Hapatetut ruuat tukevat laihdutusta

Krista Kupariharju, ruokatoimittaja

Hapatetut, eli fermentoidut tuotteet ovat tämän päivän juttu. Mistään uudesta ilmiöstä ei kuitenkaan ole kyse, sillä hapattaminen on ikivanha säilöntämenetelmä. Enää ei säilötä kaloja tynnyriin, vaan korealainen hapankaali, eli kimchi, volgansienitee, eli kombucha ja piimän kaltainen kefiiri maistuvat trenditietoisen keittiössä. Hapatetuista tuotteista nauttiminen ei kuitenkaan vaadi erikoisuuksien testaamista, vaan voit pitäytyä perinteisissä. Hapankaali, jogurtti ja viili tukevat keventämistä. Lue alta lisää!

Mitä hapattaminen tarkoittaa?

Maitohappobakteerit aiheuttavat maitohappokäymisen, mikä hapattaa ruuan. Hapattaminen laskee elintarvikkeen pH-arvoa ja estää siten haitallisten mikrobien toiminnan. Tähän perustuu se, että hapatetut tuotteet säilyvät pitkään.

Miksi ruokia hapatetaan?

Alunperin hapatus on ollut kätevä tapa säilöä. Nykyään hapatetut tuotteet ovat erinomainen lisä terveelliseen ruokavalioon, sillä hapattaminen parantaa myös ruokien ravintoarvoa ja ravintoaineiden imeytyvyyttä. Hapatetut ruuat sisältävät runsaasti terveellisiä maitohappobakteereita. Hapanjuureen leivottu leipä sopii monille, joille tavallinen leipä aiheuttaa vatsanväänteitä. Kaiken lisäksi hapattaminen on edullinen tapa tehdä terveellistä ja säilyvää ruokaa. Valmistus ei vie energiaa, eikä edellytä kalliita pakkausmateriaaleja.

Mitä kaikkea voi hapattaa?

Kaalin hapatus on kaikkein tutuin juttu, mutta myös muiden kasvisten ja sienien hapatus onnistuu. Täytyy kuitenkin muistaa, että sienissä ei ole itsessään riittävästi sokereita maitohappokäymiseen, joten sienisäilykkeisiin pitää lisätä vähintään puolet kasviksia. Tämän lisäksi kotioloissa voi valmistaa hapanmaitotuotteita, kuten viiliä ja
jogurttia.

Miten hapansäilykkeitä valmistetaan?

Maitohappobakteerit vaativat tietyt olosuhteet, jotta ne pystyvät nopeasti muodostamaan maitohappoa. Vaaditaan tarpeeksi käymiskykyisiä sokereita, otollinen lämpötila, hapettomat olot ja hyvä hygienia. Tarvitaan noin ruokalusikallinen suolaa kiloa kohden, jotta säilyke ei ehdi pilaantumaan ennen kuin pH on riittävän alhainen. Käytettävien kasvisten on oltava laadultaan puhtaita. Multa ja muuten muhjuiset tai tummuneet osat on poistettava. Hapansäilykkeiden valmistus vaatii tekijältään osaamista. Hapankaalin valmistus sopii aloittelijalle parhaiten.

Mitä ovat hapanmaitotuotteet?

Hapanmaitotuotteet valmistetaan lisäämällä hapate pastöroituun maitoon tai kermaan. Valmistustavan perusteella hapanmaitotuotteet jaetaan 1. juotaviin (piimä), 2. Lusikoitaviin pakkauksessaan valmistettaviin (viilit), 3. Lusikoitaviin säiiössä sekoitettuihin (jogurtti) sekä 4. sellaisiin, jotka on valmistettu neste poistamalla (rahka).
Maitohappokäymisessä osa maidon sokerista, eli laktoosista häviää, minkä vuoksi hapanmaitotuotteet saattavat sopia laktoosi-intoleranteille paremmin kuin tavalliset maitotuotteet.

Miksi Keventäjän kannattaa syödä hapatettuja ruokia?

Terveen suolistomikrobiston ja toimivan painonhallinnan välillä on löydetty tutkimuksissa yhteys. Ylipainoisilla oletetaan olevan vähemmän hyviä suolistobakteereita ja enemmän ruuasta energiaa kahmivia ”huonoja” bakteereita. Hyviä bakteereita voi ruokkia nauttimalla hapatettuja ruokia. Tutkimusten mukaan hapanmaitotuotteet auttavat myös hillitsemään verenpainetta. Vaikka hapatetuilla kasviksilla ei kannatakaan korvata tuoreita kasviksia, C-vitamiini säilyy esimerkiksi hapankaalissa kohtalaisen hyvin. Kalsiumia hapanmaitotuotteet sisältävät suunnilleen yhtä paljon kuin tavallisetkin maitotuotteet.

Kokeile Keventäjien herkullisia hapatettuja reseptejä:

Krista Kupariharju

Krista Kupariharju, ruokatoimittaja

Krista valmistui vuonna 2008 kotitalousopettajaksi Helsingin Yliopistosta. Hän aloitti freelance-toimittajan työt jo ennen valmistumistaan ja profiloitui opintojen ollessa loppusuoralla vahvasti ruokaan. Alan lehtiin kirjoittamisen lisäksi tärkeää työkokemusta antoi pesti Huomenta Suomen aamukokkina.

  • Lihaton huhtikuu

    Lihaton lokakuu oli ja meni, mutta minä ryhdyin yhdessä mieheni kanssa lihattoman huhtikuun viettoon. Lue, kuinka kokeilu upposi entiseen kasvisyöjään ja vannoutuneeseen lihansyöjään. ”Kansanliike” Lihaton Lokakuu sai aikanaan alkunsa, kun Docventuresin studiovieras, Luonto-Liiton toiminnanjohtaja Leo...
  • Proteiini ja laihdutus – Paino kuriin proteiinitankkauksella?

    Protauksesta, eli proteiinitankkauksesta puhutaan joskus jopa painonhallinnan pelastuksena. Auttaako proteiinien ahmiminen laihduttamaan vai onko kyse pelkästä trendivillityksestä? Karppauksen rinnalla kohkataan nyt protauksesta, eli erityisen runsaasta proteiinien syömisestä. Moni hurahtaa proteiineihin, sillä hiilihydraattien välttely on ollut...
  • Urheilujuomat testissä – tarpeen vai turhake?

    Urheilujuomia mainostetaan kuntoilijoille, onpa suunnitteilla sitten Ranskan ympäriajo tai lönköttelylenkki koiran kanssa. Otin selvää, koska ja keille urheilujuomat ovat tarpeen ja kuinka hyvältä ne maistuvat. Dekstroosi, natriumsitraatti, kaliumfosfaatti, piidioksidi, sitruunahappo... Syntyykö näistä aineksista: MacGyverin käsissä...

Lue lisää


Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest