Hapatetut ruuat tukevat laihdutusta

Krista Kupariharju, ruokatoimittaja

Hapatetut, eli fermentoidut tuotteet ovat tämän päivän juttu. Mistään uudesta ilmiöstä ei kuitenkaan ole kyse, sillä hapattaminen on ikivanha säilöntämenetelmä. Enää ei säilötä kaloja tynnyriin, vaan korealainen hapankaali, eli kimchi, volgansienitee, eli kombucha ja piimän kaltainen kefiiri maistuvat trenditietoisen keittiössä. Hapatetuista tuotteista nauttiminen ei kuitenkaan vaadi erikoisuuksien testaamista, vaan voit pitäytyä perinteisissä. Hapankaali, jogurtti ja viili tukevat keventämistä. Lue alta lisää!

Mitä hapattaminen tarkoittaa?

Maitohappobakteerit aiheuttavat maitohappokäymisen, mikä hapattaa ruuan. Hapattaminen laskee elintarvikkeen pH-arvoa ja estää siten haitallisten mikrobien toiminnan. Tähän perustuu se, että hapatetut tuotteet säilyvät pitkään.

Miksi ruokia hapatetaan?

Alunperin hapatus on ollut kätevä tapa säilöä. Nykyään hapatetut tuotteet ovat erinomainen lisä terveelliseen ruokavalioon, sillä hapattaminen parantaa myös ruokien ravintoarvoa ja ravintoaineiden imeytyvyyttä. Hapatetut ruuat sisältävät runsaasti terveellisiä maitohappobakteereita. Hapanjuureen leivottu leipä sopii monille, joille tavallinen leipä aiheuttaa vatsanväänteitä. Kaiken lisäksi hapattaminen on edullinen tapa tehdä terveellistä ja säilyvää ruokaa. Valmistus ei vie energiaa, eikä edellytä kalliita pakkausmateriaaleja.

Mitä kaikkea voi hapattaa?

Kaalin hapatus on kaikkein tutuin juttu, mutta myös muiden kasvisten ja sienien hapatus onnistuu. Täytyy kuitenkin muistaa, että sienissä ei ole itsessään riittävästi sokereita maitohappokäymiseen, joten sienisäilykkeisiin pitää lisätä vähintään puolet kasviksia. Tämän lisäksi kotioloissa voi valmistaa hapanmaitotuotteita, kuten viiliä ja
jogurttia.

Miten hapansäilykkeitä valmistetaan?

Maitohappobakteerit vaativat tietyt olosuhteet, jotta ne pystyvät nopeasti muodostamaan maitohappoa. Vaaditaan tarpeeksi käymiskykyisiä sokereita, otollinen lämpötila, hapettomat olot ja hyvä hygienia. Tarvitaan noin ruokalusikallinen suolaa kiloa kohden, jotta säilyke ei ehdi pilaantumaan ennen kuin pH on riittävän alhainen. Käytettävien kasvisten on oltava laadultaan puhtaita. Multa ja muuten muhjuiset tai tummuneet osat on poistettava. Hapansäilykkeiden valmistus vaatii tekijältään osaamista. Hapankaalin valmistus sopii aloittelijalle parhaiten.

Mitä ovat hapanmaitotuotteet?

Hapanmaitotuotteet valmistetaan lisäämällä hapate pastöroituun maitoon tai kermaan. Valmistustavan perusteella hapanmaitotuotteet jaetaan 1. juotaviin (piimä), 2. Lusikoitaviin pakkauksessaan valmistettaviin (viilit), 3. Lusikoitaviin säiiössä sekoitettuihin (jogurtti) sekä 4. sellaisiin, jotka on valmistettu neste poistamalla (rahka).
Maitohappokäymisessä osa maidon sokerista, eli laktoosista häviää, minkä vuoksi hapanmaitotuotteet saattavat sopia laktoosi-intoleranteille paremmin kuin tavalliset maitotuotteet.

Miksi Keventäjän kannattaa syödä hapatettuja ruokia?

Terveen suolistomikrobiston ja toimivan painonhallinnan välillä on löydetty tutkimuksissa yhteys. Ylipainoisilla oletetaan olevan vähemmän hyviä suolistobakteereita ja enemmän ruuasta energiaa kahmivia ”huonoja” bakteereita. Hyviä bakteereita voi ruokkia nauttimalla hapatettuja ruokia. Tutkimusten mukaan hapanmaitotuotteet auttavat myös hillitsemään verenpainetta. Vaikka hapatetuilla kasviksilla ei kannatakaan korvata tuoreita kasviksia, C-vitamiini säilyy esimerkiksi hapankaalissa kohtalaisen hyvin. Kalsiumia hapanmaitotuotteet sisältävät suunnilleen yhtä paljon kuin tavallisetkin maitotuotteet.

Kokeile Keventäjien herkullisia hapatettuja reseptejä:

Krista Kupariharju

Krista Kupariharju, ruokatoimittaja

Krista valmistui vuonna 2008 kotitalousopettajaksi Helsingin Yliopistosta. Hän aloitti freelance-toimittajan työt jo ennen valmistumistaan ja profiloitui opintojen ollessa loppusuoralla vahvasti ruokaan. Alan lehtiin kirjoittamisen lisäksi tärkeää työkokemusta antoi pesti Huomenta Suomen aamukokkina.

  • Salaatit keventävät kesää

    Revi lautaselle erilaisia salaatinlehtiä ja lisää jotakin ruokaisaa, kuten vähärasvaista kinkkua, kanaa, papuja ja pähkinöitä. Tuoksuva ja tuhti salaatti on kokonainen ateria, mutta usein kevyt sellainen. Salaattien keveyden takaavat ennen kaikkea salaatinlehdet, jotka ovat 90-prosenttisesti...
  • Grilliruoka kevyemmin! Kokkaa kesäherkut terveellisesti

    Hehkuva hiillos, kypsyvien herkkujen tuoksu ja yhdessä ulkona olo. Grillaaminen on ehdottomasti yksi parhaista kesäpuuhista. Grilliruoka on paljon muutakin kuin kiireellä käräytettyä makkaraa ja rasvaisia valmiskastikkeita. Grillissä syntyy oikeilla otteilla aivan yhtä terveellinen ateria kuin...
  • FODMAP-ruokavaliosta apua vatsavaivoihin

    Kun vatsa oireilee monella tapaa, FODMAP-ruokavaliosta voi löytyä apu. Lue mitkä ruoka-aineet usein parantavat tai pahentavat epämääräisiä vatsaoireita. Herkkä vatsa rajoittaa monen elämää. Vaiva on usein sinnikäs, ja oireet voivat olla epämääräisiä. Aiheen tutkimusta vaikeuttaa...

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest