Metabolinen oireyhtymä joka kolmannella suomalaisella – tämä kasvattaa riskiä

Sairaalahoitoa vaativat infektiosairaudet saattavat suurentaa lapsen riskiä sairastua metaboliseen oireyhtymään aikuisena.

Pediatrics-lehden julkaisemat tulokset osoittavat, että alle viisivuotiaana sairaalahoitoa vaativan infektion sairastaneet ovat aikuisena lihavia noin puolitoista kertaa todennäköisemmin kuin muut lapset. Heille kehittyy myös muita todennäköisemmin metabolinen oireyhtymä. Yhteys on sitä voimakkaampi mitä useampia infektioita lapsi sairastaa.

Tulokset ovat mielenkiintoisia, sillä aiemmissa tutkimuksissa on löydetty myös yhteys lihavuuden ja varhaislapsuudessa syötyjen antibioottikuurien väliltä. Antibiooteilla hoidetaan infektiosairauksia, joten on mahdollista, että osa nyt saaduista tuloksista selittyy antibioottien vaikutuksilla.

Tutkimuksessa tarkasteltiin 1 400 suomalaista 30–-45 -vuotiasta, joiden terveystietoja on kerätty lapsuudesta saakka.

Metabolinen oireyhtymä tarkoittaa tilaa, jossa yhdistyvät vyötärölihavuus, poikkeava glukoosi- ja rasva-aineenvaihdunta sekä kohonnut verenpaine. Siihen liittyy suurentunut sydän- ja verisuonisairauksien, tyypin 2 diabeteksen ja yleisen kuolleisuuden riski. Metabolista oireyhtymää potee joka kolmas keski-ikäinen suomalainen.

Lähde: Uutispalvelu Duodecim

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest