Alentavat verenpainetta
Useat tutkimukset osoittavat, että papujen lisääminen ruokavalioon voi alentaa verenpainetta. Papujen lisääminen ruokavalioon alentaa huomattavasti sekä systolista yläpainetta, että diastolista alapainetta. Pavut vahvistavat myös lihaksia ja sydäntä sekä stimuloivat aivotoimintaa. Parhaita papuja verenpaineen hallintaan ja sydämen terveyden ylläpitoon ovat mustat pavut ja herneet.
Alentavat kolesterolia
Papujen päivittäinen nauttiminen alentaa pahaa LDL-kolesterolia ja pienentää sydänsairauksien riskiä jopa 25 prosentilla. LDL-kolesteroli on yksi sydän- ja verisuonitautien keskeinen riskitekijä. Jos kolesterolia on kehossa liikaa, ylimääräinen kolesteroli jää kiertämään vereen. Pavut ovat hyväksi sydämelle, sillä niiden veteen liukeneva ravintokuitu sitoo kolesterolia imeytymättömään muotoon. Pavut siis vähentävät kehon kolesterolimäärää.
Vähentävät napostelua
Papujen syöminen voi vähentää naposteluhimoja ja auttaa valitsemaan terveellisempiä elintarvikkeita. Eräässä tutkimuksessa kuukauden ajan päivittäin kikherneitä nauttivat söivät tutkimuksen mukaan vähemmän kaikkia ruoka-aineita. Erityisesti kikherneet auttoivat vähentämään epäterveellisten napostelutuotteiden, kuten sipsien ja keksien nauttimista. Lisäksi ruoansulatuskanavien oireet paranivat ja vatsan toiminta säännöllistyi.
Auttavat painonhallinnassa
Pavut sisältävät paljon proteiinia ja kuituja, jotka hidastavat vatsan tyhjentymistä ja pitävät olon kylläisempänä pidempään. Pavut sopivat erinomaisesti laihduttajalle niiden proteiinipitoisuuden, mutta myös vähärasvaisuuden vuoksi. Pavut sisältävät myös ruokahalua hillitsevää kolekystokiniinia, joten pavut ovat hyvä ruoka-aine laihdutuksen tueksi.
Antavat energiaa
Pavut sisältävät kaliumia ja magnesiumia, jotka auttavat säännöstelemään kehon energiatasoa. Ne tukevat myös immuniteettia ja fyysistä suorittamista. Yksi syy väsymykseen voi olla myös raudanpuute, ja erityisesti kasvissyöjien täytyy huolehtia tarpeellisesta raudansaannista. Pavut ovat helppo keino lisätä raudan määrää ruokavalioon.
Runsaasti antioksidantteja
Vapaat radikaalit ovat happiyhdisteitä, jotka vahingoittavat ihoa, kehon immuunijärjestelmää ja aivoja. Antioksidantit auttavat hillitsemään näiden vaurioiden syntyä. Antioksidantteja saa paljon mustikoista ja teestä, mutta yllättävän paljon myös pavuista. Monet pavut, kuten mungo- ja adukipavut sisältävät jopa enemmän antioksidantteja kuin nämä korkeasta antioksidanttipitoisuudestaan tunnetut tuotteet. Pavut sisältävät myös harvinaisempia antioksidantteja, jotka voivat estää painonnousua ja diabetesta.
Edesauttaa suoliston hyvinvointia
Pavut sisältävät sellaisia hiilihydraatteja, jotka eivät imeydy ohutsuolessa, vaan menevät sellaisenaan paksusuoleen. Tämä ravintokuitu on terveellistä prebioottista kuitua, joka lisää hyvien bakteerien kantaa suolistossa. Hyvät bakteerit ovat tärkeitä immuunijärjestelmän toiminnalle ja säännölliselle ruoansulatukselle. Ne myös auttavat parantamaan suoliston limakalvoja ja alentavat riskiä sairastua paksusuolensyöpään. Yksi helpoimmista tavoista lisätä hyvien bakteerien määrää elimistössä on syödä säännöllisesti papuja.
Ikääntyminen hidastuu
Olet ehkä lukenut, että punaviini on ranskalaisten pitkän iän salaisuus. On käynyt ilmi, että punaisissa viinirypäleissä esiintyvä resveratrol-yhdiste saattaa estää ikääntymiseen johtavia DNA-vaurioita. Monet pavut sisältävät tätä yhdistettä jopa enemmän kuin viini. Pavut ja linssit sisältävät lisäksi B-vitamiinia ja aminohappoja, jotka auttavat pitämään ihon kimmoisana.
Lähde: Huffington post