Kevään juhlat pienellä panostuksella

Juhliin ei kannata lähteä nälkäisenä. Nauti ennen lähtöä kotona vaikka rasvattomalla leikkeleellä ja kasviksilla päällystetty ruisleipä ja lasi ravatonta piimää tai maitoa. Silloin pystyt hallitsemaan juhlapöydän herkut paremmin. Kun haluat maistaa useampia lajeja pöydän antimista, ota pieniä annoksia.  Suosi kevyitä salaatteja, kasviksia, hedelmiä ja marjoja. Pikkupulla tai viipale pullaa on usein kevyempi vaihtoehto kuin kuivat kakut ja pikkuleivät. Täyte- ja voileipäkakustakin riittää pieni pala maisteluun ja emännän kehumiseen. Syö hitaasti ja seurustele paljon!

Juhlien järjestäminen

Kun valmistelet itse juhlaa, suosi kevyitä vaihtoehtoja. Keventäjien hausta löydät vaihtoehtoja kevyempään tarjoiluun kuten monenlaisia täytekakkureseptejä, suolaisia ja makeita piirakkaohjeita, erilaisia salaatteja, kalamureketta, paahtopaistia ym.

Järjestä juhlat omien voimavarojesi mukaan. Puolikuollut emäntä ja isäntä ei vieraita ilahduta. Voit valmistaa monet leivonnaiset etukäteen ja pakastaa ne. Naapuriapu on paikallaan, jos tarvitaan lisää astioita, tuoleja tms. tai tiskausapua.

Kun vieraat tulevat kaukaa, voit tarjota heille esim. hyvää keittoa ja paikallista leipää.  Jälkiruuaksi sopii mehevä, marjaisa tai/ja hedelmäinen täytekakku tai piirakka. Tuoreet tuonti-mansikat ja jäätelö on helppo vaihtoehto. Keventäjälle riittää pelkät mansikat.

Juhlien järjestäminen onnistuu myös jakamalla töitä suvun tai ystävien kesken. Sukulaistyttöni valmistujaisjuhlat onnistuivat viime keväänä hyvin, vaikka ne järjestettiin aika extempore eikä edes omassa kodissa. Vieraita saapui ympäri Suomea ja paikka valittiin sen mukaan mihin useimmilla oli helppo saapua. Muutama sukulainen toi tullessaan tarjottavat ja niin pöytä saatiin herkulliseksi pienellä työpanoksella.

Kylmät tarjottavat mahtuivat puolitoistametriselle työpöydälle ja lämpimät ruuat olivat tarjolla retrokattiloissa lieden päällä. Osa tarjoiluastioista oli kertakäyttöisiä metallin värisiä vateja ja ruokailu onnistui loistavasti tukevilta kertakäyttölautasiltakin. Tarjolla oli hyvää ruisleipää, salaattia ja muita kasviksia, pieniä lihapullia ja pieniä piiraita. Kalavaihtoehtoja olivat  Turun torilta ja hallista ostetut savukala, sipulisilli ja yrttisilakat.  Kalojen ja muiden ruokien kanssa maistuivat uudet perunat.

Juhlan päähenkilön kunniaksi kohotimme aluksi lasilliset  kuohuvaa tai Pommacia ja ruokajuomina olivat kivennäisvesi, maito ja piimä. Kahvin kanssa maistelimme runsailla mansikoilla höystettyä kakkua. Vieraita oli yli kaksikymmentä ja tunnelma oli iloinen ja mukava, ruoka maistui ja kaikki viihtyivät loistavasti, vaikka juhlaan ei oltu satsattu hirveästi aikaa ja voimavaroja.

 

Juhlareseptejä:

Syö hitaasti ja seurustele paljon
Kun valmistelet itse juhlaa, suosi kevyitä vaihtoehtoja. Järjestä juhlat omien voimavarojesi mukaan, sillä puolikuollut emäntä ja/tai isäntä ei vieraita ilahduta.

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest