Ravitsevaa ja vähäkalorista – lisää nämä maukkaat raaka-aineet ruokavalioosi

Seuraavat raaka-aineet ovat luonnollisesti erittäin vähäkalorisia, mutta samalla todella ravitsevia. Näitä raaka-aineita on helppo lisätä erilaisiin ruokiin, ja kaiken lisäksi ne myös maistuvat herkullisilta.

Kaali

Kaali on uskomattoman ravitseva kasvis. Se sisältää useita vitamiineja ja kivennäisaineita, kuten C-vitamiinia ja kalsiumia. Kaali on myös erinomainen kuidun ja antioksidanttien lähde. Ei ole siis ihme, että lehtikaali on noussut superfoodien listalle. Kaali sopii täydellisesti lisukkeeksi tai salaatin joukkoon. Sadassa grammassa kaalia on noin 40 kaloria. Kokeile myös monipuolista lehtikaalia salaatteihin, pestokastikkeeseen ja vaikka patoihin ja keittoihin.

Rucola

Rucola on toinen lehtivihannes, joka sisältää lähes kaikkia vitamiineja ja kivennäisaineita. Erityisen paljon rucolassa on A-, K-ja C-vitamiineja. On tutkittu, että rucolasta saattaa olla hyötyä myös pitkäkestoisessa urheilusuorituksissa. Sata grammaa rucolaa sisältää vain 25 kaloria, joten se on täydellinen pohja erilaisille salaateille.

Porkkanat

Porkkanat sopivat makeutensa puolesta erinomaisesti laihduttajan ruokavalioon. Porkkanat ovat melko makeita, ja niitä voidaan tarjota niin lämpimänä kuin raakanakin. Ne sopivat hyvin esimerkiksi välipaloiksi, sillä ne kulkevat kätevästi mukana. Porkkanoissa on runsaasti C-vitamiinia ja useampia B-vitamiineja, ja lisäksi ne sisältävät huomattavan määrän kaliumia ja mangaania. Yksi porkkana sisältää noin 30 kaloria.

Broilerin rinta

Vähärasvainen broilerin rintafile on vähäkalorinen proteiinin lähde. Broileri sisältää proteiinin lisäksi solujen aineenvaihdunnalle tärkeää niasiinia, tulehduksia ehkäisevää seleeniä ja verelle tärkeää B12-vitamiinia. Sata grammaa broileria sisältää vain noin 100 kaloria.

Mansikat

Kuka tarvitsisi sokerisia ja kermaisia jälkiruokia kun voi saada ihania mansikoita? Mansikat tyydyttävät hyvin makeanhimon, ja sopivat sen vuoksi erityisesti laihduttajan ruokavalioon. Sadassa grammassa tuoreita mansikoita on vain 50 kaloria. Mansikat ovat myös täynnä C-vitamiinia, kuitua ja potassiumia. Tarjoile mansikoita jälkiruokana, salaatissa tai syö aamupalalla jogurtin seurana.

Merenelävät

Merenelävissä on yleisesti vähemmän kaloreita kuin lihassa tai kanassa. Esimerkiksi kampasimpukat ovat täynnä proteiinia, mineraaleja ja B12-vitamiinia. Kaksi kampasimpukkaa sisältää kuitenkin vain 25 kaloria.

Ravut ovat myös hyvin proteiinipitoisia, mutta sisältävät vain 70 kaloria sataa grammaa kohden. Lisäksi ravut sisältävät broilerinlihan tavoin seleeniä, niasiinia ja B12-vitamiinia. Rapuja on helppo lisätä erilaisiin salaatteihin ja lämpimiin ruokiin.

Klementiinit

Klementiinit ovat sopivan kokoisia, helposti kuorittavia hedelmiä, jotka kulkevat mukana missä vain. Lisäksi ne ovat todella maukkaita ja sisältävät paljon C-vitamiinia ja kuitua. Yksi klementiini sisältää vain 35 kaloria. Klementiinit sopivat täydellisesti iltapäivän välipalaksi tai terveelliselle aamiaiselle.

Retiisit

Retiisit ovat uskomattoman vähäkalorisia, sillä yksi retiisi sisältää vain noin yhden kalorin. Tämä kasvis tuo rapeaa koostumusta ja pippurista makua salaatteihin, mutta se sopii hyvin myös dippilautaselle. Kokeile tarjoilla retiisiä esimerkiksi hummuksen kera. Vaikka retiisi on lähes kaloriton herkku, se on kuitenkin hyvä C-vitamiinin ja sinkin lähde.

Kesäkurpitsa

Kesäkurpitsa on todella monipuolinen vihannes, joka sopii hyvin lisukkeeksi sekä lämpimiin ja kylmiin ruokiin. Kesäkurpitsaa voi myös syödä sellaisenaan. Kesäkurpitsa sisältää paljon kuituja ja kaliumia, mutta sadassa grammassa kesäkurpitsaa on vain 15 kaloria.

Tomaatit

Tomaateissa on erityisen korkea A- ja C-vitamiinipitoisuus. Lisäksi ne sisältävät paljon mineraaleja ja kuituja. Tomaatti on todella laihduttajaystävällistä ruokaa, sillä yksi tomaatti sisältää vain 35 kaloria, mutta on käytettävyydeltään erittäin monipuolinen. Kirsikkatomaatit sopivat hyvin naposteluun, tomaattiviipaleet puolestaan leivän päälle ja lämpimiin ruokiin.

Sienet

Syksyn sienet ovat mahtavia raaka-aineita ruoanlaittoon! Sienilaatuja löytyy useita, mutta ravintoarvoiltaan ne ovat lähes samanlaisia. Poikkeuksena kantarelli, joka sisältää poikkeuksellisen paljon D-vitamiinia. Yleisesti sienet ovat hyviä kuidun, mineraalien ja B-vitamiinien lähteitä. Sieniä voi lisätä monipuolisesti niin lämpimiin ruokiin kuin salaatteihinkin. Sata grammaa herkkusieniä sisältää vain 20 kilokaloria.

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest