Voi jakaa mielipiteitä – kirjaimellisesti. Yhden mielestä se on vanhanaikainen, rasvapitoinen jäänne ajalta ennen kevyttuotteita. Toiselle voi on aitoa, luonnollista ruokaa, jonka makua ei voi verrata mihinkään muuhun. Mutta voiko voi olla osa terveellistä ruokavaliota? Vai onko parempi pysytellä kasvipohjaisissa rasvoissa? Sukelletaan voin ominaisuuksiin ja siihen, miten se voi – tai ei voi – kuulua osaksi arkea.
Mitä voi oikeastaan on?
Voi on eläinperäinen rasva, joka valmistetaan kermasta kirnuamalla. Se sisältää noin 80 % rasvaa, josta suurin osa on tyydyttynyttä eli kovaa rasvaa. Loput ovat vettä ja pieni määrä maitoruokaan kuuluvia proteiineja ja sokereita.
Juuri tyydyttynyt rasva on ollut pitkään se tekijä, joka tekee voista keskustellun. Silti voi ei ole ravitsemuksellisesti täysin “tyhjä” tuote, vaan se tuo ruokaan myös hieman rasvaliukoisia vitamiineja ja ennen kaikkea makua.
Voin käyttö ja suositukset
Ravitsemussuosituksissa painotetaan pehmeitä rasvoja, kuten kasviöljyjä ja niistä valmistettuja levitteitä. Syynä on se, että niiden rasvahappokoostumus tukee paremmin sydämen ja verisuonten terveyttä.
Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että voi olisi kielletty. Kohtuudella käytettynä se voi hyvin kuulua monipuoliseen ruokavalioon. On tärkeää huomata ero: voi ei ole sama asia kuin kovetetut transrasvat, jotka tiedetään haitallisiksi.
Voi vs. kasvipohjaiset levitteet
Jos vertaillaan suoraan, kasvipohjaiset levitteet sisältävät enemmän pehmeitä rasvoja ja usein myös lisättyä D-vitamiinia. Ne ovat siis terveydelle suositeltavampia vaihtoehtoja päivittäiseen käyttöön.
Voin etuna taas on sen luonnollisuus, vähäinen prosessointi ja maku. Monen mielestä se tekee leivästä, perunasta tai paistetusta kalasta yksinkertaisesti paremman. Ja onhan voilla iso rooli suomalaisessa ruokaperinteessä.
LUE MYÖS: 6 runsasrasvaista, mutta äärimmäisen terveellistä ruoka-ainetta – lisää nämä ruokavalioosi
Voiko voita käyttää arjessa järkevästi?
Kyllä – tässä muutama vinkki:
- Käytä säästeliäästi. Ohuesti levitetty voi tuo maun esiin, ilman että annos muuttuu rasvapommiksi.
- Yhdistä muihin rasvoihin. Jos käytät voita leivällä, paistamiseen kannattaa valita kasviöljy.
- Valitse tilanne. Käytä voita erityisesti, kun sen maku on olennainen osa lopputulosta – esimerkiksi leivonnassa tai klassisissa suomalaisissa ruoissa.
Milloin voita kannattaa rajoittaa?
On tilanteita, jolloin voin käyttöä on hyvä pitää minimissä:
- Jos kolesteroli on koholla.
- Jos ruokavaliossa on muutenkin paljon kovaa rasvaa (rasvaiset lihat, runsas juuston käyttö).
- Jos voi on arjessa läsnä lähes jokaisella aterialla.
Näissä tilanteissa kannattaa harkita vaihtelua ja ottaa rinnalle enemmän pehmeitä rasvoja.
LUE MYÖS: 3 syytä syödä enemmän rasvaa – ja silti keventyä
Yhteenveto: voiko voi olla terveellistä?
Voi ei ole terveysruoka – mutta ei se ole myöskään myrkkyä. Se on osa ruokakulttuuriamme, ja kohtuudella käytettynä se sopii monipuoliseen ruokavalioon.
Avain on tasapaino: kun suurin osa ruokavalion rasvoista tulee kasviöljyistä, kalasta, pähkinöistä ja siemenistä, pieni määrä voita ei pilaa kokonaisuutta. Päinvastoin – se voi tuoda iloa ja makua arkeen, mikä on tärkeä osa hyvinvointia.
Voiko voi olla terveellistä?
Voi jakaa mielipiteitä – kirjaimellisesti. Yhden mielestä se on vanhanaikainen, rasvapitoinen jäänne ajalta ennen kevyttuotteita. Toiselle voi on aitoa, luonnollista ruokaa, jonka makua ei voi verrata mihinkään muuhun. Mutta voiko voi olla osa terveellistä ruokavaliota?...Tämän vuoksi juo aina terveellisintä ruokajuomaa
Juominen ei ole vain janoon vastaamista – se on yksi terveytemme kulmakivistä. Ja vaikka valinnanvaraa riittää, yksi juoma nousee ylitse muiden, kerta toisensa jälkeen: vesi. Vesi on elimistölle elintärkeää, mutta monelle sen merkitys jää arjen...Lisää juuri tämä öljy ruokavalioosi
Moni meistä tarttuu ruoanlaitossa automaattisesti rypsiöljypulloon. Mutta tiesitkö, että vaihtamalla välillä öljyä voit saada uusia hyötyjä terveydellesi – ja vaihtelua makuun? Jos et vielä käytä seesamiöljyä, nyt on erinomainen aika tutustua siihen. Seesamiöljy on aromaattinen,...
Voiko voi olla terveellistä?
Voi jakaa mielipiteitä – kirjaimellisesti. Yhden mielestä se on vanhanaikainen, rasvapitoinen jäänne ajalta ennen kevyttuotteita. Toiselle voi on aitoa, luonnollista ruokaa, jonka makua ei voi verrata mihinkään muuhun. Mutta voiko voi olla osa terveellistä ruokavaliota?...Tämän vuoksi juo aina terveellisintä ruokajuomaa
Juominen ei ole vain janoon vastaamista – se on yksi terveytemme kulmakivistä. Ja vaikka valinnanvaraa riittää, yksi juoma nousee ylitse muiden, kerta toisensa jälkeen: vesi. Vesi on elimistölle elintärkeää, mutta monelle sen merkitys jää arjen...Lisää juuri tämä öljy ruokavalioosi
Moni meistä tarttuu ruoanlaitossa automaattisesti rypsiöljypulloon. Mutta tiesitkö, että vaihtamalla välillä öljyä voit saada uusia hyötyjä terveydellesi – ja vaihtelua makuun? Jos et vielä käytä seesamiöljyä, nyt on erinomainen aika tutustua siihen. Seesamiöljy on aromaattinen,...