Tuliko kesäkiloja? Älä aloita laihdutuskuuria vaan toimi näin!

Ylipaino ja painonhallinta ovat monelle ajankohtaisia asioita lomakauden jälkeen. Ennen kuin aloittaa ankaran laihduttamisen tai ryhtyy äkillisiin muutoksiin ruokavaliossaan, kannattaa pysähtyä hetkeksi miettimään omaa hyvinvointiaan laajemmin.

–”On tärkeää ymmärtää, mistä omat kilot ovat tulleet, miksi aikaisemmat laihdutusyritykset ovat ehkä epäonnistuneet, miksi laihdutus tuntuu tärkeältä ja minkälaisia ratkaisuja on valmis tekemään oman hyvinvointinsa eteen. Motivaation on aina tultava henkilöstä itsestään, sillä ulkoiset paineet ja puhdas ulkonäkökeskeisyys johtavat usein nopeisiin ratkaisuihin ja vääriin asioihin keskittyviin kuureihin”, sanoo Terveystalon ravitsemusterapeutti ja painonhallinnan asiantuntija Anette Palssa.

Nopeat ratkaisut eivät ole pysyviä – kun paino tippuu nopeasti ja paljon yhdellä kertaa, keho ei pysy muutoksessa mukana. Ennemmin tai myöhemmin laihduttaja palaa vanhoihin tapoihinsa.

–”Tässä ei ole kyse itsekurista vaan puhtaasti biologiasta: nopean painonpudotuksen myötä aivot luulevat, että on nälänhätä, jolloin nälänhallinta ja mielitekojen vastustaminen vaikeutuu. Lisäksi, jos henkilö löytää syvemmän merkityksen ja motivaation painonhallintaan ja elämäntapamuutokseen, hän on valmiimpi tekemään töitä tavoitteensa eteen”, Palssa toteaa.

Miten pääset pysyvään muutokseen?

Kun ydinongelmat omassa painonhallinnassa ja yleisessä hyvinvoinnissa on selvitetty, on aika tehdä konkreettinen suunnitelma muutoksen toteuttamiseksi.

–”Elämäntapamuutos on aina iso asia. Sen toteuttaminen vaatii hyvin käytännönläheisiä toimintaohjeita ja suunnitelmia, jotta ei ajauduta takaisin vanhoihin valintoihin. Se voi tarkoittaa sitä, että laittaa itselleen puhelimeen muistutuksen, jotta muistaa syödä välipalan hyvän ateriarytmin ylläpitämiseksi tai ostaa kaupasta terveellisiä eväitä. Tai että varaa jo etukäteen kalenteristaan aikaa tulevan viikon liikuntaharrastuksille”, kuvailee Palssa.

Uudet elämäntavat kannattaa opetella rauhassa. Vaikka painonpudotus tapahtuisi hitaammin, se on luultavasti pysyvämpää.

–”Ihminen on laumaeläin, ja usein muutokseen ryhtyminen on helpompaa, jos tukena on vähintäänkin oma perhe tai esimerkiksi ystävä, vertaisryhmä tai alan ammattilainen.  Suunnitelmassa pysyminen onnistuu, kun saa kannustusta ja apua ympäriltään eikä jää yksin”, Palssa sanoo.

Ole itsellesi lempeä

Perinteisiin pikalaihdutuskuureihin liittyy olennaisesti ajatus luopumisesta: on lakattava syömästä sitä ja tätä, on unohdettava hyvästä ruoasta ja juomasta nauttiminen. Palssa kehottaa kuitenkin inhimillisyyteen ja lempeyteen itseään kohtaan. Maltillinen painonpudotus ja laajempi tavoite yleisestä hyvinvoinnista ovat usein kivuttomampi kokemus kuin nopea pikakuuri.

–”Koko elämän ei pidä pyöriä laihduttamisen ympärillä. Elämäntapamuutokseen liittyy tietty lempeys itseään kohtaan. Kun painonhallinta on vapaaehtoista ja lähtee ihmisestä itsestään, se sallii enemmän. Aika harvoin ihmisen tarvitsee silloin totaalikieltäytyä mistään. Tärkeintä on löytää kultainen keskitie ja sellainen elämäntapa, joka tuottaa kokonaisvaltaista hyvinvointia”, Palssa sanoo.

Lähde: Terveystalo

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest