian päätteeksi. Runsas nesteen määrä pienentää osaltaan syödyn ruoan määrää ja auttaa kylläisyyden tunteessa.

Mässäilypäivä sai painon taas laskuun

Keventäjien ohjeilla Tiinan paino putosi tasaisesti, mutta jossain vaiheessa iski taas sitkeä jumitusvaihe. Tällä kertaa hän ei kuitenkaan vaipunut epätoivoon vaan käytti aika yllättävää konstia: ”Kun mitkään vyönkiristykset eivät auttaneet, päätin kokeilla jotain aivan muuta. mMenin Hesburgeriin syömään ison hampurilaisaterian kaikilla lisukkeilla. Sen kropan shokkihoidon jälkeen paino lähti taas kummasti laskuun.”

Tiina asuu Pyhtäällä miehensä ja kolmen cockerspanielin kanssa. Hän työskentelee Kotkassa vanhusten kotihoidossa lähihoitajana. Työ on hyvin liikkuvaa ja raskasta ja asettaa haasteita syömiselle: –”Ainaisessa kiireessä, kun pitää siirtyä paikasta toiseen, jää huonosti aikaa kunnolliselle ruokailulle. Siinä sitä sitten on väsyneenä napannut suklaapatukan, jogurttia tai jäätelöä saadakseen verensokerit nopeasti ylös. Kyllä semmoisella syömisellä saa helposti kerrytettyä kiloja, eikä ruoan korvaaminen makealla ole kovin terveellistä.”

Tällä hetkellä Tiina kuitenkin toipuu viidennestä jalkaleikkauksesta. Useiden leikkauksien vuoksi liikkuminen on ollut hankalaa. Tästä huolimatta hän on lujalla tahdolla, päättäväisyydellä ja oikealla ruokavaliolla onnistunut laihduttamaan lähes ilman liikuntaa. –”Viime kevään kuljin uimassa, mutta matkaa hallille on yli 20 kilometriä enkä pystynyt itse ajamaan autoa. Hankin kotiin kuntopyörän, jota olen kipujen salliessa käyttänyt. Sillä olen saanut vahvistettua jalkojen lihaksia, josta lääkärikin on kiitellyt”, hän kertoo.

Muuttunut ulkonäkö vaatii totuttelua

Kutistunut vyötärö ja kapea ulkomuoto pääsi yllättämään myös Tiinan itsensä, ja uudessa, hoikassa vartalossa onkin ollut totuttelemista sekä hänelle itselleen että lähipiirille. –”Kevättalvella uimahallissa kuivasin hiuksia ison peilin edessä. Säikähdin, että kuka minun takanani seisoo, mutta se olikin oma kuvani. Silloin taisin tajuta ensimmäisen kerran, että ulkoinen olemukseni on todella muuttumassa painonpudotuksen myötä”, hän kertoo. –”Tuttavapiirinikään ei tahtonut enää tunnistaa minua. Aviomiehen serkku oli kuullut, että mieheni oli ollut kaupassa vieraan naisen kanssa. Menimme naimisiin vuonna -79 ja olen nyt pienemmissä mitoissa kuin silloin. Kokeilin nimittäin vanhaa hääpukuani ja se oli iso! Suureksi käyneitä vaatteita olen joutunut heittämään pois kaiken kaikkiaan 11 säkillistä. Vaatekoko XXXL on vaihtunut kokoon L”, Tiina iloitsee.

Tiina vietti 55-vuotis syntymäpäiviään 12.12.2012. Mieheltään hän sai lahjaksi timanttisormuksen, jossa on 12 kiveä, kiitokseksi kaikesta siitä mitä hän on itsensä eteen tehnyt. Jo aikaisemmin puoliso oli alkanut katsella vaimoaan uusin silmin: ”Huoltoaseman kahvilassa se tapitti minua pitkään ja kysyin, että mistä moinen. ”On mulla kyllä aika hyvännäköinen vaimo”, mies totesi.”

Kokemuksista apua toisillekin

Tarinan Tiinan onnistumisesta on levinnyt eteenpäin muuallakin kuin perhepiirissä: –”Tässä viimeisimmässä leikkauksessa sairaalan heräämön puolella henkilökunta totesi, että ”ai sie ootki se, josta on ollut puhetta”. Anestesialääkäri oli kertonut tilanteestani ja painonpudotuksestani. Sitä on kovasti ihmetelty ja ihasteltu.” Samaisen lääkärin ideana oli pyytää Tiinaa kertomaan kokemuksistaan ryhmälle potilaita, joita ei voi leikata ylipainon vuoksi. Tiina haluaa mielellään olla esimerkkinä siitä, että huomattavan suurenkin ylipainon pudottaminen on mahdollista.

Tiina kiittelee myös Keventäjien keskustelufoorumia, joka on monelle tärkeä paikka jakaa kokemuksia toisten laihduttajien kanssa. –”Meidän Keventäjät-tsemppirinki on todella hyvä tuki. Viikoittainen ”julkinen” punnitus toimii hyvänä kannustimena ja ryhmässä tuetaan toisia tavoitteissa. Muutaman muun keventäjän kanssa on jopa tavattu kasvokkain. Mukavaa olisi saada isompikin porukka kasaan, mutta se on tietysti haastavaa, koska ihmiset ovat niin eri puolilla Suomea. Onneksi voimme kuitenkin vaihtaa ajatuksia ja kokemuksia tässä yhteisössä”, hän kertoo.

Tiina aikoo jatkossakin pysyä jäsenenä Keventäjissä. Edessä on ylläpitovaihe, jossa tavoitepaino pyritään pitämään tasaisena. Tiinan kohdalla se tarkoittaa noin 75 kilon painoa – koko loppuelämän: –”Kun on painonpudotuksen kanssa käynyt läpi tällaisen rumban, ja oppinut niin sanotusti uusille tavoille, ei ole mitään järkeä eikä halua palata enää vanhaan!”

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest