Oletko väsynyt, vaikka nukut tarpeeksi? Tuntuuko, että energiaa ei riitä päivän askareisiin? Syynä voi olla matala ferritiinitaso. Ferritiini kertoo kehosi rautavarastoista, ja sen tasapaino on tärkeä jaksamisen kannalta. Mutta mitä ferritiini oikeastaan on ja miten voit huolehtia sen tasosta?
Mitä ferritiini on?
Ferritiini on proteiini, joka varastoi rautaa elimistössäsi ja vapauttaa sitä tarpeen mukaan. Raudalla on tärkeä tehtävä, sillä se auttaa kuljettamaan happea verenkierron kautta lihaksiin ja elimiin. Matala ferritiinitaso tarkoittaa, että kehosi rautavarastot ovat pienentyneet, mikä voi johtaa raudanpuuteanemiaan. Tämä voi näkyä väsymyksenä, heikentyneenä jaksamisena ja keskittymiskyvyn puutteena.
Mistä matala ferritiinitaso johtuu?
Matala ferritiini voi johtua useista syistä. Yleisiä syitä ovat esimerkiksi:
- Rautapuutteinen ruokavalio : Jos ruokavaliossa on liian vähän raudanlähteitä, kuten lihaa, kalaa, kananmunia tai palkokasveja, voi keho kärsiä raudanpuutteesta.
- Runsaat kuukautiset: Naisilla kuukautisten aikainen verenhukka voi vähentää rautavarastoja.
- Raskaus: Raskaus lisää kehon raudantarvetta, ja matala ferritiini voi olla ongelma odottaville äideille.
- Runsas liikunta: Erityisesti kestävyysurheilijoilla ja aktiiviliikkujilla voi esiintyä raudanpuutetta, sillä keho tarvitsee enemmän rautaa.
Ferritiini ja painonhallinta
Matala ferritiinitaso voi vaikuttaa myös painonhallintaan. Raudanpuutteen aiheuttama väsymys voi johtaa liikunnan vähentymiseen ja aineenvaihdunnan hidastumiseen. Lisäksi raudanpuute voi vaikuttaa ruokahaluun, mikä voi puolestaan vaikeuttaa terveellistä syömistä.
Miten nostaa ferritiinitasoa ruokavaliolla?
Hyvä uutinen on, että ferritiinitasojen nostaminen onnistuu usein ruokavalion avulla. Tässä muutamia vinkkejä, joilla voit parantaa rautapitoisuutta ruokavaliossasi:
- Syö rautapitoista ruokaa
Parhaat raudanlähteet ovat punainen liha, sisäelimet (kuten maksa), kana, kala, kananmunat sekä kasvikunnan tuotteista pavut, linssit ja pinaatti. - Lisää C-vitamiinia
C-vitamiini auttaa parantamaan kasviperäisen raudan imeytymistä. Syö rautapitoisten ruokien kanssa esimerkiksi sitrushedelmiä, paprikaa tai marjoja. - Vältä raudan imeytymistä estäviä aineita
Kahvi, tee ja maitotuotteet voivat estää raudan imeytymistä, joten vältä niitä heti rautapitoisen aterian yhteydessä. - Kokeile rautalisää tarpeen mukaan
Jos ruokavalio ei riitä nostamaan ferritiinitasoa, voi rautalisä auttaa. Rautalisän käyttö kannattaa kuitenkin aloittaa vain lääkärin ohjeistuksella.
Milloin kannattaa tarkistaa ferritiinitasot?
Jos tunnet jatkuvaa väsymystä, heikotusta, kylmyyden tunnetta tai päänsärkyjä, on hyvä keskustella lääkärin kanssa ja mahdollisesti tarkistaa ferritiinitasot verikokeella. Erityisesti naisilla, urheilijoilla ja kasvissyöjillä matalat ferritiinitasot voivat olla yleisempiä.
Miksi Keventäjien ravintosuositukset eivät täysin vastaa kansallisia ravitsemussuosituksia?
Marraskuun lopulla julkaistavat uudet ravitsemussuositukset tuovat ihmisten lautasille muun muassa entistä enemmän kasviksia, palkokasveja ja täysjyväviljaa. Keventäjien on hyvä tiedostaa, että palvelun ravintosuositukset eroavat monilta osin kansallisista ravitsemussuosituksista, vaikka niissä onkin huomattavia yhtäläisyyksiä. Tämä johtuu...Tämä on kuntosalin tehokkain laite painonpudotukseen
Tutkijat ovat havainneet, että juoksumattoharjoituksissa rasvaa palaa enemmän esimerkiksi crosstrainer- ja soutulaitteisiin verrattuna. Mutta miksi juoksumatto on niin tehokas painonpudotukseen? Juoksumaton tehokkuus perustuu siihen, että se treenaa suuria lihasryhmiä alavartalossa, kuten reisiä ja pakaroita. Koska...Aamuinen venyttelyrutiini parantaa liikkuvuutta ja vähentää kipuja - tee tämä heti herättyäsi!
Monet meistä istuvat nyt tavallista enemmän, mikä voi aiheuttaa jäykkyyttä ja kipuja kehossa. Hyvä uutinen on, että näitä kiputiloja voi estää helpolla venyttelyrutiinilla. Istuva elämäntapa rasittaa erityisesti selkää, niskaa ja lantiota, mikä voi johtaa kipuihin...