Kesän kevennetty klassikko: rapea raparperi-crumble

Kirjoittaja Mette K.

Kun kesä antaa ensimmäiset satonsa, on raparperin aika loistaa! Tämä hapan-suloinen varsi taipuu moneen, mutta yksi helpoimmista ja ihanimmista tavoista nauttia siitä on crumble – eli murupaistos. Tässä reseptissä klassinen herkku saa kevyemmän, Keventäjien arkeen sopivan muodon: vähemmän sokeria, enemmän kuitua ja runsaasti makua.

Lautasella pala raparperi-crumblea, jonka päällä nokare kermavaahtoa, taustalla näkyy paistosvuoka ja tarjoilulusikka.

Mikä tekee crumblesta niin vastustamattoman?

Crumble eli murupaistos hurmaa yksinkertaisuudellaan. Se yhdistää mehevän, makeahkon hedelmä- tai marjatäytteen ja rapean, voisen murupinnan. Ja mikä parasta – tämä jälkiruoka valmistuu ilman vatkaimia, taikinoita tai nostatusaineita. Riittää, että pilkot raparperit, sekoitat murun ja lykkäät paistoksen uuniin. Crumble on täydellinen tarjottava kahvihetkiin, kesäiltoihin tai vaikka viikonloppuaamun brunssille.

LUE MYÖS: Etkö tiedä miten hyödyntää raparperia? Katso vinkki

Kevennetty raparperi-crumble (4–6 annosta)

Ainekset täytteeseen:

  • n. 500 g raparperia (tuoreena tai pakasteena)

  • 1 rkl perunajauhoja

  • 2–3 rkl vaaleaa sokeria tai erytritolia

  • (1 tl vaniljajauhetta tai ripaus kanelia, halutessasi)

Muruseos:

  • 1,5 dl kaurahiutaleita

  • 1,5 dl täysjyvävehnäjauhoja tai mantelijauhoja

  • 1 rkl sokeria tai makeutusainetta

  • ½ tl kardemummaa tai kanelia (valinnainen)

  • 60 g margariinia tai rypsiöljyä

Lisäksi:

  • Tarjoiluun esim. maustamatonta jogurttia, rahkaa tai kasvipohjaista jogurttia

Valmistusohje:

  1. Valmistele raparperit.
    Pilko raparperit noin 1–2 cm paloiksi. Jos käytät pakastettuja, sulata ne ensin. Sekoita raparperipalat perunajauhojen ja makeutuksen kanssa. Lisää halutessasi kaneli tai vanilja. Levitä täyte uunivuoan pohjalle.

  2. Valmista muruseos.
    Mittaa kaikki kuivat ainekset kulhoon. Lisää margariini tai rypsiöljy ja nypi seos murumaiseksi. Halutessasi voit lisätä pienen tilkan vettä, jos haluat murusta hieman pehmeämpää.

  3. Kokoa paistos.
    Ripottele muruseos raparperin päälle. Paista 200 asteessa noin 25–30 minuuttia tai kunnes pinta on kauniin kullanruskea ja täyte kuplii reunoista.

  4. Tarjoilu.
    Anna jäähtyä hetki ja tarjoile sellaisenaan tai lusikallisella proteiinipitoista jogurttia tai rahkaa. Myös kauravispit tai maustamaton soijajogurtti sopivat täydellisesti kevennetyn jälkiruoan pariksi.

    Kokonainen uunivuoka, jossa on vaalealla muruseoksella kuorrutettu raparperipaistos. Vuoka valko-sininen, taustalla muutamia paloiteltuja raparperin pätkiä.

Miksi tämä resepti toimii myös keventäjälle?

Tässä paistoksessa perinteinen sokerin ja voin määrä on minimoitu. Kaurahiutaleet ja täysjyväjauhot lisäävät kuitua ja pitävät verensokerin tasaisempana. Valitsemalla proteiinipitoisen lisukkeen saat paistoksesta myös vatsaa täyttävämmän ja pidempään kylläisyyttä antavan jälkiruoan – ilman sokerihumalaa.

Vinkki!
Jos kaipaat lisää makeutta, ripaus steviaa tai lusikallinen vaahterasiirappia jogurtin joukkoon tekee ihmeitä. Ja jos raparperin happamuus tuntuu liian vahvalta, voit lisätä joukkoon pari makeaa omenaa tai muutaman mansikan.

Lisää variaatioita – vuoden ympäri

Crumble toimii vuodenajasta riippumatta. Tässä muutamia variaatioita:

  • Syksyllä: Vaihda raparperi omenaan ja lisää reilusti kanelia ja inkivääriä.

  • Kesällä: Yhdistä raparperi mansikoihin tai vadelmiin.

  • Talvella: Käytä pakastehedelmäsekoituksia tai säilöttyä päärynää ja mausta vaniljalla.

Kevyt mutta lohduttava – täydellinen yhdistelmä

Raparpericrumble on juuri sellainen jälkiruoka, joka tuo kesän lähelle, vaikka päivä olisi harmaa. Se on lempeän lohduttava mutta silti kepeä, raikas ja ravitseva. Kun haluat hemmotella itseäsi ilman turhaa sokerikuormaa, tämä resepti on juuri sinua varten.

Kokeile, tuunaa ja nauti – hyvällä omallatunnolla!

LUE MYÖS: Kolesteroli koholla? Kokeile tätä virkistävää raparperimehua

  • Laseihin annosteltua vaaleaa persikkavaahtoa tuoreilla persikanlohkoilla ja mintunlehdillä koristeltuna, puupöydällä.

    Kevyt persikkavaahto maistuu kahvin kanssa

    Kaipaatko jotakin makeaa, mutta kevyttä? Jälkiruokaa, joka sopii myös arkeen ja maistuu vaikkapa kahvihetkellä ystävien kanssa tai viikonlopun lounaalla? Persikkavaahto on juuri sellainen – herkullisen pehmeä ja kauniisti tarjottava jälkiruoka, joka saa pisteet sekä ulkonäöstä...
  • Sydänongelmia? Nyt on aika syödä raparperia!

    Raparperi on monelle tuttu kesäpihojen kasvi ja piirakan pääraaka-aine, mutta harva tietää, että sillä voi olla myös sydänterveyttä tukevia vaikutuksia. Tämä vaatimattoman näköinen varsikasvi sisältää yllättävän määrän ravintoaineita, jotka tekevät hyvää niin verisuonille, kolesteroliarvoille kuin...
  • Aamiais- tai iltapalapöydällä on kulhollinen chia-vanukasta koristeltuna banaanilla, mansikoilla, karhunvatukoilla ja kiivillä. Vierellä avokado, täysjyväleipää, appelsiini, viinirypäleitä ja lasillinen appelsiinimehua.

    Tällainen on hyvä iltapala

    Iltapala on monelle päivän rauhoittavin hetki – pieni pysähdys ennen nukkumaanmenoa. Se ei kuitenkaan ole vain tapa päättää päivä, vaan mahdollisuus tukea kehoa, unta ja palautumista. Hyvä iltapala ei ole pelkkä kevyt naposteltava, vaan täyttävä...
  • Laseihin annosteltua vaaleaa persikkavaahtoa tuoreilla persikanlohkoilla ja mintunlehdillä koristeltuna, puupöydällä.

    Kevyt persikkavaahto maistuu kahvin kanssa

    Kaipaatko jotakin makeaa, mutta kevyttä? Jälkiruokaa, joka sopii myös arkeen ja maistuu vaikkapa kahvihetkellä ystävien kanssa tai viikonlopun lounaalla? Persikkavaahto on juuri sellainen – herkullisen pehmeä ja kauniisti tarjottava jälkiruoka, joka saa pisteet sekä ulkonäöstä...
  • Sydänongelmia? Nyt on aika syödä raparperia!

    Raparperi on monelle tuttu kesäpihojen kasvi ja piirakan pääraaka-aine, mutta harva tietää, että sillä voi olla myös sydänterveyttä tukevia vaikutuksia. Tämä vaatimattoman näköinen varsikasvi sisältää yllättävän määrän ravintoaineita, jotka tekevät hyvää niin verisuonille, kolesteroliarvoille kuin...
  • Aamiais- tai iltapalapöydällä on kulhollinen chia-vanukasta koristeltuna banaanilla, mansikoilla, karhunvatukoilla ja kiivillä. Vierellä avokado, täysjyväleipää, appelsiini, viinirypäleitä ja lasillinen appelsiinimehua.

    Tällainen on hyvä iltapala

    Iltapala on monelle päivän rauhoittavin hetki – pieni pysähdys ennen nukkumaanmenoa. Se ei kuitenkaan ole vain tapa päättää päivä, vaan mahdollisuus tukea kehoa, unta ja palautumista. Hyvä iltapala ei ole pelkkä kevyt naposteltava, vaan täyttävä...

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest

Kaksi lasillista vaaleanpunaista mustaherukkasmoothieta juomapillien kanssa puualustalla, taustalla kulhollinen mustaherukoita.Laseihin annosteltua vaaleaa persikkavaahtoa tuoreilla persikanlohkoilla ja mintunlehdillä koristeltuna, puupöydällä.