Kuulutko riskiryhmään? Jo näin pieni määrä alkoholia uhkaa terveyttäsi

Jo yksi alkoholiannos päivässä naisilla ja kaksi miehillä lisää riskiä sairastua rinta-, suu- ja maksasyöpään sekä paksusuolen ja ruokatorven syöpiin.

Runsas alkoholinkäyttö altistaa monille syöville, mutta etenkin naisilla riskit saattavat suurentua jo pienillä annoksilla. Tuoreen tutkimuksen mukaan etenkin naisten rintasyöpäriski suurenee jo yhdestä päivittäin nautitusta alkoholiannoksesta. Vaikka naisten syöpäriskit kasvavat jo pienistä alkoholimääristä, miehillä alkoholin syöpävaikutukset ilmaantuvat vasta suuremmilla annoksilla. Tässä tutkimuksessa miehet pystyivät juomaan kaksi alkoholiannosta päivittäin ilman syöpäriskien suurentumista.

Alkoholin syöpävaikutuksia on tutkimuksissa vaikea erottaa tupakoinnin haitoista, sillä monet tupakoitsijat käyttävät alkoholia. Nyt havaitut syöpäriskit todettiin kuitenkin myös savuttomilla. Savuttomien yhden alkoholiannoksen päivittäin juovien naisten syöpäriski oli noin 13 prosenttia suurempi kuin alkoholia harvemmin käyttävien savuttomien.

Tutkimus perustuu kahden aikaisemman tutkimuksen aineistoihin ja yli 80 000 naisen ja 48 000 miehen terveystietoihin. Yhteensä 19 000 naista ja 7 600 miestä sairastui syöpään 24–30-vuotisten seurantojen aikana.

Tulokset julkaistiin British Medical Journalissa.

Lähde: Uutispalvelu Duodecim

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest