Onneksi yhä useampi muistaa, että kasvikset kuuluvat grilliritilälle siinä missä liha ja kalakin. Moni ei kuitenkaan välttämättä uskaltaudu latomaan hiillokseen tomaattia ja kesäkurpitsaa erikoisempia kasviksia. Kesäaikaan kasvisten valikoima on värikäs, joten kokeile rohkeasti uusiakin tuttavuuksia.
Grillaa kasvikset oikein
Raakoina
Suurin osa kasviksista kypsyy grillissä ilman esikypsennystä. Näitä kasviksia ovat muun muassa tomaatit, paprika ja kesäkurpitsa.
Esikeitettyinä tai kypsinä
Aivan kesän ensimmäiset pikkujuurekset voi grillata raakoinakin, mutta pääsääntöisesti perunat ja muut juurekset on keitettävä nopeasti ennen grillausta. Muista, että voit hyvin grillata myös tähteeksi jääneitä kypsiä perunoita tai juureksia.
Marinoituna
Grillattavat kasvikset kannattaa aina marinoida tai ainakin sivellä tilkalla öljyä. Marinointilientä on hyvä valella kasviksille myös grillauksen aikana. Marinoiminen on erittäin helppoa. Tarvitaan vain kolmea eri elementtiä: öljyä, jotakin hapokasta sekä mausteita. Käytä marinadeihin luovuutta. Esimerkiksi rooibostee, valkoviini ja sitruunankuori tuovat ihanaa makua.
Vierekkäin pujotettuina
Pujota kasvikset puu- tai metallivartaisiin vieri viereen, jotta ne eivät kuivu.
Foliossa
Folionyytteihin kannattaa pakata kaikki rauhallista kypsymistä arvostavat kasvikset. Samoin tuorejuustonokareet sekä maustevoi kaipaavat usein foliota, sillä muuten ne valuvat sulaessaan grilliin. Foliossa kypsyvät perinteisesti perunanpuolikkaat. Piristä perunoita lipstikka- tai korianteri”voilla”. Laita folioon rohkeasti myös kiinankaalia ja parsakaalia.
Lempeästi
Kasvisten grillaamisessa maltti on valttia. Kasvikset tulee aina grillata lempeästi, ei kiireessä kärventäen. Muista, että kasvikset on kätevä kypsentää myös muurikkapannulla.
Muista meidät
Sienet
Herkkusienet ovat grillien vakiovieras. Kokeile vaihteeksi isoja portobelloja, joilla on grillattavaksi soveltuva lakki. Siitakesienet voi hyvin grillata vartaissa. Mausta marinadi salvialla.
Varhaiskaali
Varhaiskaalin lohkot ovat herkullisia foliossa grillattuina. Sivele varhaiskaalilohkot korianteriöljyllä ja anna kypsyä pehmeiksi.
Sipulit
Sipulit grillataan usein kokonaisina vartaissa, isoimmat puolikkaina. Mitä isompi sipuli, sen kauemmin kypsyminen kestää. Sipulin uloin kerros saa
melkein mustua, sillä usein vasta silloin sisus on kypsä. Syödessä sipulista poistetaan tumma kuori. Esikeittäminen (nippusipuleita isommille sipuleille) jouduttaa kypsymistä. Sekoita sipuleille hunajainen marinadi ja tarjoa persiljasilpun ja saksanpähkinöiden kera.
Chilit
Paprikoiden tapaan voit grillata myös chilipaprikoita. Valitse melko suuria yksilöitä ja pistele ne toisiinsa kiinni puutikkuun, jotta ne eivät pääse puikahtamaan ritilöiden välistä. Toinen tapa on viiltää chileistä kanta pois niin, että se jää kuitenkin läpäksi kiinni chiliin. Täytä chilit tahnalla, jossa on ruohosipuli(kevyt)tuorejuustoa, kinkkusuikaleita ja/tai kylmäsavuporoa sekä valkosipulia. Siirrä chilit jääkaappiin vähintään puoleksi tunniksi, jotta täyte jähmettyy, eikä valu niin helposti grilliin. Grillaaa miedohkolla lämmöllä, chilejä käännellen ja juuston sulamista seuraten, tai suosiolla foliossa.
Fenkoli
Raaka fenkoli maistuu anikselta, mutta kypsyessään se pehmenee maultaan. Pelkkä sormisuola ja voi/öljy riittävät fenkolin maustajaksi. Kypsennä foliossa ja tarjoa tsatsikin kera.
Bataatti
Sivele (lyhyesti esikeitetyt) bataattilohkot/viipaleet cayennepippurilla maustetulla öljyllä ja grillaa kypsäksi. Myös kaneli ja jeera sopivat erinomaisesti grillibataattien maustajaksi.
Lanttu ja nauris
Koverra (varhais)nauriit ja täytä kuoppa esimerkiksi metsäsieni- tai savuporotuorejuustolla. Liitä puolikkaat yhteen. Pujota pehmeät kasvikset vartaaseen, sivele hieman öljyä pintaan ja grillaa kypsäksi. Kätke pitkän kypsennyksen vaativat sekä maustevoilla valeltut sisältävät yksilöt folioon.
Hedelmät
Persikat ja nektariinit ovat jo tuttu näky grillissä. Kokeile vaihteeksi grillata esimerkiksi banaaneja. Tee banaanin kylkeen viilto ja valuta sinne hieman makeaa thai chilikastiketta. Kääri alumiinifolioon ja anna kypsyä grillissä pehmeäksi. Tarjoa banaanien kanssa nokare kevytranskankermaa. Jalapenolla maustettu suklaakastike maistuu puolestaan au naturel grillattujen banaanien kera.
Kokeile seuraavia Keventäjien grillattavia kasvisherkkuja sekä kasvislisukkeita herkkujen kylkeen
- Hunajaiset inkiväärikasvikset 🔒 Keventäjien jäsenille
- Kasvisvartaat 🔒 Keventäjien jäsenille
- Grillivihannekset ja fetatahna 🔒 Keventäjien jäsenille
- Grillattua tofua ja kasviksia 🔒 Keventäjien jäsenille
- Grillatut vihreät parsat 🔒 Keventäjien jäsenille
- Bataattinyytit nuotion hiilloksella tai grillissä 🔒 Keventäjien jäsenille
- Oliivitahnalla täytetyt munakoisotaskut (sis.lihaa!) 🔒 Keventäjien jäsenille
- Grillatut tuoreet ananasviipaleet 🔒 Keventäjien jäsenille
- Coleslaw eli amerikkalainen kaalisalaatti 🔒 Keventäjien jäsenille
- Uunihummus 🔒 Keventäjien jäsenille
- Hedelmächutney 🔒 Keventäjien jäsenille
- Tomaattinen avokado-kermaviilidippi 🔒 Keventäjien jäsenille
Krista Kupariharju, ruokatoimittaja
Krista valmistui vuonna 2008 kotitalousopettajaksi Helsingin Yliopistosta. Hän aloitti freelance-toimittajan työt jo ennen valmistumistaan ja profiloitui opintojen ollessa loppusuoralla vahvasti ruokaan. Alan lehtiin kirjoittamisen lisäksi tärkeää työkokemusta antoi pesti Huomenta Suomen aamukokkina.
Kevään juhlien makeat herkut
Kevät on iloisten juhlien aikaa. Niissä keventäjänkin on lupa nauttia, elämäntaparemontti ei romutu juhlissa herkutteluun. Ihannetilanteessa emäntä on kuitenkin varannut noutopöytään myös kevyempiä vaihtoehtoja. Perinteisiä kaloripommeja ovat voi- ja lehtitaikinaleivonnaiset, paksut keksi-rasvaseospohjaiset juustokakut sekä erilaiset...Kulhollinen keveyttä
Keittoja suositellaan usein kilojen karistajille, eikä syyttä. Keitot ovat monessakin mielessä erinomaista ruokaa. Keitto pitää lämpimänä, mutta ennen kaikkea myös kylläisenä. Keitoista puhuttaessa liian monen keventäjän muistikuvissa kummittelevat takavuosien dieettiohjeiden mukaiset selleri-kaalikeitot, joita lusikoitiin vastahakoisesti...Keventäjä kermojen viidakossa
Suomalaisten ruokakauppojen hyllyillä komeilee valtava valikoima erilaisia kermoja ja kasvirasvavalmisteita. Paljouden keskellä keventäjän voi olla vaikea valita parasta. Perinteiset kermat Kerma valmistetaan erottamalla rasva maidosta. Kermaksi voidaan kutsua tuotetta, joka sisältää maitorasvaa vähintään 10 %...