Haaveiletko perheenlisäyksestä? Terveellisellä ruokavalio vaikuttaa jo ennen raskautta

Äidin terveellinen ruokavalio ennen raskautta voi yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan pienentää joidenkin synnynnäisten sydämen epämuodostumien vaaraa. Yhteys ei ole kovin voimakas, mutta pienetkin vaikutukset ovat tervetulleita, tutkijat kirjoittavat.

Tulokset julkaistiin Archives of Disease in Childhood -lehdessä, ja niiden perusteella terveellistä ruokavaliota noudattavien lapsilla on noin 40 prosenttia harvemmin Fallot’n tetralogiaa, joka on erilaisten synnynnäisten sydänvikojen yhdistelmä, sekä noin 20 prosenttia harvemmin sydämen eteisten väliseinän puutoksia. Vertailukohtana olivat äidit, joiden ruokavalio oli vähemmän terveellinen.

Äitien ruokavalion terveellisyyttä arvioitiin sen perusteella, miten usein he söivät mm. kasviksia, hedelmiä, kalaa ja palkokasveja ja kuinka paljon he saivat ruoastaan folaatteja, rautaa ja kalsiumia. Myös ravinnon rasvat ja niiden laatu huomioitiin kuten myös karkkien ja lihan kulutus.

Suomessa merkittäviä synnynnäisiä epämuodostumia todetaan vuosittain noin 2 000 vastasyntyneellä. Epämuodostumien ehkäisyyn ei ole paljoakaan keinoja, mutta tunnetuin ja toimivin niistä lienee foolihappo, joka ehkäisee hermostoputken sulkeutumishäiriötä. Aiempien tutkimusten perusteella myös monivitamiinivalmisteiden syöminen saattaa pienentää joidenkin synnynnäisten epämuodostumien riskiä.

Tutkimus perustuu lähes 20 000 lapsen ja äidin terveystietoihin. Lapsista puolella oli synnynnäinen sydämen epämuodostuma.

Lähde: Uutispalvelu Duodecim

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest