Vyötärölihavuus – Näin pääset eroon kehon vaarallisimmasta rasvakerroksesta

Suuri vyötärönympärys kertoo sisäelinten ympärille kertyneestä rasvasta, joka on terveyden kannalta erityisen haitallista. Viskeraalinen, eli sisäelinten ympärille kertyvä rasva lisää huomattavasti enemmän terveysriskejä kuin esimerkiksi ihon alle reisiin, takamukseen tai käsivarsiin kerääntyvä rasva. Tutkimusten mukaan etenkin kakkostyypin diabeteksen vaara suurenee huomattavasti, jos henkilöllä on paljon viskeraalista rasvaa.

Jos rasva kerääntyy vatsaontelon sisään, se asettuu myös sisäelinten, kuten maksan, munuaisten, haiman ja sydämen seutuun. Kun nämä aineenvaihdunnalle ja elämälle tärkeät elimet rasvoittuvat, terveys on uhattuna. Sokeriaineenvaihdunta häiriintyy ja seurauksena on nopeasti tyypin 2 diabetes. Myös verisuonet rasvoittuvat ja kalkkeutuvat. Sydänkohtaukset ja aivohalvaukset ovat vatsakkailla huomattavasti yleisempiä kuin hoikkavatsaisilla.

Vyötärölihavuuden vähentäminen ei siis vaikuta positiivisesti vain ulkonäköön vaan voi parhaimmillaan pidentää elinvuosiasi! Se ei myöskään välttämättä ole tullut vyötärölle jäädäkseen, sillä oikeilla valinnoilla siitä on mahdollista päästä tehokkaasti eroon.

Liikunta on paras keino kampittaa vyötärölihavuus

Liikunnalla on tärkeä merkitys viskeraalisen rasvan vähentämiseen. Monet tutkimuksen ovat osoittaneet, että liikunta voi vähentää vyötärön rasvaa jopa silloin, kun kehon paino ei muutu.

Parhaita tapoja viskeraalisen rasvan polttamiseen ovat pitkäkestoiset harjoitukset kohtuullisella sykkeellä, esimerkiksi reipas kävely, uinti ja pyöräily. Eräässä tutkimuksessa osallistujien viskeraalisen rasvan määrä väheni 20 prosenttia kolmeviikkoisella liikuntajaksolla, jossa yhdistettiin 45 minuuttia aerobista liikuntaa ja voimaharjoittelua.

Oikea ruokavalio on onnistuneen laihtumisen salaisuus

Terveellinen ruokavalio on laihduttamisen ja kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin perusta. Myös vyötärönympärys pienenee oikeita valintoja tekemällä.

Pienikin painonpudotus auttaa, sillä laihduttaessa haitallinen vatsaontelon sisäinen rasva vähenee suhteellisesti enemmän kuin ihonalainen rasva. Tutkitusti jo 5-10 prosentin painonlasku vähentää merkittävästi riskiä diabetekseen, veren rasvahäiriöihin, verenpainetautiin ja muihin sairauksiin.

Muista myös uni

Vuonna 2010 tehdyssä tutkimuksessa osoitettiin, että alle kuusi tuntia yössä nukkuville kerääntyi 32 prosenttia enemmän viskeraalista rasvaa viiden vuoden seurantajakson aikana. Huonosti nukutut yöt saattavat myös näkyä painonnousuna, sillä valvominen vähentää kehon energiankulutusta. Pidä siis huolta siitä, että saat riittävästi unta!

Helpoin tapa liiallisen viskeraalisen rasvan olemassaolon selvittämiseen on mitata vyötärön ympärys. Miehillä vyötärönympärys saisi olla alle 100 senttimetriä ja naisilla vastaavasti alle 90.

Lisätietoa:

http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00890

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest