Veren suuri kolesterolipitoisuus lisää kolesterolin kertymistä valtimoiden seinämiin ja edistää verisuonten kalkkeutumista. Kohonnut veren kolesteroli onkin yksi sydän- ja verisuonisairauksien riskitekijä. Erityisesti se lisää sepelvaltimosairauden riskiä.
Veren kolesteroli arvoihin vaikuttavat sekä perimä että elämäntavat. Karkeasti veren kolesteroli jaetaan HDL ”hyvään” ja LDL ”pahaan” kolesteroliin ja yleisesti kokonaiskolesterolin sijaan nykyään tarkkaillaan näiden kahden suhdetta. Kuten lisänimistä voidaan päätellä, LDL-kolesteroli lisää verisuonten kalkkeutumista kun taas HDL vie haitallista kolesterolia pois.
Tavoiteltavia arvoja:
Kokonaiskolesteroli alle 5,0 mmol/l*
LDL-kolesteroli alle 3,0 mmol/l**
HDL-kolesteroli yli 1,0 mmol/l
Triglyseridit alle 2,0 mmol/l
* alle 4,5 mmol/l, jos on valtimotauti tai sen vaaratekijöitä
** alle 2,5 mmol/l, jos on valtimotauti tai sen vaaratekijöitä
Veren kolesteroli- ja rasva-arvoihin vaikuttavat elämäntapatekijät ja niiden vaikutussuunta
Elintapa | + = kohottaa pitoisuutta – = laskee pitoisuutta |
Kova eli tyydyttynyt rasva | + veren kokonaiskolesteroli + LDL-kolesteroli |
Pehmeä eli tyydyttymätön rasva | – veren kokonaiskolesteroli – LDL-kolesteroli |
Laihduttaminen ja riittävä ja säännöllinen liikunta | – veren kokonaiskolesteroli + HDL-kolesteroli |
Kuitu, liukoinen | – kokonaiskolesteroli – LDL-kolesteroli |
Kasvistanolit ja -sterolit | – kokonaiskolesteroli – LDL-kolesteroli |
Alkoholi | < 2 annosta/vrk + HDL-kolesteroli – LDL-kolesteroli > 2 annosta/vrk + triglyseridi |
Trans-rasvahapot | + veren kokonaiskolesteroli + LDL-kolesteroli |
Sokeri, makeiset ja sokeripitoiset ruoat | + triglyseridi |
Lähde: Suomen Sydänliitto