Kohtaan vastaanotollani yhä useammin ihmisiä, joilla on pitkään jatkuneita vatsaoireita (turvotus, ilmavaivat, ummetus, ripuli tai näiden sekoitus). Koska vatsan vointi vaikuttaa kokonaisvaltaisesti hyvinvointiin, kannattaa vatsavaivat selvittää ja etsiä aktiivisesti ratkaisua ongelmaan. Mitään täsmälääkettä ei ole, mutta usein oireita voidaan helpottaa ja jopa kokonaan poistaa.

Kun vatsaoireet ovat jatkuneet pitkään, on ensin syytä kääntyä lääkärin puoleen ja tutkia, onko kyseessä mahdollisesti jokin elimellinen vaiva. Esimerkiksi keliakia, Crohnin tauti, Colittis ulserosa tai syöpä ovat sairauksia, jotka voidaan todeta melko helposti. Kun vakavat sairaudet on pois suljettu, jäljelle jäävät toiminnalliset vatsavaivat.

Laktoosi-intoleranssista kärsii arviolta 17 % väestöstä. Laktoosin sietoa voi itse testata ja useimmissa tapauksissa oireisiin saa helpotusta välttämällä laktoosia sisältäviä tuotteita. Usein puhutaan myös ärtyvästä paksusuolesta, ja vaikka oireiden syynä ei ole mikään vakava sairaus, ovat oireet silti kiusallisia, heikentävät elämänlaatua ja aiheuttavat turhaa tuskaa. Tässä tapauksessa hoito-ohjeeksi saatetaan antaa, että kaikkea saa syödä oman sietokyvyn mukaan ja tulee välttää oireiden aiheuttajaa. Näin ympäripyöreä hoito-ohje on usein potilaan kannalta melko turhauttava. Hän saattaakin kokea, ettei häntä oteta tosissaan ja jää melko yksin vaivojensa kanssa.

Ärtyvä suoli – oireyhtymä on melko yleinen vaiva

Kun vatsaoireiden syynä ei ole elimellinen sairaus, puhutaan usein toiminnallisista vatsavaivoista tai ärtyvän suolen -oireyhtymästä (Irritable Bowel Syndrome eli IBS). Oireyhtymä on melko huonosti tunnettu ja varsinaista hoitoa ei ole. Arviolta 10-20 % väestöstä kärsii IBS oireista ja niiden voimakkuus vaihtelee yksilöstä toiseen. Tyypillisiä oireita ovat ripuli, ummetus, kaasunmuodostus, kipu ja turvotus. Joillakin oireet ovat niin voimakkaat, että ne vaikuttavat merkittävästi elämänlaatuun. Syyt IBS-oireisiin ovat moninaiset, mutta usein ruokavaliolla on oma tärkeä merkityksensä. Ärtyvän suolen -oireyhtymää ei voida parantaa, mutta oireita voidaan lievittää. Tutkimusnäyttöä on, että oireita lisää paksusuolessa fermentoituvat lyhytketjuiset hiilihydraatit ns. FODMAP-hiilihydraatit. Oireita voidaankin lievittää vähentämällä näiden käyttöä.

FODMAP-hiilihydraatteja sisältävät muun muassa:

 • fruktoosi, sorbitoli, ksylitoli, laktoosi (esim. makeiset, purukumit, mehut, maidot)
 • prebiootit (esim. oligosakkaridit ja inuliini, joita on mm. kevyt- ja ”terveysjogurteissa”)
 • pulla, valkoinen leipä, keksit, ruisleipä
 • paprika, lanttu, kaalit, sipuli, purjo, parsa, sienet, pavut
 • omena, päärynä, luumut, vesimeloni, rusinat
 • keinotekoiset makeutusaineet (kuten aspartaami, sakariini, syklamaatti, asesulfaami K, neohesperidiini ja taumatiini)
 • hunaja

Jotkut voivat myös saada oireita valmisruuissa usein käytetystä aromivahventeesta (E620-633). Vatsaoireita pahentavat myös liian pitkät ateriavälit, jolloin nälässä tulee helposti ahmittua ja syötyä kerralla liian suuri annos. Huonosti pureskeltu ruoka sulaa heikosti ja nopeasti hotkitun ruuan mukana suolistoon tulee myös ilmaa. Vatsaoireiden selvittelyssä on hyvä muistaa, että oireita aiheuttavat myös stressi, lääkkeet ja muut elämäntavat.

Ohjeita vatsaystävälliseen ruokavalioon

Mikään täsmälääke, jogurtti tai ”ihmepilleri” ei yksin auta vatsaoireisiin. On tärkeää, että perusruokavalio on kunnossa. Oireet ja niiden aiheuttajat ovat yksilöllisiä, mutta usein yhteisiä tekijöitä löytyy. Olen tähän koonnut vinkit ns. vatsaystävälliseen ruokavalioon. Kun haluat selvittää oireiden syytä, aloita karsimalla selvästi oireita aiheuttavat ruoka-aineet pariksi viikoksi pois ja kokeile sitten uudelleen niiden sopivuutta. Jos tuntuu, että kaikki ruoka-aineet aiheuttavat oireita, voit kokeilla ruokavaliota, jossa on mahdollisimman vähän tyypillisesti vatsaoireita aiheuttavia ruoka-aineita. Kummassakin tapauksessa voit parin viikon jälkeen kokeilla mitä ja miten paljon siedät pois jätettyjä ruoka-aineita. Huom! Tee kokeilut yksi ruoka-aine kerrallaan!

 • Viljatuotteista suosi kauraa ja riisiä. Jos oireet ovat todella pahat, käytä ensin vain vaaleaa riisiä. Puurot sopivat paremmin kuin leipä, näkkileipä taas paremmin kuin tuore. Jotkut sietävät ruisnäkkileipää, mutta herkimmät valitsevat gluteenittoman näkkärin. Kaurapuuron lisäksi saatavilla on vain kauraa sisältävää leipää (esim. EHO:n Kaura100).
 • Syö kasvikset ja juurekset pääasiassa kypsänä (keitettynä, höyrytettynä). Vältä kokonaan paprikaa, lanttua, kaaleja, sipulia, purjoa, parsaa, sieniä ja papuja.
 • Marjat ja hedelmistä sitrushedelmät ja ananas eivät yleensä aiheuta oireita. Vältä erityisesti omenaa, päärynää, luumua ja viinirypäleitä tuoreena. Voit käyttää säilykehedelmiä (ei lisättyä sokeria) ja lasten hedelmäsoseita. Kuivatut hedelmät, erityisesti rusinat, aiheuttavat useimmille oireita.
 • Suosi hapatettuja, makeuttamattomia ja laktoosittomia maitotaloustuotteita (jogurtti, viili, piimä, rahka, raejuusto).
 • Tutkaile: natriumglutamaatin (E620-633), keinotekoisten makeutusaineiden, hiilihapollisten juomien, sokerin, runsaan kahvin tai alkoholin käyttöä.
 • Vältä runsasrasvaisia, mausteisia ja käristettyjä ruokia.
 • Syö säännöllisesti 3-4 h välein rauhallisesti ja muista pureskella ruoka kunnolla.
 • Juo vettä 1,5-2 litraa päivittäin. Osan vedestä voit korvata vihreällä tai valkoisella teellä.
 • Kävele rauhallisesti joka päivä puoli tuntia.
 • Käänny asiantuntijan puoleen, jos tuntuu, ettet yksin osaa selvittää vatsaoireiden syytä.

Anette Palssa

Anette Palssa, laillistettu ravitsemusterapeutti

Anette Palssa on laillistettu ravitsemusterapeutti ja monille suomalaisille mediasta tuttu kasvo. Hän on myös kirjoittanut useita kirjoja ravitsemuksesta ja toiminut asiantuntijana erilaisissa tehtävissä. Anette toimi Keventäjien ravitsemusasiantuntijana vuosina 2006-2015

 • Aikuisen naisen kevennys

  Painonhallinta vaikeutuu iän myötä kun aineenvaihdunta hidastuu ja energiankulutus pienenee. Liikunta onkin tärkeää hyvän fyysisen kunnon säilyttämiseksi. Myös ravintotottumuksia kannattaa tarkistaa. Tiedetään, että iän myötä painohallinta vaikeutuu. Aiemmin helposti hoikkina pysyneetkin huomaavat, että eläkeikää lähestyessä...
 • Miksi ruokapäiväkirjaa kannattaa täyttää?

  Keventäjien keskeinen työkalu on ruokapäiväkirja. Sen avulla voi seurata syömisiään, miten paljon ruoasta saa energiaa, rasvoja, proteiinia tai vaikka kasviksia. Ruokapäiväkirjan pitäminen voi olla hyvin oivalluttavaa tai hyvin orjuuttavaa, riippuen miten kirjanpitoon suhtautuu ja miten...
 • Ensimmäinen askel kohti hyvinvointia

  Kysyn usein asiakkailta, miksi he eivät ole onnistuneet painonhallinnassa. Useimmat sanovat perimmäiseksi syyksi itsekurin puutteen ja sen, että laihduttaminen on aina ollut jossain määrin kuuri, joka alkaa ja päättyy. Tarvitaanko hyvinvointiin itsekuria? Painonhallinnassa onnistuneet eivät...

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest