Kasvikset valloittavat grillin

Krista Kupariharju, ruokatoimittaja

Onneksi yhä useampi muistaa, että kasvikset kuuluvat grilliritilälle siinä missä liha ja kalakin. Moni ei kuitenkaan välttämättä uskaltaudu latomaan hiillokseen tomaattia ja kesäkurpitsaa erikoisempia kasviksia. Kesäaikaan kasvisten valikoima on värikäs, joten kokeile rohkeasti uusiakin tuttavuuksia.

Grillaa kasvikset oikein

Raakoina

Suurin osa kasviksista kypsyy grillissä ilman esikypsennystä. Näitä kasviksia ovat muun muassa tomaatit, paprika ja kesäkurpitsa.

Esikeitettyinä tai kypsinä

Aivan kesän ensimmäiset pikkujuurekset voi grillata raakoinakin, mutta pääsääntöisesti perunat ja muut juurekset on keitettävä nopeasti ennen grillausta. Muista, että voit hyvin grillata myös tähteeksi jääneitä kypsiä perunoita tai juureksia.

Marinoituna

Grillattavat kasvikset kannattaa aina marinoida tai ainakin sivellä tilkalla öljyä. Marinointilientä on hyvä valella kasviksille myös grillauksen aikana. Marinoiminen on erittäin helppoa. Tarvitaan vain kolmea eri elementtiä: öljyä, jotakin hapokasta sekä mausteita. Käytä marinadeihin luovuutta. Esimerkiksi rooibostee, valkoviini ja sitruunankuori tuovat ihanaa makua.

Vierekkäin pujotettuina

Pujota kasvikset puu- tai metallivartaisiin vieri viereen, jotta ne eivät kuivu.

Foliossa

Folionyytteihin kannattaa pakata kaikki rauhallista kypsymistä arvostavat kasvikset. Samoin tuorejuustonokareet sekä maustevoi kaipaavat usein foliota, sillä muuten ne valuvat sulaessaan grilliin. Foliossa kypsyvät perinteisesti perunanpuolikkaat. Piristä perunoita lipstikka- tai korianteri”voilla”. Laita folioon rohkeasti myös kiinankaalia ja parsakaalia.

Lempeästi

Kasvisten grillaamisessa maltti on valttia. Kasvikset tulee aina grillata lempeästi, ei kiireessä kärventäen. Muista, että kasvikset on kätevä kypsentää myös muurikkapannulla.

Muista meidät

Sienet

Herkkusienet ovat grillien vakiovieras. Kokeile vaihteeksi isoja portobelloja, joilla on grillattavaksi soveltuva lakki. Siitakesienet voi hyvin grillata vartaissa. Mausta marinadi salvialla.

Varhaiskaali

Varhaiskaalin lohkot ovat herkullisia foliossa grillattuina. Sivele varhaiskaalilohkot korianteriöljyllä ja anna kypsyä pehmeiksi.

Sipulit

Sipulit grillataan usein kokonaisina vartaissa, isoimmat puolikkaina. Mitä isompi sipuli, sen kauemmin kypsyminen kestää. Sipulin uloin kerros saa

melkein mustua, sillä usein vasta silloin sisus on kypsä. Syödessä sipulista poistetaan tumma kuori. Esikeittäminen (nippusipuleita isommille sipuleille) jouduttaa kypsymistä. Sekoita sipuleille hunajainen marinadi ja tarjoa persiljasilpun ja saksanpähkinöiden kera.

Chilit

Paprikoiden tapaan voit grillata myös chilipaprikoita. Valitse melko suuria yksilöitä ja pistele ne toisiinsa kiinni puutikkuun, jotta ne eivät pääse puikahtamaan ritilöiden välistä. Toinen tapa on viiltää chileistä kanta pois niin, että se jää kuitenkin läpäksi kiinni chiliin. Täytä chilit tahnalla, jossa on ruohosipuli(kevyt)tuorejuustoa, kinkkusuikaleita ja/tai kylmäsavuporoa sekä valkosipulia. Siirrä chilit jääkaappiin vähintään puoleksi tunniksi, jotta täyte jähmettyy, eikä valu niin helposti grilliin. Grillaaa miedohkolla lämmöllä, chilejä käännellen ja juuston sulamista seuraten, tai suosiolla foliossa.

Fenkoli

Raaka fenkoli maistuu anikselta, mutta kypsyessään se pehmenee maultaan. Pelkkä sormisuola ja voi/öljy riittävät fenkolin maustajaksi. Kypsennä foliossa ja tarjoa tsatsikin kera.

Bataatti

Sivele (lyhyesti esikeitetyt) bataattilohkot/viipaleet cayennepippurilla maustetulla öljyllä ja grillaa kypsäksi. Myös kaneli ja jeera sopivat erinomaisesti grillibataattien maustajaksi.

Lanttu ja nauris

Koverra (varhais)nauriit ja täytä kuoppa esimerkiksi metsäsieni- tai savuporotuorejuustolla. Liitä puolikkaat yhteen. Pujota pehmeät kasvikset vartaaseen, sivele hieman öljyä pintaan ja grillaa kypsäksi. Kätke pitkän kypsennyksen vaativat sekä maustevoilla valeltut sisältävät yksilöt folioon.

Hedelmät

Persikat ja nektariinit ovat jo tuttu näky grillissä. Kokeile vaihteeksi grillata esimerkiksi banaaneja. Tee banaanin kylkeen viilto ja valuta sinne hieman makeaa thai chilikastiketta. Kääri alumiinifolioon ja anna kypsyä grillissä pehmeäksi. Tarjoa banaanien kanssa nokare kevytranskankermaa. Jalapenolla maustettu suklaakastike maistuu puolestaan au naturel grillattujen banaanien kera.

Kokeile seuraavia Keventäjien grillattavia kasvisherkkuja sekä kasvislisukkeita herkkujen kylkeen:

Krista Kupariharju

Krista Kupariharju, ruokatoimittaja

Krista valmistui vuonna 2008 kotitalousopettajaksi Helsingin Yliopistosta. Hän aloitti freelance-toimittajan työt jo ennen valmistumistaan ja profiloitui opintojen ollessa loppusuoralla vahvasti ruokaan. Alan lehtiin kirjoittamisen lisäksi tärkeää työkokemusta antoi pesti Huomenta Suomen aamukokkina.

  • Mausteista joulua!

    Kanelin, kardemumman, neilikan ja inkiväärin tuoksut virittävät meidät joulun odotukseen. Keventäjän kannalta mausteet ovat iloinen asia myös siitä syystä, että mausteinen ruoka ei houkuttele ylensyöntiin. Tuttujen mausteiden tuoksujen mukana joulu löytää koteihin. Perinteisten joulumausteiden historia...
  • Tuunaa joulun tähteet – näin loihdit kevyitä herkkuja!

    Jouluruokaa jää usein pyhistä paljon yli. Keventäjä on ikävän valinnan edessä miettiessään, joutuuko ahmimaan tähteet vain ruuan hävittämisen vuoksi. Luova tuunaa joulun tähteet uudenlaisiksi, kevyiksi herkuiksi. Joulupöydän antimiin paneudutaan ajoissa ja huolella. Menu suunnitellaan tarkkaan,...
  • Salaatit keventävät kesää

    Revi lautaselle erilaisia salaatinlehtiä ja lisää jotakin ruokaisaa, kuten vähärasvaista kinkkua, kanaa, papuja ja pähkinöitä. Tuoksuva ja tuhti salaatti on kokonainen ateria, mutta usein kevyt sellainen. Salaattien keveyden takaavat ennen kaikkea salaatinlehdet, jotka ovat 90-prosenttisesti...

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest