Voiko voi olla terveellistä?

Kirjoittaja Mette K.

Voi jakaa mielipiteitä – kirjaimellisesti. Yhden mielestä se on vanhanaikainen, rasvapitoinen jäänne ajalta ennen kevyttuotteita. Toiselle voi on aitoa, luonnollista ruokaa, jonka makua ei voi verrata mihinkään muuhun. Mutta voiko voi olla osa terveellistä ruokavaliota? Vai onko parempi pysytellä kasvipohjaisissa rasvoissa? Sukelletaan voin ominaisuuksiin ja siihen, miten se voi – tai ei voi – kuulua osaksi arkea.

Pala voita leikattuna viipaleiksi valkoisella lautasella, päällä mintunlehti koristeena.

Mitä voi oikeastaan on?

Voi on eläinperäinen rasva, joka valmistetaan kermasta kirnuamalla. Se sisältää noin 80 % rasvaa, josta suurin osa on tyydyttynyttä eli kovaa rasvaa. Loput ovat vettä ja pieni määrä maitoruokaan kuuluvia proteiineja ja sokereita.

Juuri tyydyttynyt rasva on ollut pitkään se tekijä, joka tekee voista keskustellun. Silti voi ei ole ravitsemuksellisesti täysin “tyhjä” tuote, vaan se tuo ruokaan myös hieman rasvaliukoisia vitamiineja ja ennen kaikkea makua.

Voin käyttö ja suositukset

Ravitsemussuosituksissa painotetaan pehmeitä rasvoja, kuten kasviöljyjä ja niistä valmistettuja levitteitä. Syynä on se, että niiden rasvahappokoostumus tukee paremmin sydämen ja verisuonten terveyttä.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että voi olisi kielletty. Kohtuudella käytettynä se voi hyvin kuulua monipuoliseen ruokavalioon. On tärkeää huomata ero: voi ei ole sama asia kuin kovetetut transrasvat, jotka tiedetään haitallisiksi.

Voi vs. kasvipohjaiset levitteet

Jos vertaillaan suoraan, kasvipohjaiset levitteet sisältävät enemmän pehmeitä rasvoja ja usein myös lisättyä D-vitamiinia. Ne ovat siis terveydelle suositeltavampia vaihtoehtoja päivittäiseen käyttöön.

Voin etuna taas on sen luonnollisuus, vähäinen prosessointi ja maku. Monen mielestä se tekee leivästä, perunasta tai paistetusta kalasta yksinkertaisesti paremman. Ja onhan voilla iso rooli suomalaisessa ruokaperinteessä.

LUE MYÖS: 6 runsasrasvaista, mutta äärimmäisen terveellistä ruoka-ainetta – lisää nämä ruokavalioosi

Voinpala ruskealla keramiikkalautasella ja voiveitsi puupöydällä.

Voiko voita käyttää arjessa järkevästi?

Kyllä – tässä muutama vinkki:

  • Käytä säästeliäästi. Ohuesti levitetty voi tuo maun esiin, ilman että annos muuttuu rasvapommiksi.
  • Yhdistä muihin rasvoihin. Jos käytät voita leivällä, paistamiseen kannattaa valita kasviöljy.
  • Valitse tilanne. Käytä voita erityisesti, kun sen maku on olennainen osa lopputulosta – esimerkiksi leivonnassa tai klassisissa suomalaisissa ruoissa.

Milloin voita kannattaa rajoittaa?

On tilanteita, jolloin voin käyttöä on hyvä pitää minimissä:

  • Jos kolesteroli on koholla.
  • Jos ruokavaliossa on muutenkin paljon kovaa rasvaa (rasvaiset lihat, runsas juuston käyttö).
  • Jos voi on arjessa läsnä lähes jokaisella aterialla.

Näissä tilanteissa kannattaa harkita vaihtelua ja ottaa rinnalle enemmän pehmeitä rasvoja.

LUE MYÖS: 3 syytä syödä enemmän rasvaa – ja silti keventyä

Yhteenveto: voiko voi olla terveellistä?

Voi ei ole terveysruoka – mutta ei se ole myöskään myrkkyä. Se on osa ruokakulttuuriamme, ja kohtuudella käytettynä se sopii monipuoliseen ruokavalioon.

Avain on tasapaino: kun suurin osa ruokavalion rasvoista tulee kasviöljyistä, kalasta, pähkinöistä ja siemenistä, pieni määrä voita ei pilaa kokonaisuutta. Päinvastoin – se voi tuoda iloa ja makua arkeen, mikä on tärkeä osa hyvinvointia.

  • Nainen harjoittaa yoogaa kotona

    Tiesitkö nämä liikunnan 3 yllättävää hyötyä?

    Liikunta tunnetaan sydämen, lihasten ja painonhallinnan tukijana. Mutta tiesitkö, että se tarjoaa myös yllättäviä hyötyjä, joista moni ei tule arjessa edes ajatelleeksi? Liikunnan vaikutus ulottuu paljon pidemmälle kuin vain fyysiseen kuntoon – se voi muuttaa...
  • Kuvassa joogamatto ja nainen joka kirjoittaa muistiin treeniä

    Kuinka monta kertaa viikossa kannattaa urheilla?

    Moni pohtii, kuinka monta kertaa viikossa pitäisi liikkua tai urheilla, jotta terveys pysyisi kunnossa ja kunto kehittyisi. Onko parempi treenata päivittäin vai riittääkö muutama kerta viikossa? Vastaus riippuu tavoitteista, mutta yksi asia on varma: jo...
  • Voiko voi olla terveellistä?

    Voi jakaa mielipiteitä – kirjaimellisesti. Yhden mielestä se on vanhanaikainen, rasvapitoinen jäänne ajalta ennen kevyttuotteita. Toiselle voi on aitoa, luonnollista ruokaa, jonka makua ei voi verrata mihinkään muuhun. Mutta voiko voi olla osa terveellistä ruokavaliota?...
  • Nainen harjoittaa yoogaa kotona

    Tiesitkö nämä liikunnan 3 yllättävää hyötyä?

    Liikunta tunnetaan sydämen, lihasten ja painonhallinnan tukijana. Mutta tiesitkö, että se tarjoaa myös yllättäviä hyötyjä, joista moni ei tule arjessa edes ajatelleeksi? Liikunnan vaikutus ulottuu paljon pidemmälle kuin vain fyysiseen kuntoon – se voi muuttaa...
  • Kuvassa joogamatto ja nainen joka kirjoittaa muistiin treeniä

    Kuinka monta kertaa viikossa kannattaa urheilla?

    Moni pohtii, kuinka monta kertaa viikossa pitäisi liikkua tai urheilla, jotta terveys pysyisi kunnossa ja kunto kehittyisi. Onko parempi treenata päivittäin vai riittääkö muutama kerta viikossa? Vastaus riippuu tavoitteista, mutta yksi asia on varma: jo...
  • Voiko voi olla terveellistä?

    Voi jakaa mielipiteitä – kirjaimellisesti. Yhden mielestä se on vanhanaikainen, rasvapitoinen jäänne ajalta ennen kevyttuotteita. Toiselle voi on aitoa, luonnollista ruokaa, jonka makua ei voi verrata mihinkään muuhun. Mutta voiko voi olla osa terveellistä ruokavaliota?...

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest

Erivärisiä virvoitusjuomia muovipulloissa rivissä.