Iloista vappua!

Monen grillauskausi alkaa yleensä vapusta. Valitse grillattavaksi kalaa, vähärasvaista lihaa ja makkaraa (7-10%) sekä runsaasti kasviksia. Kala kypsyy ja pysyy ehjänä parhaiten foliossa muut tuotteet ritilän tai parilan päällä. Keitä grillattavat perunat kuorineen lähes kypsiksi ja grillaa niitä hetki ritilällä tai kietaise ne folioon ja loppu kypsennä tai lämmitä ritilän päällä. Sipaise kasvikset kevyesti öljyllä ennen grillausta ja kääntele ahkerasti etteivät ne pala. Kauden sesonkituote vihreä parsa kypsyy grillissä muutamassa minuutissa. Ulkona maistuvat myös muurinpohjaletut sekä suolaisin että makein täyttein.

Kalaa vappupöytään

Vappuna savustettu ja graavikala ovat helppoa syötävää keitetyn perunan tai perunasalaatin kanssa. Silli ja silakka erilailla valmistettuina kuuluvat myös vappuun. Esim. erilaiset tomaattisilakat on hyvä valmistaa vaikka pari päivää etukäteen. Kata kalapöytään salaatteja ja tarjoa osa kasviksista kuten tomaattilohkot, kurkku- ja porkkanasuikaleet, paprikaviipaleet, retiisit ja salaatinlehdet erikseen omissa kulhoissaan. Silloin jokainen voi sekoittaa oman salaattinsa tai napostella kasviksia sellaisenaan.

Jos olet kiireinen tai ruoanvalmistus ei maita, hyödynnä valmiita kevyitä leikkeleitä ja salaatteja. Perunasalaatti kevenee, kun suikaloit tai kuutioit joukkoon tuoretta kurkkua ja retiisiä. Myös muita valmissalaatteja voit keventää lisäämällä joukkoon erilaisia vihanneksia kuten edellä ja hedelmiä kuten omenaa, päärynää ja melonia tms. kuutioina. Liharuoaksi sopii hyvin marinoitu ulkofilee, joka maistuu sekä lämpimänä että kylmänä ja siitä riittää pariinkin ateriaan.

Vapun leivonnaiset maistuvat pienempinäkin annoksina

Vapun perinteiset leivonnaiset munkki, tippaleipä ja rosetit ovat kaloripitoisia, koska ne uppopaistetaan öljyssä tai kookosrasvassa. Herkuttelu puolikkaalla tippaleivällä tai pienellä munkilla on hyvä vaihtoehto. Vapun leivonnaisiksi/jälkiruuaksi sopii hyvin myös kevyttuorejuustosta ja rahkasta tehty hyytelökakku tai muut hedelmä- tai kasvispitoiset kakut kuten porkkanakakku.

Vapun juomat

Vappuna juodaan simaa, siideriä, viiniä ja kuohuvaisia ja usein laulu raikaa snapsin voimalla. Keveyttä juomiin saat valitsemalla aspartaamilla tms. makeutettuja, tai muuten kevyempiä ja vähemmän alkoholia sisältäviä vaihtoehtoja. Tarkista etiketistä energiapitoisuus. Kuivat valkoviinit ja kuohuviinit ovat aina huomattavasti kevyempiä vaihtoehtoja kuin makeat tuotteet ja lisäksi paljon raikkaamman makuisia. Hyvä vaihtoehto on lisätä puolet kivennäisvettä niin siman, siiderin kuin valkoviininkin joukkoon. Maku säilyy, mutta kaloreista jää puolet pois! Yhteislaulun snapsinkin voit nauttia kevyemmin, vain tilkka snapsia lasin pohjalle ja päälle kylmää vettä. Olet tunnelmassa mukana, mutta väkevän viinan kalorit jäävät väliin ja olokin on seuraavana päivänä paljon parempi!

Vappujuomien energiapitoisuuksia

  • Itse tehty sima 45 kcal/1 dl
  • Perinteinen sima Marli 46 kcal/1 dl
  • Kupliva omena- tai vadelmajuoma Marli 25 kcal/1 dl
  • Keskiolut 4,7%, 142 kcal/pl
  • Vahva olut 6,5%, 234 kcal/pl
  • Makea siideri 4,7%, 185 kcal/pl
  • Kuiva siideri 4,7%, 135 kcal/pl
  • Kevyt siideri 4,7%, 83 kcal/pl
  • Elyse Arena kuohuviini 2,2%, 41 kcal/12 cl
  • Kuohuviini ja samppanja kuiva 84-90 kcal/12 cl
  • Kuohuviini ja samppanja makea 160-180 kcal/12 cl
  • Mieto viini 4-5%, 78 kcal/12 cl
  • Valkoviini kuiva 84-90 kcal/12 cl
  • Valkoviini makea 160-180 kcal/12 cl
  • Punaviini 12%, 84 kcal/12 cl
  • Likööri 20-30%, 114 kcal/n. 4 cl
  • Snapsi, vodka 40%, 77 kcal/n. 4 cl

Vappureseptejä

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest