Ohjeita ruokien punnitukseen ja mittaukseen

Jotta ruokapäiväkirja on mahdollisimman totuudenmukainen, on tärkeää, että ruuan tai juoman määrä arvioidaan oikein. Raaka-aineiden punnitseminen tapahtuu pääsääntöisesti raaoista/kypsentämättömistä tuotteista, ellei toisin mainita.

Tarkin menetelmä on punnita syöty ruoka tai juoma. Tämä ei useinkaan ole mahdollista ja siksi arviointiin käytetään muita menetelmiä kuten tilavuusmittoja (desilitra, teelusikka jne.) tai kappalemääriä (1 viipale juustoa, 1 pieni pulla). Nämä viimeksi mainitut ovat kuitenkin selvästi epätarkempia menetelmiä.

Kun valmistat ruokaa, raaka-aineet ovat aina raakoja ellei toisin mainita. Kun teet omia reseptejä tai merkitset syömiäsi ruokia päiväkirjaan, löydät myös kypsistä tuotteista laskettuja arvoja eli esim. jauheliha paistettu, makaroni keitinvedessä suolaa, peruna keitetty kuorittuna keitinvesi suolaton jne. eli jos on merkintä keitinvedessä suolaa, ei suolaa tms. ruoan kaloriarvo on ilmoitettu kypsästä raaka-aineesta. Kaikki Keventäjien reseptien raaka-aineet ovat raakoja, kypsentämättömiä ellei ole muuta mainintaa.

Alla on pieni taulukko yleisempien ruokien annoksista, niin grammoina kuin tilavuuksinakin.

Ruoka Tarjoiluannos (g) Kappalepaino (g) Tilavuus (g)
  Keskikoko Keskikoko 1dl 1rkl
Kasvikset
Keitetty peruna 180 60    
Paistetut perunat 200   55  
Perunasose 200   85  
Kermaperunat 225   100  
Vihersalaatti 125   40  
Porkkanaraaste 80   40  
Sienisalaatti 60   40  
Ruokalajit
Keitto (lautasellinen) 350   100  
Lasagne 300   120  
Pizza (pyöreä, ravintola) 500      
Pizza (pyöreä, eines) 175 320    
Kiusaukset 300   95  
Lihapulla 120 15    
Viljatuotteet
Aamiaishiutale 30   13  
Mysli 25   40 6
Muromysli     50 7,5
Kaurahiutaleet     40 6
4-viljan hiutaleet     30 4,5
Riisi (pitkäjyväinen, raaka) 50   85 12,5
Riisi (pitkäjyväinen, kypsä) 150   80 12
Täysjyväriisi (raaka)     80 12
Makaroni (raaka) 70   55 7,5
Makaroni (keitetty) 175   65 11
Hapankorppu   6    
Näkkäri   15    
Jälkiuunileipä (pala 1/8 reikäleivästä)   35    
Sämpylä (kotitekoinen)   50    
Sämpylä (pitkulainen)   50    
Ranskanleipäviipale   25    
Patonki 10 cm   60    
Paahtoleipä (tavallinen, vehnä)   20    
Annoskoko ja punnitseminen antavat tarkimman tuloksen!
Jotta ruokapäiväkirja on mahdollisimman totuudenmukainen, on tärkeää, että ruuan tai juoman määrä arvioidaan oikein. Tässä artikkelissa taulukko yleisempien ruokien annoksista, niin grammoina kuin tilavuuksinakin.

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest