Varo näitä rasvoja – selvä sydänriski

Kanadalaisten tulokset julkaistiin arvostetussa British Medical Journalissa, ja niiden perusteella paljon kovia eli tyydyttyneitä rasvoja syövät eivät sairastu sepelvaltimotautiin, aivoinfarktiin, aikuistyypin diabetekseen tai menehdy niihin sen todennäköisemmin kuin henkilöt, jotka syövät kovia rasvoja vain harvoin.

Vaikka todisteet tyydyttyneiden rasvojen haitoista jäivät epäselviksi, transrasvahappojen ja sydänsairauksien ja kuolleisuuden välinen yhteys oli hyvin selvä. Paljon transrasvoja ruoastaan saavat sairastuivat ja kuolivat sydänsairauksiin 20-–30 prosenttia todennäköisemmin kuin muut. Transrasvahappoja on etenkin pikaruoassa kuten ranskalaisissa perunoissa ja leivonnaisissa.

Tutkijoiden tulokset haastavat vallitsevan käsityksen kovien rasvojen sydänhaitoista, mutta analysoitujen tutkimusten menetelmällisten erojen vuoksi tuloksia pitää tulkita varovasti. Tulokset vaihtelivat sen mukaan, mihin ruokavalion kovia rasvoja verrattiin. Osassa tutkimuksista kovien rasvojen terveysvaikutuksia esimerkiksi tutkittiin vaihtamalla koehenkilöiden ruokavalion huonoja hiilihydraatteja koviin rasvoihin. Näissä tutkimuksissa sydänriskit eivät suurentuneet. Sen sijaan vaihtamalla kovat rasvat kasvirasvoihin sydänriskit pienentyvät, tutkimuksista tiedetään.

Tutkimuksessa yhdistettiin ja analysoitiin yli 70 tutkimuksen aineistot.

Lähde: Uutispalvelu Duodecim

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest